Redescifram conceptul de membralitate


membralitatea

Sunt baptist, insa inaintea de a fi baptist, sunt crestin. Crestin nu datorita faptului ca merg la o biserica baptista, si nici pentru ca sunt membru intr-o astfel de institutie, ci datorita Domnului Isus Cristos. Fara Cristos, tot ceea ce pretindem sub eticheta membralitatii (sau apartinentei unui anumit grup sau biserici locale), nu este membralitate. In acest articol doresc sa prezint contextul in care membralitatea (sau insigna de membru) trebuie sa fie inteleasa si indeplinita in bisericiile baptiste (si nu numai) din Romania.
 
Membru in Cristos
Mecanismele stabilite pentru membralitate trebuiesc sa porneasca, nu de la disciplina sau botez, ci dinspre actul reformarii si transformarii spirituale si fizice a celui care a fost rascumparat de Cristos prin lucrarea Sa pe cruce. Este incert sau chiar copilaresc sa pretindem ca o persoana transformata poate deveni membru doar daca acesta a fost botezat sau doar daca acesta are un comportament adaptabil cerintelor bisericesti. Membralitatea trebuie sa fie inteleasa doar in contextul lucrarii lui Cristos si nu pretentiilor umane.

Imi aduc aminte vizitand o biserica baptista din Sibiu, unde am ramas socat sa observ ca cerintele asezate de acel comitet nu erau bazate pe Cuvantul lui Dumnezeu, ci pe traditii si nostalgii umane. Un membru al comitetului glasuia, cu tarie, ca aceea persoana nu poate intra in biserica cu blugi sau cu…  Astfel de iluzii distrug conceptul adevarat al cuvantului aflat in duscutie.

A fi memrbu intr-o biserica baptista, si nu numai, este de a apartine (sau face parte) unui trup, care este format din persoane care au fost rascumparate de Cristos, si care aleg saptamanal sa se intruneasca in jurul Cuvantului lui Dumnezeu, pentru a fi consolidati in Cuvant si transformati de acesta cu ajutorul Duhului Sfanf, al carui rol este de a ne reprezenta inaintea Tatalui desavarsiti in Cristos. Scopul pentru care facem parte din acest trup este de a veni inaintea Celui care ne-a rascumparat si care ne-a asezat intr-o biserica locala, si in care ne-a oferit un scop si o misiune. Astfel dar, membralitatea este strans legata de Cristos si nu de fantezii sau iluzii omenesti.
 
Membru in Biserica lui Cristos
A fi membru in Biserica lui Cristos inseamna a apartine unei famili (adica aceluias trup). In alte cuvinte, tot ceea ce facem, tot ceea ce gandim, si tot ceea credem, trebuie sa reflecteze ca suntem inradacinati in Cristos si in Cuvantul Sau. Deseori, atunci cand vizitez bisericile locale, observ ca fiecare biserica locala intelege diferit conceptul si functiile acesteia. Datorita acestor confuzii, care se ivesc din aceasta intelegere diferita, putem sustine ca (desi avem o Comunitate care ne reprezinta) la nivel local, fiecare biserica locala face ceea ce doreste. Din acest punct ne trezim cu teologii si practici ciudate.

Ma re-introc spre acea biserica din Sibiu, in care luptele si neintelegerile au dus la dezmebrarea bisericii locale. De unde au pornit aceste lupte si neintelegeri? Din mijlocul conceptelor si iluziilor omenesti. Din conceptele gresite ale unor lideri care doreau sa directioneze intreaga biserica spre ei insasi – si nu spre Cristos.

Fiecare membru, care este rascumparat de Cristos, si care s-a decis sa se alature unei biserici locale are dreptul de a deveni (sau mai bine spus: este deja) membru al Bisericii lui Cristos. Desigur, cerinta de a se boteza, iar mai apoi de a deveni membru, nu poate sa ii se impuna membrului. Baza principala pentru care un crestin devine membru este Cristos. Desigur, botezul are un rol important pentru noi, insa acest rol este secundar si nu principal.  Sub idea sau cerinta noului crestin, si anume: `daca nu se botezeaza nu poate fi deveni membru al unei biserici`, poate fi inteleasa ca si un control spiritual. Responsablitatea noastra este sa ne asiguram ca explicam biblic fiecarui crestin rostul si scopul botezului.

Cred ca trebuie sa ne departam de conceptele: `botezul imi asigura mantuirea` sau `botezul este mantuire`. Astfel de idei sunt false si gresite. A fi membru intr-o biserica crestina baptista, inseamna a fi integrat in Cristos Isus, si mai apoi, intergat in Biserica Sa. Biserica lui Cristos este reprezentata nu de cladiri grandioase, ci de oameni pacatosi, care au fost si care sunt transformati de Cristos si de Cuvantul Sau, cu ajutorul Duhului Sfant al lui Dumnezeu.

Va continua
Scris de Cosmin Pascu

16 thoughts on “Redescifram conceptul de membralitate

 1. Superba prezentare, Cosmine!
  Esti mai mult decat binecuvantat!
  Ma bucur atat de mult cand vad pe alti crestini ca observ(si actioneaza) si ei la randul lor ceea ce inseamna o Biserica, si ce reprezinta ea pentru noi. Sper ca acest articol sa fie citit de multi care au nevoie de continutul acestuia.
  Multumim Domnului ca deschide ochii crestinilor!

 2. 1 ioan 4:8 Cine nu iubeste, n-a* cunoscut pe Dumnezeu**; pentru ca Dumnezeu este dragoste. e simplu ca buna ziua… nu stiu de ce uni frati sunt blugisti sau fustangii… atta de mult se uita la fuste si la blugi ca au si uitat de ce sunt la biserica…
  fie el ce dominatiune crestina o fi… chear si martor de a lui iehova (desi foarte diferiti ca si baze teologige) daca are dragoste il cunoaste pe Dumnezeu daca nu… vesetul vorbeste foarte clar… fi-ti cu pace

 3. si mai era si versetul acesta in acelasi context: 1 ioan 4:20 Daca* zice cineva: “Eu iubesc pe Dumnezeu”, si uraste pe fratele sau, este un mincinos; caci cine nu iubeste pe fratele sau, pe care-l vede, cum poate sa iubeasca pe Dumnezeu, pe** care nu-L vede?

 4. Scumpul meu frate Cosmin, intotdeauna am urmarit articolele si raspusurile dv., deoarece eu consider ca ele sunt pline de cunostinta si intelepciune, dar acum daca nu as spune ( cu mult regret) exact cea ce consider adevarat, as fi fals si as minti daca as spune ca esti un frate scump si iubit.
  Cu toata dragostea spun ca nu sunt in totalitate de acord cu tine mai putin ultima parte si anume:
  1. Botezul este o marturia unui cuget curatinaintea lui Dumnezeu. 1Petru3:21
  2. Botezul face parte din mantuire. Marcu 16:15-16
  3. Prin botez suntem ingropati impreuna cu Domnul Isus Hristos (omul vechi sau firea pamantesca)si inviati impreuna cu El (omul cel nou duhovnicesc) la o viata vesnica. Romani 6:4; Colosenu 2:12.
  4. Prin botezul cu apa prin Cuvant Biserica a fost sfintita, Efeseni 5:26, iar Biserica sunt toti cei ce sa-u nascut din nou, cei ce lau primit pe Domnul Isus in inima lor, intr-un cuvant credinciosi din orice cult ar face parte.

  Cu privire la felul cum trebuie sa se imbrace si sa se poarte un credincios ne invata Cuvantul ca trebuie sa fim cuviinciosi, plini de evlavie si smeriti. 2 Tesaloniceni 3:1-6 si 13-16;1 Corinteni 11:13-15; 14:49; 1 Timotei 2 Tot capitolul dar insemnati v 9. Nu este bine sa vorbim de rau pe frati Iacov 4:11, dar este bine sa facem ce ne-a invatat Domnul Isus Matei 18:15-20.
  La sfarsit va salut cu 2 Corinteni 13:11; si Efeseni 6:10-23.

 5. Stimate domn Olteanu Ion,

  Acest articol va continua, si speranta mea este sa asezam fiecare lucru in contextul in care trebuie sa fie asezat. As vrea sa observati ca nu sunt impotriva botezului, ci impotriva confuziei care se ridica din acest termen.

  In privinta celor scrise mai sus, in privinta botezului, sunt de acord. Acestea trebuiesc sa fie asezate in contextul biblic si teologic al fiecarei biserici.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 6. fR cOSMINE, Biserica lui Hristos …are deja vechime mare .Dar ,a nu se uita, DINTOTDEAUNA in viata Bisericii [ si a credinciosului] botezul in apa a avut un loc foarte important. Trecem cu vederea fortarea ce a aparut la un miment dat si s-a ajuns la botazul copiilor mici. De la inceput n-a fost asa. Trecem cu vederea si rastalmacirile actuale despre botez. TOTUSI: sa lasam lucrurile asa cum au fost “la inceput” , adica in practica bisericii pe care o gasim in Noul Testament.Imi amintesc o discutie din tinerete: un prieten si mentor in ale meseriei m-a intrebat:- tu vrei sa te pocaiesti? Da , de ce nu? Da….. dar trebuie sa-ti traiesti intai viata,sa te bucuri de tinerete…..Dupa o vreme iar a reluat discutia: …am auzit ca te-ai botezat? Da. OOOH, inseamna ca te-am pierdut…Botezul e dovada unei decizii serioase in viata unui om. O stiu si cei “dinafara”; a, te duci pe la pocaiti? Mda nu-i rau, numai sa nu te botezi.
  Daca pentru cei “dinafara” e…clar, de ce nu ar fi si pentru noi cei “dinauntru?.”

 7. Ce intelegeti dv. frate cand spuneti ‘A fi membru intr-o biserica crestina baptista, inseamna a fi integrat in Cristos Isus,’ spunti cumva despre conceptul de biserica universala invizibila?

 8. -> Aurel, multumesc pentru intrebarea adresata.

  O persoana este, in primul rand, integrata in Cristos Isus, iar mai apoi in biserica locala. Cu totii, pretitundeni, reprezentam Biserica lui Cristos.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 9. In Suedia doua biserici baptiste au hotarit sa accepte cununia intre doua persoane de acelasi sex in biserica.
  De la Uniune se spune ca fiecare biserica e libera sa decida singura daca acepta sa cunune homosexuali sau nu. Hotaririle se iau prin sedinte si vot .
  Sint mai multi cei care satau acasa decit cei ce merg si voteaza .De exemplu din 151 de membri 33 au fost la sedinta si au votat pentru .
  Bineinteles aceasta este o tragedie. Biserica baptista in care s-a votat pentru cununia inte homosexuali are un pastor homosexual !!
  In decembrie anul trecut s-a infiintat o organizatie printre baptista care vor sa promoveze Biblia ca si cuvintul autoritar al lui Dumnezeu si Baptistii sa se intoarca la invataturile de la inceput.

  Este dureros . Locuiesc de 25 de ani in Suedia si sintem membri intr-o biserica Baptista. Sint multi frati si surori care sufera ca s-a ajuns aici . In suedia se foloseste expresia crestin si corect din punct de vedere politic .
  Dumnezeu este mare si bun pentru ca inca nu ne-a nimicit de tot . Poate vrea sa ne spuna ceva cu atitea cutremure …..

 10. Situatia este tragica.Romania va trece prin aceasta etapa in curan iar noi trebuie sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru a intampina aceasta miscare. Ca si crestini subtem responsabili sa ramanem credinciosi fata de Dumnezeu prin a mentine o pozitie biblica in tot ceea ce facem.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 11. Deosebit de mare este decaderea acestor oameni!
  Sa infrangi natura divina a familiei sub protectia interpretarilor gresite
  ale Sf.Scripturi !Sesizati Uniunea Mondiala a Crestinilor al carui vice-
  presedinte este si distinsul frate dr.Iosif Toon din Romania!
  Far nici o ezitare,declamati si dezicetiva de astfel de practici,oricum
  le vor motiva dansii,caci norma de baza a Bisericilor lui D-zeu,este intai
  Sf.Scriptura si apoi Statutul de organizare,care este supus acesteia!
  Cine legitimeaza un vot impotriva Sf.Scripturi!Dracii!!!!
  Vai de ei,si ferice de noi,ca sa nu patim la fel!
  Multa pace frate Cosmin Pascu!

 12. Aici subtil dar lesne de intzeles, pentru cei care stau cu Biblia drept indreptar,este nimic mai mult decat uraciunea pustiiri, care din nefericire incearca fiecare grupare, biserica, popor, familie, individ, CELE 10 PORUNCI CARE SANT , COPIA INFAILIBILA A CARACTERULUI TATALUI NOSTRU CERESC SANT PE CALE DE A FI DESFIINTZATE, LUCRU URACIOS, PENTRU CA ACESTA INCEPE DIN BISERCIA, DACA LUCRURILE NU MAI POT FI INDREPTATE, CEL PUTZIN VOI PASTRATZI-VA HAINELE CURATE CA ATUNCI CAND MIRELE DIVIN SE VA INTOARCE DE LA NUNTA, SA VA GASEASCA VEGHIND, FERICE VA FI DE ROBUL ACELA PE CARE STAPANUL IL VA GASI FACAND ASA, FIE LA ORICE ORA S-AR INTOARCE.ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU.AMIN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s