Ce este Pocainta?


Ati fost vreodata intrebati de cineva, “Daca ati avea posibilitatea de a va retrai viata, ce ati face diferit?” Mie mi s-a pus aceasta intrebare. Sunt, de asemenea sigur ca noi toti am fost intrebati aceasta intrebare intr-un anumit moment si eu nu incetez niciodata sa fiu uimit cand aud oamenii raspunzand la aceasta intrebare prin a spune, “eu nu as face nimic diferit de la cum mi-am trait viata.” Pur si simplu nu pot sa imi imaginez aceasta. Eu nu pot sa cred ca cineva ar gandi ca daca ar avea prilejul sa refaca tot ce au facut vreodata nu ar exista nimic sa schimbe. Mie mi se pare ca afirmatia “Voi face totul la fel” ar fi cel mai perfect exemplu de lipsa de cainta, deoarece am afirma ca nu regretam nimic din ceea ce am spus sau am facut vreodata. Iar aceasta este pur si simplu imposibil mai ales cand recunoastem ca toti suntem pacatosi si ca toti am facut lucruri care sunt gresite; anume ca l-am ofensat pe Dumnezeu si cu siguranta daca suntem crestini, ne-am dori sa putem sa facem acele lucruri din nou mai degraba decat sa pacatuim impotriva lui Dumnezeu.

Ceea ce avem de gand sa facem este sa privim la conceptul biblic de pocainta. Noi intelegem ca aceasta idee de pocainta este centrala, nu numai in Noul Testament dar in toata Scriptura. Ne amintim ca lucrarea Noului Testament incepe cu aparitia lui Ioan Botezatorul care vine din pustiu anuntand aparitia imparatiei lui Dumnezeu. Si mesajul sau catre poporul Israel este foarte simplu. El rosteste aceste cuvinte, “Pocaiti-va, pentru ca Imparatia lui Dumnezeu este aproape.” Iar dupa aceea, la putin timp, Iisus isi incepe lucrarea publica si cand incepe sa predice, mesajul Lui este exact acelasi – “Pocaiti-va, caci Imparatia lui Dumnezeu este aproape.” Peste tot in Noul Testament cand oamenii asculta pe Hristos sau asculta predicile apostolilor si intreaba, “Ce ar trebui noi sa facem? Care ar trebui sa fie raspunsul nostru in acest moment in istorie?”. Raspunsul este intotdeauna o forma a replicii, “Credeti in Hristos.” Sau “Crede si fii botezat.” Sau “Pocaieste-te si fii botezat.” Intrucat conceptul de pocainta este atat de central in predicarea biblica, este foarte important ca noi sa castigam puterea de a intelege tot ce este implicat in el.

Haideti sa incepem prin a privi la insasi termenul “pocainta”. Cuvantul “pocainta” vine la noi dintr-un cuvant grecesc pe care il gasim in Noul Testament cuvantul fiind “metanoia”. Acesta este un cuvant din acelea care au un prefix si o radacina. Prefixul “meta” este unul, cred eu, cu care suntem toti familiarizati deoarece il auzim si in limba romana. Ne gandim la “metafizica”, de exemplu. Obiectul de studiu al fizicii este studiul acelor elemente din natura care sunt vizibile, care sunt perceptibile, care sunt fizice. Iar metafizica este o incercare de a ajunge dincolo de sfera lumii fizice pana la sfera transcendentala. Si prefixul “meta” poate sa insemne “cu” sau “alaturi de” sau de asemenea “dupa”. Radacina “noeo” este forma verbala a substantivului pe care noi il gasim adesea in Biblie – substantivul “nous”. Si care pur si simplu este cuvantul grec pentru “minte”. In forma lui cea mai simpla, termenul “metanoia” are de a face cu mintea in fond si la urma urmei. Am putea sa ne gandim la “gandul ulterior”. Si s-a ajuns ca in limba greaca sa insemne o schimbare semnificativa a mintii cuiva. In cel mai rudimentar sens conceptul de pocainta in Biblie inseamna a schimba mintea cuiva. Dar daca noi privim mai atent, vom vedea ca aceasta nu este doar o chestiune de vreun fel de judecata intelectuala unde noi incercam sa rezolvam o problema si la prima abordare a problemei ajungem la o concluzie dar apoi, dupa ce ii acordam beneficiul unei a doua priviri rapide si o examinam suplimentar noi hotaram sa ne schimbam concluzia si sa adoptam o ipoteza diferita. Nu aceasta este ideea lui “metanoia”.

Continua aici
Sursa, reflectii.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s