Biserica Evanghelica, afaceri, educatie si aroganta?


Cu cateva zile in urma discutam cu un pastor (la telefon) despre raritatea liderului autentic. Acesta imi adusese aminte despre anii 1960 in care pastori sau liderii bisericii locale se ingrijeau de membrii bisericii. Afacerile si impresionismul existent intre anii 2000 – 2010 se pare ca au afectat intr-n mod negativ conducerea bisericilor locale si a institutiilor academice crestine. Voi prezenta in ceea ce urmeaza cateva aspecte ce au contribuit la scaderea infulentei in randul pastorilor (si nu numai) care au fost chemati sa slujeasca in Biserica lui Cristos.

Afaceriile au inlocuit slujirea autentica

Democratia ne-a oferit libertatea de a proclama Evanghelia lui Cristos fara a mai fi afectati de persecutiile Biroului Comunist. Totusi, cu eliminarea comunismului din randurile Bisericii Evanghelice din Romania, in ultimii zece ani Biserica Evanghelica a fost coplesita (si inca este) de fenomenul afacerilor murdare si lipiste de caracter. Nu cred ca este necesar sa argumentez acest punct de vedere, deoarece, oriunde am calatori pe teritoriul Romaniei fiecare suntem constienti de aceste situatii precare. Stiati ca intre anii 2005 – 2009 un numar foarte semnificativ de pastori au fost implicati in afaceri masive in zona terenurilor, caselor , etc)? Stiati ca in nenumarate cazuri pastori s-au implicat in campanii electorale in loc sa se ocupe de responsabilitatile la care au fost chemati?

Efectul unei astfel de directii ne-a robit de responsabilitatile la care am fost chemati ca si lideri ai Bisericilor Evanghelice din Romania. Coruptia existenta in randurile Bisericilor Evanghelice inca este o problema prea dificila. Daca cineva indrazneste sa lupte impotriva acesteia, nu doar ca o astfel de persoana va fi exclusa din conducere, dar aceasta va fi exclusa si din membralitatea Bisericii lui Crisots. Nenumarate cazuri, deja cunoscute, stau ca si marturie fata de ipocrizia prezentei realitati. Nu este corect, si nici acceptabil, ca un pastor sa aiba un picior intr-o afacere si altul in conducerea unei biserici. Cristos nu Si-a chemat liderii in anumite afaceri, ci i-a chemat sa se ocupe de turma Sa. In ceea ce priveste turma, membrii bisericii sunt tratati ca niste obiecte ne-importante. Favoritimul bisericesc continua sa submineze activitatea Bisericii lui Cristos.

Aroganta si educatie fara transformare

Educatia este necesara dar nu si atunci cand cel educat pretinde ca se afla pe o pozitie superioara fata de altii. Aceasta etica nu este biblica si nici nu are ce cauta in Biserica lui Cristos. In ultimii zece ani – in loc sa educam un caracter biblic de conducere (care sa transforme biserica locala) am transformat acest locas intr-un podium de promovare a personalitatilor.

In urma cativa ani intalnisem un seminarist care se lauda pe seama parintilor sai. Aceasta persoana deja se considera ca ar fi fost un lider proeminent in Biserica Evanghelica din Romania. Am ramas uimit (si socat) de aroganta si stupiditatea unei astfel de persoane care promova inaintea mea un caracter atat de lumesc. Intr-o alta biserica un pastor, in timp ce isi manifesta inaintea bisericii ca doreste sa faca un doctorat, zbiera la membrii bisericii precum aceasta audienta ar fi fost o adunatura de vite. In prea multe circumstante am ramas uimit de modul negativ de relationare a unor pastori (sau viitor pastori) fata de turma acestora. Prea multi sunt preocupati de imaginea acestora in loc de a se ingriji de nevoile turmei lui Cristos. De cand acceptam in Biserica lui Cristos pastori care nu au capabilitatea si dorinta de a se relationa cu membrii bisericii? De cand acceptam pastori doar pe baza ca acestia si-au pretins un anumit drept pentru o anumita pozitie?

O educatie autentica trebuie sa aiba o influenta pozitiva asupra tuturor membrilor din biserica locala si asupra intregii societati in care am fost asezati. Un pastor educat nu se va lauda cu masteratele sau doctoratele sale, ci se va lauda cu ceea ce Cristos a facut in Biserica Sa. Un pastor educat este constient ca responsabilitatea inzestrarii sale nu este directionata spre agendele sale, ci dimpotriva, tot ceea ce face este directionat spre Biserica lui Cristos si spre societate. Un om educat devine un om respectat.

In institutiile academice crestine avem nevoie de oameni care au experienta in lucrare si care sunt formati pentru a investi in viata altora:

• Cred ca este necesar sa ne departam de coruptie, de favoritism si de sistemul de pilare care continua sa fie activ in comunitatea crestina.
• Cred ca trebuie sa fim responsabili fata de aceasta Institutie prin a ne asigura ca angajam persoane competente si cu caracter.
• Cred ca trebuie sa ne departam de mitologia si de coruptia existenta – cu ajutorul carora – promovam sistemul familial in selectarea persoanelor pentru anumite posturi bisericesti, etc.
• Cred ca trebuie sa ne asiguram ca nu cadem in capcana superficialitatii si a stupiditatii ecleziale.
• Cred ca trebuie sa ne asiguram ca nu intram intr-un joc academic in contextul ecclesial. Biserica lui Cristos nu are nevoie de specialisti aroganti, ci de slujitori devotati bisericii lui Cristos.
• Cred ca in institutiile academice crestine nu avem nevoie de oameni care impun respect. Avem nevoie de slujitori maturi care au dobandit o anumita experienta in acel domeniu.
• Sper sa nu gresim in a angaja persoane care pe parcursul a doar sapte ani au obtinut calificarile necesare insa care nu au slujit in biserica locala. Un absolvent (de masterat sau doctorat) nu are ce cauta intr-o institutie academica pastorala daca acesta nu a slujit cel putin 15 ani in biserica locala.

Scris de Cosmin Pascu

Acest articol a fost scris la cerinta a cel putin 50 de persoane

10 thoughts on “Biserica Evanghelica, afaceri, educatie si aroganta?

 1. Este adevărat ceea ce am citit mai sus,în articol!Păstorii nu mai sunt acele persoane care să investească în viața celor care au nevoie de D-zeu.Mereu sunt ocupați cu fel și fel de activități/afaceri și agendele lor sunt arhipline cu astfel de activități iar ceea ce D-zeu le-a încredințat,punandu-i păstori peste biserici,rămâne mult de dorit.Noi știm că ei vor da socoteală de ceea ce ei nu fac, dar sunt oameni care au nevoie de consiliere pastorale și nu sunt ajutați.
  Știu un păstor care ii place politica și susține partidul PD-L,chiar a facut un apel(în ce privește alegerile pt presedintele țării)in biserica care o păstorește,sfatuind enoriașii să voteze acea persoană care îi pasa de țara(Traian Băsescu)și dacă ar dori părerea sa,enoriașii pot la urmă să-l întrebe pe cine anume daca ei nu știu și dînsul îi va îndruma.
  Sunt multe lucruri care se întîmplă în biserici și uneori, mă întreb care este diferența dintre bisericile Neoprotestante și cele Ortodoxe,Catolice etc.
  Cu trecerea timpului,oamenii care sunt puși în fruntea unei biserici,ei se schimbă radical și nu mai sunt preocupați de ceea ce D-zeu le-a încredințat,devin preocupați de alte lucruri și sufletele oamenilor rămîn nevindecate sau de multe ori dezamăgite.E trist ceea ce se întâmplă în țară!
  Ne rămâne doar un singur lucru de făcut,să ne aplecăm genunchii și să luptăm în rugăciune pentru cei care sunt puși în fruntea unei biserici.
  Ar fi multe de spus pe tema acestui subiect…
  D-zeu să ne lumineze pe toți și să-i lumineze și să-i călăuzeasca pe toți păstorii care au multe responsabilități.
  Cu respect,
  RAMONA VICOL.

 2. Dragilor, parerea mea e ca daca ar veni Isus sa traiasca din nou printre noi, ar avea si azi aceeasi reactie fata de liderii religiosi de azi, cum a avut si fata de cei de odinioara. E trist ce se intampla dar, la o adica, mantuirea este personala, trebuie sa avem fiecare din noi grija de relatia noastra cu Domnul…

 3. Asa este, biserica evanghelica din Romania, cea baptista in special, este in scadere drastica dpdv numeric, deci calitatea e de mult diluata. Cantitatea este rezultatul calitatii! Ce trist e ca cei chemati sa fie pastori se folosesc de acest nume bun ca sa se intalte pe ei insisi!! Ce trist ca multi dintre pastori s-au bagat in afaceri si in politica si biserica geme in pacat, rani si se risipeste! Ce e si mai dezgustator este ca multe dintre numele “rasunatoare” de pastori care “sunt o somitate” de fapt sunt niste falsi, mana in mana cu sistemul politic, cu securitatea, etc. Multi dintre cei ce au colaborat cu securitatea inainte de ’89 continua sa faca aceasta – de aceea chiar daca s-ar aproba verificarea dosarelor pastorilor, cei care in prezent continua sa “ciripeasca” la “secu” nu pot fi accesate in prezent. Rusinica!! Stiu ca, la fel ca politicienii cel putin 50% din pastori nu mai au nici macar rusine! Stiti ce, Domnul Isus o sa arda intr-o zi, foarte curand, toate hoaspele astea de oameni! Noi ceilalti crestini sa ramanem crestini pana la capat! Si, felicitari si binecuvantari tuturor pastorilor care sunt Pastori!!!

 4. Da, drept este ca mantuirea este personala, dar nici pastorii nu sunt sustinuti de oamenii din biserica, daca vad ca ceva nu este bine cu pastorul lor. este usor sa tot aruncam cu pietre, poate la un moment dat pe buna dreptate, dar si noi avem datoria de a-i sustine in rugaciune.Conteaza foarte mult, sa te rogi din toata inima pentru pastorul tau, pentru ca nu ai de unde stii in ce mod lucreaza Dumnezeu, si il poate trezi la realitate pe un pastor, il poate face constient de anumite lucruri, da, e adevarat, asta in cazul isi doreste si el sa se schimbe, iar daca nu, nu mai este problema voastra, ci a lui cu Dumnezeu si alte persoane, in functie de problema.
  Este adverat, si u contest faptula ca biserica a devenit, cum zicea Domnul Isus: o pestera de tilhari, unde se fac aafceri, propaganda electorala, dar ma intreb oare numai si numai din vina pastorilor, oare membrii chiar nu au gresit cu absolut nimic? Intr-o cearata sunt doau persoane, asa ca ambele persoane sunt vinovate, intr-o masura mai mare sau mai mica, dar ambele parti sunt vinovate, tot asa si in biserica, si membrii bisericii au partea lor de vina, pentru neveghere, pentru ca ua luat de bun ce au spus pastorii,si nu s-au dus la Biblie si la Dumnezeu … paote ca unii au facut-o si o fac, Domnul sa ii ajute, dar sunt foarte putini; si daca Dumnezeu mai are mila de biserici, de oameni, o face pentru ca acei putini oameni mai mijlocesc pentru bserica. Indemnul meu este sa ne alaturam si noi de ei, si sa ii sustinem. Doamne ajuta! Doamne da izbanda! Doamne ai mila de noi!

 5. .Ideea a fost de a ajuta pastorii sa se trezeasca gata cu prosteala,”oile” au cam inceput sa-si dea seama.Unii ne propun instruire in alte scoli biblice fie in tara, fie afara de unde se pare ca ar veni superpastori care sa-i schimbe pe ceilalti.Nu cred ca aceasta-i solutia,cel mai bun test l-am facut scriind mesajele pe doua bloguri cu articole pe aceeasi tematica eu avand obiceiul de a dubla actiunea pentru reusita,pentru a fi citite de cat mai multi. Dupa ce au fost sterse de pe celalalt blog Dumnezeu m-a calauzit spre al treilea pe crestintotal.ro(pastori sau lupi in piei de oaie)unde am scris mai detailat.Am scris si strategia descoperita de Domnul pentru trezirea bisericilor gasita in cartea “Vocea lui Dumnezeu”intr-o viziune a lui Cindy Jacobs
  Vor reusi bisericile care vor pune accentul nu pe predici, programe, turnee…si alte tam-tam-uri costisitoare care impovareaza bisericile mai ales acum in criza,ci cele care vor strange randurile si vor pune accentul pe rugaciunea continua.Cei din vechime au ajuns sfinti pentru ca s-au rugat mult nu pentru ca au predicat mult.Pastorii trebuie sa se smereasca sa se uneasca si sa se randuiasca zilnic in slujire la altar conducand poporul in rugaciune in interesul oamenilor nu al lor.Am dat exemplu o biserica puternica cu o strategie inteligenta slujitori smeriti unde vin oameni din toata tara sa-si rezolve problemele fara sa le puna conditii doctrinare sau programe artistice si predici manipulante In cativa ani au construit o catedrala pe datorie au achitat-o si s-au mai extins cu 4 biserici.Eu nu i-am auzit sa critice biserica ortodoxa,in schimb am auzit un preot pe Trinitastv ca nu le este frica de neoprotestanti fiindca s-a lamurit lumea cu ei,mai periculosi sunt cei din biserica aceasta pentru ca folosesc terminologia ortodoxa si unele practici dar au o forma neoprotestanta. vezi http://www.paginauniversala.ro
  Pastorii care nu se vor smeri Domnul va lua patura de pe ei sa se vada faptele lor facute in ascuns Atunci cand pastorii nu se ingrijesc de oile lor insusi Domnul se va ingriji de ele si nu va ingadui sa le lase la taiere din cauza nesabuintei unor pastori.Acolo unde functioneaza lucrarea de prorocie deja unii au primit avertismente din care am inteles ca mai degraba Domnul il taie pe pastor.

  2.Teologii in litera din diferite denominatiuni ar trebui sa se recicleze sa devina si ei studenti in Duhul sa mearga sub calauzire atunci poate s-ar pune de comun acord asupra interpretarii bibliei acolo unde nu se inteleg.
  A incercat un teolog in fire si a iesit o Alianta Evanghelica dar tot nu se inteleg.
  Deocamdata privesc doar pe orizontala fireste descoperind”buruienile” din gradina celorlaltor denominatiuni cu care ne otravesc pe noi,laudand-o pe a lor ca fiind cea mai…
  Cine este centrat in Domnul Iisus si este cu El in locurile ceresti inseamna ca poate privi si pe verticala de sus in jos prin ochii Domnului,nu prin ochii lor firesti cu ingamfare si pot vedea denominatiu nile ca din avion (vezi articolul’Dumnezeu,artist’cum se vede)de unde nu se vede nici o buruiana in gradina denominatiunilor si ar intelege ca desi exista,totusi toti sunt copii Domnului si n-ar mai fi exclusivisti unii cu altii admitand ca se poate aplica biblia si ca unii si ca altii in diferite forme numai s-o traiasca si ca Dumnezeu nu exclude pe niciunii dintre ei. Va iubesc in Domnul,sa ne vedem si in Cer impreuna cu El.

 6. Peste cateva zile plec si eu in “misiune” cateva luni in cateva tari unde intalnesc oameni de natii,culturi religioase, denominatiuni diferite,Las un mesaj unui pastor “scolit” sa mediteze pana ma intorc.(poate sa-l stearga) daca nu ii convine.

  Unui pastor scolit 22/04/2010
  Mi se parea a fi un pastor inteligent
  Dandu-se gay ne-a tras o cacialma
  Ca sa provoace discutii la subiect
  Scriind articole incendiare-n continut
  Pentru trezirea pastorilor am crezut
  Prin versuri pe masura l-am sustinut
  Pe doua blog-uri dubland actiunea
  Dorindu-le la mai multi sa ia seama
  Biserici intregi sa se trezeasca
  Sa prospere sa se inmulteasca
  Marea mi-a fost insa mirarea
  Sa vad ca versurile au disparut
  Din blog-ul lui ce promitea
  Probabil din intamplare l-a nimerit
  Mesajul,nu i-a mai convenit cumva
  Cuprins de-a inchizitiei gandire
  Le-a cenzurat fara cartire
  Imi revine o prorocie in amintire
  “Fiule Eu Domnul te voi ajuta
  Ca sa faci deosebire la talanti
  Intre frati falsi si adevarati
  Nu te supara pe ei ca nu primesc
  De esti respins sau te lovesc
  Tu spune-le adevarul de la Mine
  Unii te vor asculta,altii nu vor intelege
  Altii te vor uri pentru ce nu le convine”
  Iata ca mi se implineste iar prorocia
  Printr-un pastor ce chiar imi placea
  Mi se parea inteligent in ceea ce face
  Dar cum am spus,mi se parea.
  Nu am nevoie ca sa devin poet
  Sa scriu carti spre a mea fala
  Cand la usa bate a lumii prigoana
  Ci a Ta trambita cu un mesaj discret
  Fie si-n versuri spre a Ta Glorie
  Marire si Cinstire
  Nu lasa te rog mesajul sub umbrire
  Din cauza altui pastor neglijent
  Ce mie mi s-a parut inteligent
  Dupa cum articolele si le scria
  Acum vad si eu mi se parea.

 7. Sunt pastor, si am multi prieteni pastori in Romania si in restul lumii – si nu cunosc pe nimeni care sa semene cat de putin cu imaginea descrisa aici. Fratii pastori pe care ii cunosc sunt credinciosi, slujitori sinceri si dedicati Domnului si bisericii Sale. Majoritatea lucreaza cel putin 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, ca sa slujeasca in comunitatea unde i-a chemat Domnul. Unii au o alta slujba sau afacere, pentru ca biserica lor ori este prea mica, ori nu are vointa sa plateasca pastorului un venit care sa fie cel putin deasupra limitei oficiale de saracie. Apostolul Pavel a scris in Biblie ca uneori a fost sustinut financiar de biserici – dar atunci cand nu a avut suport financiar suficient, a lucrat in afacerea lui proprie, facand si vanzand corturi. Credeti ca a facut-o din cauza ca a fost neascultator de Domnul? Sau e din cauza ca acei care trebuiau sa il sustina in lucrare nu au facut-o?
  Eu sunt pastor de 20 de ani; si in afara de o scurta perioada de cateva luni, nu am avut in 20 de ani de slujire nici o alta data in care sa fiu platit cel putin la un nivel care sa se apropie de limita de saracie – limita aceea este pentru mine si familia mea un vis la care nu sper sa ajungem vreodata. Asa ca pe tot parcursul lucrarii mele, am avut venituri din alta parte; ca Pavel, lucrez cu mainile mele, si sunt mult mai bucuros sa cheltui din banii mei ca sa sustin biserica, decat sa cer de la biserica ceva.

  Parerea mea este ca genul de pastor despre care vorbiti este de o raritate exceptionala; eu cel putin, nu cunosc pe nimeni de felul acesta. Daca sunt, asa cum spuneti aici, Domnul sa aiba mila de sufletul lor! Dar, daca intr-o biserica este un pastor de felul asta, biserica ce face? In general membrii bisericii sunt cei care cheama pe cineva sa le fie pastor – si ei il sustin pe tot parcursul lucrarii. Cum poate o biserica sub conducerea Duhului lui Christos, sa cheme ca pastor pe cineva care are o astfel de viata? Si daca l-a chemat din greseala, cum poate sa-l tina in continuare asa, dupa ce au vazut ce fel de om este? Daca sunteti intr-o biserica cu un astfel de pastor, mai intai pocaiti-va si cereti iertare Domnului ca ati chemat un astfel de om ca “lider” peste Biserica lui Christos. Apoi, chemati o adunare generala, spuneti lucrurilor pe nume, deschis, si scoateti din lucrare un astfel de lup imbracat in haine de pastor. Altfel, voi, membrii bisericii, sunteti vinovati de sufletele celor care vor cadea din cauza ca sustineti un astfel de om.
  Si daca de fapt aveti un pastor adevarat, chemat de Domnul, nu-i cautati nod in papura; mai degraba rugati-va pentru el, sustineti-l spiritual, apropiati-va de el. Altfel, amintiti-va ca nu luptati impotriva unui om, ci va impotriviti lucrarii pe care Domnul o face prin el. Si, asa cum spune apostolul Pavel, “Cine este deajuns pentru astfel de lucruri?”

 8. De obicei pastorul este IMPUS si nu ales (in comunitatea baptista) de catre mai marii clanului(care si ei sunt stricati de asemenea). Cel nou totdeauna trebuie sa cante dupa cum vor cei mari, daca nu, atunci nu e bine si va fi trimis in alta parte. Comunitatea baptista, cel putin in bucuresti a devenit o MARE afacerem de…anumite familii. Este o porcarie ce se intampla, bisericile scad, membri noi NU, evanghelizare NU, dedicare pentru Domnul NU, ravna din toata inima si dorinta de a face ceva pentru Domnul NU si toate astea pentru ca unii nu stiu sa pastoreasca turma. Pun afacerile, politica, BANII, prestigiul in biserica(da…se bat pentru locuri in comitet) MAI PRESUS de Domnul. Si cand ii vezi duminica cat de farisei sunt…ti se face greata de tot ce se numeste biserica. nu vreau sa stiu ce pedeapsa o sa aiba.

 9. Cand ai o conducere ca asta… nu prea mai poti sa dai vina pe biserica. Si cand credeai ca sunt credinciosi si invatati…uite cum sunt. Pot sa zic de faptul ca mai nimeni nu stie ce se intampla in spatele bisericilor, cate afaceri si lucruri care nu sunt morale…nu mai zic crestine. Si cand te duci duminica la biserica…vezi ce “fericiti” sunt cu totii si cat de credinciosi se dau(ma refer si la “public”). Motto-ul acum a ajuns: Fiecare pentru el…calc pe cadavre dar trebuie sa imi ating scopul in biserica( cantat in fata, loc mai bun in comitet, sa fie apreciati de multime ). Este foarte trist ce se intampla. Biserici mai dezbinate ca acum nu au fost mai niciodata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s