Dumnezeu si Mamona


dumnezeusimamona.jpg

Nu stiu daca v-ati intrebat vreodata ce inseamna cuvantul Mamona. Pentru multi dintre crestini, acest cuvant inseamna Satan. Astfel, atunci cand Domnul Isus spune: “Nimeni nu poate sluji la doi stapani… Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona”(Matei 6:24), cei mai multi inteleg ca nu putem sa-i slujim si lui Dumnezeu si lui Satan. Dar daca citim intreg contextul in care sunt spuse aceste cuvinte, de la 6:19 pana la 6:34, vom vedea ca Domnul vorbeste aici despre bogatii, despre bunuri materiale. Pasajul incepe cu “Nu va strangeti comori pe pamant…” si sfarseste cu “Nu va ingrijorati de hrana, bautura si imbracamintea voastra…” Mamona este un cuvant aramaic care inseamna bogatie, avere. Cu alte cuvinte, nu putem sluji si lui Dumnezeu si bogatiei. Dar, in lumea moderna, bogatiile au o expresie foarte concreta : si aceasta expresie sunt banii. Daca ai bani, ai bogatii ; daca nu ai bani, nu ai nimic. Si acesta este un ideal urmarit de toti oamenii din lume. Fiecare alearga sa castige cat mai multi bani.

Cum priveste Biblia acest aspect? Biblia priveste Mamona ca pe un idol. Iar un idol este in contradictie cu Dumnezeu insusi. Noi ne inchinam ori lui Dumnezeu, ori banilor ca unui idol. Nu stiu daca ati observat, dar Biblia ii clasifica pe oameni doar in 2 categorii : cei care slujesc lui Dumnezeu si cei care il slujesc pe Mamona. Alte religii cum ar fi budismul, mahomedalismul, taoismul etc sunt religii false. Exista doar doua lucruri de inchinare adevarata : Mamona si Dumnezeu. Atunci cand cineva devine crestin, cerinta minima este aceea de a se intoarce de la idoli la Dumnezeu. Cu totii suntem de acord cu acest lucru. Totusi, noi nu consideram Mamona ca fiind un lucru rau. Aceasta este o mare greseala. Asa cum este inadmisibil sa ne inchinam la idoli, tot astfel este inadmisibil sa ne inchinam lui Mamona. Asa cum ne-am eliberat de inchinarea la idoli, noi trebuie sa ne eliberam si de Mamona. Eliberarea de Mamona este o parte a mantuirii noastre. Multi stiu ca pentru a fi mantuiti noi trebuie sa fim eliberati de pacat, de lume – dar putini stiu ca noi trebuie sa fim eliberati si de Mamona. Omul experimenteaza bucurie atunci cand pacatele ii sunt iertate. Dar el va experimenta aceeasi bucurie atunci cand va fi eliberat de Mamona. Daca o persoana vrea intr-adevar sa-L slujesca pe Domnul, atunci ea trebuie sa fie eliberata de bani. Cat timp gandurile unei persoane sunt concentrate asupra banilor, ea nu-L poate sluji pe Dumnezeu.

In lume exista multe lucruri si nu exista nici o cale de a le unifica impreuna. Nu poti aduna un scaun, cu o masa, cu o bucata de pamant si cu o haina. Totusi, daca convertesti toate aceste lucruri in bani, atunci poti sa le aduni. In Apocalipsa 18:11-13 vedem ca si sufletele oamenilor pot fi evaluate in bani. Banii pot cumpara orice lucru si banii ne pot cumpara si sufletul. Iata de ce trebuie sa fim eliberati de Mamona. Banii sunt o inventie pur satanica. Putem afirma ca banii sunt un lucru pe care nu Dumnezeu l-a creat. Pentru a cumpara orice lucru ai nevoie de bani. Astfel, banii (Mamona) devin puterea, centrul inchinarii omului. Cui va sluji omul: lui Dumnezeu sau lui Mamona ? Aceasta devine controversa universului. Mamona este diametral opus lui Dumnezeu. De ce Mamona poate sa i se opuna lui Dumnezeu ? Deoarece banii sunt singurul lucru care poate unifica toate lucrurile. Cine nu biruieste puterea Mamonei, nu va avea putere spirituala. Domnul a spus ca unde este comoara noastra, acolo va fi si inima noastra. Banii sunt ca uncui : ele tintuiesc o persoana de pamant.

Calea crestina de a manui banii este aceea de a nu ne tine de ei. Cu cat tii mai mult banii, cu atat mai repede vor dispare. Dar cu cat dai mai mult, cu atat vei avea mai mult. Punerea deoparte a banilor nu face decat sa-i saraceasca pe copiii lui Dumnezeu. Daca crestinii ar invata sa dea mai mult, Dumnezeu ar avea multe cai de a face minuni. Dumnezeu nu se va incredinta pe Sine celor care tin la banii lor si care nu dau. Cu cat dai mai mult, cu atat Dumnezeu ti se va da tie mai mult. In 2 Corinteni 9:6 Pavel spune :”Cine seamana putin, putin va secera; iar cine seamana mult, mult va secera”. Atunci cand dai, tu semeni. Vrei ca banii tai sa creasca ? Daca da, atunci trebuie sa semeni. Atunci cand iti dai banii, ei se vor inmulti. Cand nu ii dai, atunci nu se vor inmulti. Orice credincios trebuie sa invete sa semene, pentru ca atunci cand are nevoie, sa recolteze ce a semanat. Tu nu poti recolta daca nu ai semanat nimic. Exista frati care devin din ce in ce mai saraci, din cauza ca nu seamana nimic. Daca tu mananci tot ceea ce ai, cu siguranta ca nu va mai ramanea nimic. Dar daca semeni jumatate din ce ai, la anul vei avea o recolta. Daca vrei sa recoltezi ceva, trebuie sa nu mananci tot.

Domnul a spus sa nu ne strangem comori pe pamant, ci in cer. A strange comori in cer inseamna a da saracilor, a avea grija de sfintii care sunt in nevoi, a sustine material pe slujitorii Domnului si lucrarea Domnului. “Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra”(Matei 6:21). Crestinii trebuie sa-si trimita in cer banii lor, bunurile lor, pentru ca astfel si inima lor sa poata fi in cer. Inainte ca ei sa mearga acolo, comoara lor si inima lor trebuie sa mearga acolo intai. In aparenta aici, Domnul vorbeste despre cum trebuie sa tratam bunurile materiale. Dar de fapt El vrea sa trateze ingrijorarea noastra. Intreaga lume este cuprinsa de ingrijorare. Ingrijorarea este mecanismul care face lumea sa se miste. Daca nu ar exista ingrijorare in legatura cu trairea noastra, nimeni nu ar face nimic. Motivul pentru care eziti atunci cand trebuie sa dai, este ingrijorarea ta. Din cauza ingrijorarii, tu iubesti lucrurile materiale. Daca nu ai fi ingrijorat, atunci nu ti-ar pasa de ele. Ingrijorarea este cea care ne produce necazuri. Si Domnul ne da ca exemplu pasarile cerului si crinii campului. Ce inseamna asta ? Ca nu trebuie sa mai facem nimic ? Nicidecum. Noi trebuie sa ne facem datoria, dar sa nu ne ingrijoram cu privire la trairea noastra. Ingrijorarea nu apartine vietii divine. Nu exista ingrijorare in viata lui Dumnezeu.

Banii sunt in opozitie directa cu Imparatia lui Dumnezeu. Atunci cand noi ne intoarcem la Domnul, unul din primele lucruri de care trebuie sa scapam este iubirea de bani. Odata, Domnul Isus l-a intalnit pe un tanar bogat ; si acest om pazise toate poruncile din tineretea lui. Insa Domnul stia ca exista ceva in inima lui care il impiedica sa-l urmeze in totalitate pe Dumnezeu : si acel lucru erau bogatiile (Luca 18:18-25). Aceasta este una din primele lectii de credinta pentru cei care vor sa-l urmeze pe Domnul. Noi trebuie sa avem o anumita atitudine fata de bani. Noi nu traim prin bani. Atunci cand Dumnezeu ne-a rascumparat, El si-a asumat raspunderea pentru viata noastra. Oamenii din lume traiesc prin salariul lor ; fiecare se zbate pentru o paine. Dar copiii lui Dumnezeu trebuie sa fie altfel. Ei se afla sub grija directa a lui Dumnezeu. Trebuie sa fim foarte atenti cum ne comportam in acest domeniu al banilor. Este ceva extreme de serios. Biblia spune ca iubirea de bani este radacina tuturor relelor (1 Timotei 6:10). Atentie, nu spune ca banii – ci iubirea de bani. Atasarea inimii de bani. Si Pavel continua acolo si spune ca unii care au umblat dupa ea au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri. Biblia spune sa nu ne ingrijoram ce vom manca si ce vom bea, ci sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate nevoile noastre vor fi acoperite.

Felul in care un crestin isi gestioneaza banii este complet diferit de felul in care si-i gestioneaza un necredincios. Calea unui necredincios este aceea de a acumula. Calea unui crestin de a-si gestiona banii este aceea de a da. Trebuie sa stim ca inima unui om este atinsa fie de Dumnezeu, fie de bani. Si Dumnezeu ne testeaza inima pe care o avem fata de El, testandu-ne daruirea noastra materiala. Sa nu credeti ca aici e vorba numai de cei care au bani : chiar si cei mai saraci oameni pot avea in inima idolul banilor. Chiar si cei mai saraci crestini trebuie sa fie eliberati de Mamona. Atunci cand poporul Israel a parasit Egiptul, au luat cu ei multe bogatii (Exod 12:35-36). Dar prima lor initiativa in a folosi aceste bogatii a fost sa-si construiasca un vitel de aur, un idol la care sa se inchine. Abia dupa demascarea idolatriei, dupa distrugerea idolului, aurul lor a putut fi indreptat spre zidirea cortului lui Dumnezeu. Trebuie sa fim eliberati de Mamona, trebuie daramat idolul din inima noastra, ca banii nostri sa poata fi folositi la construirea cortului vesnic.

Articol scris de Petrila, administrator al site-ului http://www.torentcrestin.net

Advertisement

9 thoughts on “Dumnezeu si Mamona

 1. Placuta e stiinta Domnului pe care o provaduti, dar si mai frumos suna in urechile noastre aceste corecte interpretari despre cuvantul Lui pe care le-ti scris aici intru indreptarea celor necredinciosi. Daca nu este un echilibru interior si viata materiala nu o privesti cu detasarea sufletului care se desprinde de pamant si pleaca la Domnul nostru Iisus, nu poti fi fericit niciodata. Va multumim pentru vorbele de har.

 2. Multumim pentru textul si subiectul care l-ati ales foarte inspirat si folositor, mai ales in vremurile de azi. Numai bine!

 3. De mult voiam sa ma lamuresc despre puterea pe care o exercita banii in aceasta lume.
  Am un gand care imi da tarcoale de ceva vreme:acela ca am pierdut lupta,ca ne-am inchinat prin bani cu totii lui Mamona.
  Dar dvs. ati spus despre cum gestioneaza banii un crestin:el atunci cand are,daruie,nu tine banii!
  Pentru asta va multumesc!
  Pericolul insa exista si este din ce in ce mai mare,cu nadejde in Dumnezeu,vom birui!

 4. Nu e de mirare ca Domnul Isus a predicat cel mai mult despre bani.Sunt fericit ca nu sunt singurul care crede ca banii sunt in esenta satanici.Dumnezeu sa te binecuvanteze.

 5. Mie mi place cum toti le spun altora sa lase bogatiile lor pentru a se duce la Dumnezeu. Cand cineva isi lasa bogatia ea va fi luata de altul. Toti care si-au lasat bogatiile sa se duca la Dumnezeu au uitat sa se intoarca sa ne spuna cum e pe acolo ? Toti spun ca dupa moarte trebuie sa se duca ori la Dumnezeu, ori la diavol, respectiv iad si rai. Cand cineva se duce si viziteaza o tara si se intoarce, povesteste tuturor prietenilor sau cunoscutilor cum a fost acolo. E cineva care poate povesti o perioada petrecuta in rai ? Dar e cineva care poate povesti o perioada petrecuta in iad ? De ce nimeni nu a putut povesti treaba asta ? Dumezeu a uitat sa ne spuna, prin trimisii lui, cum e in aceste locuri, iad si rai. Sa ne spuna tot asa cum noi, daca am vizita o tara straina, am spune prietenilor nostri, adica cu lux de amanunte si nu in doua trei cuvinte, raspunzand, eventual, si intrebarilor ce se pot naste din aceasta povestire. Cand esti langa tatal tau si mama ta poti vb cu ei si ei vorbesc cu tine, doar cu Dumnezeu nu vorbeste nimeni direct si toti asteapta mesajele din partea preotilor cum ca asa a spus Dumnezeu sa va traiti viata. De unde stiu ei asta ? Au vorbit ei cu Dumnezeu ? Si de ce daca mori trebuie sa te duci ori la unul ori la celalalt ? Adica nu poti fi de capul tau ? De ce trebuie sa am vreun stapan ? De ce sa nu am prieteni. Ce sunt eu, sunt sluga de trebuie sa am stapan ? Nu, multumesc. Eu nu am nevoie de stapani. Pot fi propriul meu stapan si nu vreau nici sa ma stapaneasca altii si nici sa ii stapanesc pe altii. Ma las influentat si de lucrurile bune si de cele rele ca ambele sunt posibile in lumea asta. Stau si ma gandesc cu frica, daca voi ajunge in rai, ca voi vedea numai schilozi, bolnavi mintali sau fizici, oameni in zdrente si in nevoi. Sa fie acela raiul ? Se spune ca acolo se scapa de toate astea. Sunteti siguri ? Cine a venit din rai sa povesteasca cum ca odata ajuns in rai a scapat de saracie, boala, chin ? Pai daca scapi de saracie nu inseamna ca devii bogat ? Ori nu bogatia e impotriva preceptelor bisericesti ? Biserica care e plina de bogatiile celor care au fost atat de fraieri incat s-au lasat pacaliti si au donat bogatiile lor Bisericii ? Eu nu am auzit ca Biserica sa spuna distruge-ti-va bogatia voastra. Slujitorii Bisericii spun intotdeauna : bogatia voastra dati-o altora. Pai nu e un pacat ? Daca dai bogatia ta altuia nu inseamna ca il vei imbagati pe acela ? Care la randul lui ii va fi greu sa scape de ea si nu va ajunge in rai ? Deci corect ar fi ca Biserica sa spuna : distrugeti-va bogatia voastra pentru a nu permite si altora sa pacatuiasca in urma primirii bogatiei noastre. Cica sa nu faci ce face popa ci sa faci ce spune popa. Pai vorbitul nu doare pe nimeni. E foarte simplu sa vorbesti. Greu e sa faci ceva. Graul nu creste din vorbe, ci creste muncindu-l. Chiar daca cineva vorbeste cineva trebuie sa munceasca pentru a creste. Doar preotilor care traiesc precum vorbesc si cer altora trebuie sa le dai crezare. Cu ceilalti preoti trebuie sa te comporti cu ei precum si ei dau exemplu sau, sa ii obligi sa isi traiasca propriile vorbe. Nu poti face altuia ce tie, daca ti s-ar face, nu ti-ar conveni. Dumnezeu a aparut in lume cand oamenii erau deosebit de slab informati. Tehnologii, stiinta erau foarte slab dezvoltate ca si circulatia informatiei. Atunci oamenii erau usor de pacalit. Pana si acum unii oameni mai sunt pacaliti sau se lasa pacaliti. Nici un Dumnezeu nu a venit sa propovaduiasca oamenilor cand acestia erau in plina dezvoltare a informatiei si sa ii lase ca de atunci incolo sa isi urmeze cursul istoriei si sa isi dovedeasca credinta. De ce ? Pentru ca acum oamenii nu mai pot fi pacaliti si manipulati. Sau nu toti. Acum se spune ca Dumnezeu vine sa judece. Ei bine, eu de acum as vrea sa vina un Iisus ca in felul in care a venit atunci si sa ne propovaduiasca si sa ne invete de acum incolo, apoi sa ne lase 2000 de ani si sa vina sa judece. Avem multe intrebari de pus pentru a primi rapunsuri. Mult mai multe fata de atunci. In Biblie sunt scrise intrebarile care le-au convenit propovaduitorilor si emisarilor, insa ei nu au raspuns tuturor intrebarilor. Si sunt multe intrebari care asteapta un raspuns. Se spune ca Iisus a facut atatea minuni, ei bine, daca cititi scrierile altor state o sa vedeti ca minunile facute de Iisus, si multe altele, au mai fost facute in alte state, de alte religii, inca de la inceputul timpului. Nu numai asta, dar acele minuni se mai fac si azi la popoarele care nu sunt de religie crestina. Tot ce trebuie facut e doar sa cititi presa acelor popoare.

 6. de unde stii tu ca celelalte religii sunt false ??
  exista probabil si la ei scripturi ca la noi si poate multe alte dovezi
  nu poti afirma ca o religie e falsa pentru ca nu ai de unde sa stii

 7. numai un evreu sau un necrestin se va ridica sa te contrazica. toate teoriile economice si utilitariste sunt concepute de evrei. in general curentele teoretice care au devenit domenii de studiu in facultati sunt fundamentate de invatati evrei.
  Realitatea este ca daca nu asculti si implinesti prima porunca si cea mai mare “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeu…si pe aproapele…” inseamna ca ai alte prioritati, ca ai rasturnat ordinea, ca ai alt idol (banii/puterea) caruia i te inchini (a se citi >caruia ii dedici viata ta)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s