Dumnezeu e aproape… poate un pic prea aproape


eye-of-god

Cu toate astea, Dumnezeu a fost alaturi de mine cand mi-au furat prima masina (inaintea silviei, am mai avut o dacie). Dumnezeu a fost alaturi de mine cand am fost bolnav la pat, si cateva saptamani nici nu puteam sa pun pauza la video, daramite sa ma dau jos din pat. A fost alaturi de mine cand am abandonat Automatica (inainte sa ma inscriu la cealalta facultate). A fost alaturi de mine cand mi-au luat carnetul. D’aia tot incerc sa va zic – tipul asta imi cam poarta ghinion.”

Sursa, ciprianmihalache.ro

___________________________________________

Dumnezeu, deseori, este perceput ca a fiind un Dumnezeu care este alaturi de oameni doar pentru a cauza anumite probleme. Altii, doresc ca Dumnezeu sa fie Cel care ofera un raspuns favorabil fiecarei situatii sociale sau ne-sociale. Omul, in conceptia acestuia, este egosit si ne-multumit daca Dumnezeul Creator nu este un Dumnezeu profitor.

Pentru Ciprian Mihalache, Dumenezeu este influenta negativa sau chair Cel care incurca toate lucrurile. Daca Dumnezeu este prea aproape, El este prea personal, prea interesat de ceea ce se intanpla in jurul creatiei Sale. A fi aproape, in gandirea lui Mihalache, inseamna dezastru si chaos. Dumnezeu este responsabil de tot ceea ce gresim, de tot ceea ce este asociat cu negativitate si rautate. Dumnezeu este considerat cu o fiinta care impune raul asupra creatiei Sale. Mihalache, in acest punct, chiar daca nu crede (sau daca crede) in Dumnezeu, gresete foarte mult. Al associa pe Dumnezeu cu Satan (initiatorul raului) este un act foarte grav si periculos.

Responsabilitatiile proprii, pentru Mihalache, nu pot fi considerate ca si detalii importante. Omul, prin faptul ca este liber sa gandeasca si sa actioneze, ar trebuie sa fie responsabil pentru actiuniile proprii. Este absurd sa dam vina pe Dumnezeu (precum observam mai sus) pentru ceea ce nu am considerat ca este sub stapanirea noastra. Mihalache, trebuie sa recunoasca ca anumite consecinte au aparut conform unor decizii personale. El trebuie sa isi asume responsabilitatiile.

A da vina pe altcineva este un act copliaresc (si prea exagerat)

Scris de Cosmin Pascu

One thought on “Dumnezeu e aproape… poate un pic prea aproape

  1. Eh, chiar ca e pueril faza cu ‘atunci cand mi-au luat carnetul..’, nu e vina Lui ca Mihalache a condus cu viteza sau ca a facut ceva nepermis de lege..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s