Redescifram conceptul de membralitate


membralitatea

Sunt baptist, insa inaintea de a fi baptist, sunt crestin. Crestin nu datorita faptului ca merg la o biserica baptista, si nici pentru ca sunt membru intr-o astfel de institutie, ci datorita Domnului Isus Cristos. Fara Cristos, tot ceea ce pretindem sub eticheta membralitatii (sau apartinentei unui anumit grup sau biserici locale), nu este membralitate. In acest articol doresc sa prezint contextul in care membralitatea (sau insigna de membru) trebuie sa fie inteleasa si indeplinita in bisericiile baptiste (si nu numai) din Romania.

Membru in Cristos
Mecanismele stabilite pentru membralitate trebuiesc sa porneasca, nu de la disciplina sau botez, ci dinspre actul reformarii si transformarii spirituale si fizice a celui care a fost rascumparat de Cristos prin lucrarea Sa pe cruce. Este incert sau chiar copilaresc sa pretindem ca o persoana transformata poate deveni membru doar daca acesta a fost botezat sau doar daca acesta are un comportament adaptabil cerintelor bisericesti. Membralitatea trebuie sa fie inteleasa doar in contextul lucrarii lui Cristos si nu pretentiilor umane.

Imi aduc aminte vizitand o biserica baptista din Sibiu, unde am ramas socat sa observ ca cerintele asezate de acel comitet nu erau bazate pe Cuvantul lui Dumnezeu, ci pe traditii si nostalgii umane. Un membru al comitetului glasuia, cu tarie, ca aceea persoana nu poate intra in biserica cu blugi sau cu… Astfel de iluzii distrug conceptul adevarat al cuvantului aflat in duscutie.

A fi memrbu intr-o biserica baptista, si nu numai, este de a apartine (sau face parte) unui trup, care este format din persoane care au fost rascumparate de Cristos, si care aleg saptamanal sa se intruneasca in jurul Cuvantului lui Dumnezeu, pentru a fi consolidati in Cuvant si transformati de acesta cu ajutorul Duhului Sfanf, al carui rol este de a ne reprezenta inaintea Tatalui desavarsiti in Cristos. Scopul pentru care facem parte din acest trup este de a veni inaintea Celui care ne-a rascumparat si care ne-a asezat intr-o biserica locala, si in care ne-a oferit un scop si o misiune. Astfel dar, membralitatea este strans legata de Cristos si nu de fantezii sau iluzii omenesti.

Membru in Biserica lui Cristos
A fi membru in Biserica lui Cristos inseamna a apartine unei famili (adica aceluias trup). In alte cuvinte, tot ceea ce facem, tot ceea ce gandim, si tot ceea credem, trebuie sa reflecteze ca suntem inradacinati in Cristos si in Cuvantul Sau. Deseori, atunci cand vizitez bisericile locale, observ ca fiecare biserica locala intelege diferit conceptul si functiile acesteia. Datorita acestor confuzii, care se ivesc din aceasta intelegere diferita, putem sustine ca (desi avem o Comunitate care ne reprezinta) la nivel local, fiecare biserica locala face ceea ce doreste. Din acest punct ne trezim cu teologii si practici ciudate.

Ma re-introc spre acea biserica din Sibiu, in care luptele si neintelegerile au dus la dezmebrarea bisericii locale. De unde au pornit aceste lupte si neintelegeri? Din mijlocul conceptelor si iluziilor omenesti. Din conceptele gresite ale unor lideri care doreau sa directioneze intreaga biserica spre ei insasi – si nu spre Cristos.

Fiecare membru, care este rascumparat de Cristos, si care s-a decis sa se alature unei biserici locale are dreptul de a deveni (sau mai bine spus: este deja) membru al Bisericii lui Cristos. Desigur, cerinta de a se boteza, iar mai apoi de a deveni membru, nu poate sa ii se impuna membrului. Baza principala pentru care un crestin devine membru este Cristos. Desigur, botezul are un rol important pentru noi, insa acest rol este secundar si nu principal. Sub idea sau cerinta noului crestin, si anume: `daca nu se botezeaza nu poate fi deveni membru al unei biserici`, poate fi inteleasa ca si un control spiritual. Responsablitatea noastra este sa ne asiguram ca explicam biblic fiecarui crestin rostul si scopul botezului.

Cred ca trebuie sa ne departam de conceptele: `botezul imi asigura mantuirea` sau `botezul este mantuire`. Astfel de idei sunt false si gresite. A fi membru intr-o biserica crestina baptista, inseamna a fi integrat in Cristos Isus, si mai apoi, intergat in Biserica Sa. Biserica lui Cristos este reprezentata nu de cladiri grandioase, ci de oameni pacatosi, care au fost si care sunt transformati de Cristos si de Cuvantul Sau, cu ajutorul Duhului Sfant al lui Dumnezeu.

Va continua
Scris de Cosmin Pascu

4 thoughts on “Redescifram conceptul de membralitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s