Idolatria moderna – in contradictie cu Cristos


 idolatria moderna

Contextul si misiunea Bisericii Ortodoxe (si a altor religii) este impotmolita in idolatrie, reguli si legislatii care il impovaresc pe om in loc de al elibera pe acesta de greutatea si confuziea existenta in lumea in care traim. Din nefericire in multe contexte religiozitatea omului si devotarea acestuia se exstind pana acolo incat intreaga turma se calca in picioare.

Din cate observam, in conjuctura nelijarii noastre de a incerca sa explicam contextul termenului aflat in discutie, deseori identificam cum virusul religios devine distrugator pentru cel care doreste sa aiba o relatie personala cu Cel (Cristos) care a Si-a dat propria viata pentru ca omul sa fie liber de sub pacatul idolatriei. Nu as dori ca cititorii acestui articol sa inteleaga ca sunt impotriva Bisericii Ortodoxe (desi nu sunt de acord cu etica si practiciile acesteia). Totusi, sunt nevoit sa recunosc ca si Biserica Evanghelica s-a afiliat idolatriei existente, lasandu-l pe Cristos in afara practiciilor Bisericesti. In loc de a ne inradacina in Cristos, alergam dupa vedete. Am ales sa ridicam diferite persoane atat de sus incat Cristos, printr-o astfel de gandire si practica, observam ca redescoperim contextul fariseic si al mentalitatii egoiste.

Idolatria moderna, ca si ceea antica, are la suprafata acesteia conceptul obisnuit al omului de a fi placut si respectat de intreaga comunitate. In acealasi timp, inchinarea la idolii este cunoscuta sub termenul obiectiv, si anume: `ne inchinam obiectului creat de maini omenesti`.

Omul, in capacitatea sa, incepand cu intelectul pe care l-a dobandit, are libertatea de a aleage cu ii se va inchina. Inca de la inceput, putem observa ca omul nu este fortat sa se inchine Creatorului. Dimpotriva, omul este invitat sa se supuna unei relatii Divine (deoarece este creat de Dumnezeu). Aceasta relatie are loc doar prin personajul ales de Creator, adica Isus Cristos. Fara Cristos, orice am face sau detine, si inaintea caruia ne inchinam este cunoscut sub termenul de idolatire.

Idolatria moderna incepe prin a idoliza o persoana sau chair intreaga familie; un loc de munca sau un rol dobandit; un obiect sau chiar o relatie; o tara sau un nume recunoscut. Idolatria este (intotdeauna) opusul unei relatii cu Cristos. Cand omul este condus de idolatire (deoarece el controleaza aceasta artera fizica si spirituala) el este departe (sau se departeaza) de Cristos si Creatorul Sau. Nu as vrea sa intelegem gresit (sau sa pretindem cumva) ca idoltria are loc doar in contextul celor care nu-l cunsoc pe Cristos. Dimpotriva, dupa cum am observat, crestinul este capabil de al inlocui pe Cristos cu glorificarea pozitiei sale intr-un cor sau intr-o formatie crestina, intr-o pozitie de conducere sau chiar intr-o conjuctura de fundamentalizare si inchinare inaintea Scripturii si nu inaintea lui Cristos.

Contextul istoric (al celor doua Testamente) ne readuce aminte ca Dumnezeu este gelos importiva celor care (se) considera ca sunt copiii lui Dumnezeu, dar care prin actiuniile proprii, se inchina altor idoli. Idolizarea moderna (precum si antica) este o strategie excelenta de al exploata pe Dumnezeu. In articolul viitor ne vom ocupa de acest aspect extrem de important.

Scris de Cosmin Pascu

3 thoughts on “Idolatria moderna – in contradictie cu Cristos

  1. Foarte adevarate cuvinte. In trecut, poporul Israel era pedepsit pentru ca se inchina la idolii facuti de mana omeneasca, dar in lumea noastra postmoderna e cu mult mai grav: ne inchinam unor fapturi create de Dumnezeu, cu talente primite tot din mana Lui, in loc sa ne inchinam Creatorului pentru ceea ce suntem in El.

  2. De multe ori ,in timpul predicilor,unii pronunta mai des numele unor predicatori celebri,decat Numele lui Isus.Nu spun ca acei predicatori celebri nu fac voia lui Dumnezeu ,dar pe mine ma zgarie la ureche.Imi doresc sa aud mai des Numele lui Isus din gurile celor ce predica ,asta m-ar mai linisti,gandindu-ma ca ei insisi au primit revelatie direct de la sursa(Dumnezeu) si asta mi-ar arata ca ei insisi,nu vorbesc doar din auzite.Nu spun ca este rau ceea ce spun ei,dar,daca nu gresesc,ei nu mai cauta sa primeasca directie de la sursa(Dumnezeu) si se multumesc doar cu ce invata de la altii,care au primit directie de la sursa (Dumnezeu).Cred ca este timpul ca fiecare crestin ,care sustine ca este crestin,sa caute mai cu sarg pe Dumnezeu si sa nu se mai multumeasca doar cu ce invata de la altii,idolatrizandu-i ci sa stie ca ei insisi pot primi revelatie in ceea ce ii priveste pe ei ,direct de la “SURSA”
    Insa ,sa nu cada in extreme gandind acum ca nu trebuie sa mai asculte de nimeni ,dar sa stie ca omul nu poate lua locul lui Dumnezeu si ca oricat de bine ar face lucrurile,tot om ramane…Pavel spunea caci,chiar el daca ar veni si ar aduce o alta evanghelie,sa fie socotit ca anatema.Ceea ce spune el aici este ca ,oricat de Pavel ar fi el,ar putea gresi,dar ceilalti nu trebuie sa faca un idol din el ascultandu-l orbeste,ci sa analizeze ce aud si ce vad,sa fie deplin incredintati ca este Dumnezeu si nu un alt duh,care sa-i duca in ratacire si sa fie astfel despartiti de Dumnezeu.
    Dumnezeu ne indeamna sa ne pazim inima mai mult decat orice…
    Doamne ajuta-ne sa facem ce este bine si sa ne pazim de inchinarea la idoli!
    Amin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s