Temperamentul unui flegmatic


Dacă:
1. sunteti calm si cu sânge rece;
2. sunteti consecvent si cumpănit în orice activitate;
3. sunteti prudent si chibzuit;
4. stiti să asteptati;
5. sunteti tăcut si vă displace trâncăneală;
6. vorbiti linistit si cumpătat, cu pauze, fără a afisa emotii strindente, cu cele mai discrete gesturii si mimică;
7. sunteti retinut si răbdător;
8. duceti lucrul început la bun sfârsit;
9. nu vă irositi puterile pentru fleacuri;
10. urmati cu strictete graficul vietii si al muncii;
11. vă controlati cu usurinta pornirile;
12. sunteti putin sensibil la critică si laudă;
13. nu sunteti răutăcios, aveti o atitudine îngăduitoare fată de săgetile care vă sunt adresate;
14. aveti interese si relatii constante;
15. vă includeti cu greu într-o activitate si treceti cu greu la alta;
16. îi tratati pe toti în mod egal;
17. vă place acuratetea si ordinea;
18. vă acomodati cu greu la conditii noi;
19. sunteti inert, nepăsător;
20. aveti stăpânire de sine;
atunci sunteti un flegmatic pur

Sursa: Voxdei Forum, Sibiu

29 thoughts on “Temperamentul unui flegmatic

  1. tipul flegmatic este un temperament destul de rar. eu una am un temperament flegmatic, si tot ceia ce scrie mai putin prima afirmatie este adevarat.

  2. eu unul nu cred ca e destul de rar acest temperament iar eu sunt un flegmatic convins 🙂 mereu voi fi asa 😦

  3. …si eu sunt flegmatica…si nu imi place deloc…si e fooaarte greu sa ma schimb….si am foarte multe probleme sociale din cauza asta…sa speram ca va fi bine:)

  4. normal ca mi place temperamentul meu Cosmin ! cei drept cum zie Mirona e greu .. dar decat Coleric .. sau sangvinic .. prefer ceea ce sunt caci am propriile mele calitati care alti nu le au 🙂

  5. Temperamentul nostru este benefic atat timp cat suntem capabili de a-l pastra intr-um echilibru constant. Sigur, ai mare dreptate ca caracterul nostru este benfic si nebenefic. Depinde de situatie.

    Mersi, Cosmin

  6. Si eu am descoperit de curand ca sunt flegmatica in urma unui test desi,in sinea mea,am crezut asta mereu kiar daca profesoara de psihologie m-a caracterizat drept sangvinica. COnsider ca am calitati,dar si defecte ca orice alta persoana. Oricum,mai bine stapan pe sine decat dezechilibrat ca melancolicii sau guraliv ca un sangvinic…

  7. Lavinia- Isus cere ” Sa te lepezi de sine – nu sa fii stapana pe sine”. Lasa-L pe EL sa iti guverneze mintea, inima, caracterul.

  8. Temperamentele se imbina intre ele… nu poti avea doar caracteristicile unui anume temperament. Si eu am un temperament flegmatic imbinat cu cate putin din celelalte temperamente… si sunt de acord cu Lavinia:)

  9. sunt flegmatica….nu cred ca sunt pura…..in mare proportie e adevarat ce scrie mai sus, cu exceptia faptului ca ma adaptez foarte usor la situatii noi si ma includ repede in diferite activitati, chear multe pot spune.
    Apropo de raritate….din cate stiu tipul melancolic se gaseste cel mai rar

  10. Eu sunt o persoana flegmatica si sunt mandra de asta…faptul ca ma adaptez greu la conditii noi este cu totul altceva.Atata timp cat fac ceea ce trenuie excelent si realizez ceea ce imi propun este super.Aceste persoane sunt extrem de rare si aproape cele mai bune.

  11. hmm…imi vine sa ma ascund dupa o usa sau ceva…..nu suport sa fiu asa de retrasa…sau mai bine zis sa am temperament flegmatik…..uneori ma apasa singuratatea in care chear eu ma inchid dar alteori devin isterika si atat de stresata pana la plans,daka nu sunt lasata singura….ma consider ciudata lumeeeeeeeeee…..

  12. un om nu are niciodata un singur tip de temperament;sunt 2 tipuri ,unul are o pondere mai mare altul o pondere mai mica.

  13. hello ! se poate schimba de-a lungul vietii temperamentul dominant !? sau anumite caracteristici !? cine poate da un raspuns competent si argumentat !? multumesc

  14. Luc…temperamentul dominant nu se poate schimba…dar se poate cenzura…cu efort si perseverenta iti poti schimba partile care nu crezi ca sunt bune …poate dealungul vietii poate o sa crezi ca ai alt temperament dar defapt sunt doar anumite faze ale vietii cand o sa te simti mai sentimentalist sau invers in functie de stimulii externi(prieteni,parinti,prietena sau concubina etc)

  15. ely la tine e posibil sa predomine temperamentul meloancolic sau e doar o faza mai grea a varstei…cum ii spuneam si prietenului nostru Luc…toate aceste parti inconveniente le poti schimba

  16. Razvan….nu exista temperamente bune sau rele…fiecare are ceva ce nu are altul…toate se completeaza unul pe celalalt…

  17. voi nu știți ce va doriți!! de parca ar fii rău sa fii flegmatic.. dacă asa ești, asa ești nu poți schimba nimic!! si eu am un temperament flegmatic si sincer sunt foarte mulțumita de asta 😉

  18. Eu cred ca sunt un temperament flegmatic. E adevarat ca am si o varsta – 60 de ani, dar abia acuma mi s-a facut un test si am descoperit ca reactionez lent la stimuli.
    Eu mereu mi-am dorit sa fiu altfel, sa pot riposta imediat, sa nu fiu calcata in picioare.
    Si nu sunt multumita de loc dar nu cred ca se mai poate face ceva.
    Daca cineva cunoaste raspunsul, il rog sa-mi scrie.

  19. Flegmaticul are mult mai multe caracteristici pe langa acestea 20. Flematicul este o persoana ce gandeste logic, caruia ii pasa de oamenii din jur, se pot pune in pielea celorlalti, nu le place sa fie grabiti cand trebuie sa ia decizii,evita sa ia decizii si multe altele. NU exista un temperament bun sau rau, insa, datorita lumii in care traim, adesea trebuie sa purtam o masca pentru a parea ca suntem o alta persoana, fie ca ne-o cere slujba sau mediul social.Cum fiecare temperament are are avantajele sale trebuie sa incercam sa le descoperim, sa ne cunoastem pe noi insine pentru a putea sa profitam de pe urma acestor avantaje. Eu unul sunt mandru ca sunt flegmatic. Cat despre marele “dezavantaj” si anume ca ne exteriorizam greu, lucru ce ne poate pune piedici in viata sociala, are si cel putin un aspect pozitiv. Vedeti voi daca o persoana isi cunoaste propiul temperament si reuseste sa intelegeaga bine si temperamentul altuia(poate chiar mai bine ca aceea persoana), acesta va manipula acea persoana cu usurinta deoarece va stii cum sa o abordeze,ce vrea etc, in zilele de azi e riscant sa te deschizi mult in fata cuiva, deoarece iti arati si slabiciunile de pe urma carora poate profita, te lasi vulnerabil.Asa ca ganditi-va de 2 ori inainte sa condamnati acest tip de temperament, fiindca nici stilul sangvinic (cel care te ajuta sa comunici asa bine cu altii) nu e asa grozav si are defectele lui. Putine persoane sunt pure insa exista.Temperamentele se POT schimba!Nu te nasti cu un anumit temperament ci ti-l creezi pe parcursul timpului datorita anturajului, educatiei, emotiilor puternice(o trauma de ex te poate face sa te inchizi in tine si te poate schimba enorm) etc. Desigur dupa ce ti-ai creat un stil de temperament pe parcursul a zeci de ani iti trebuie o vointa de fier sa ti-l schimbi si nu o poti face total deoarece anumite actiuni si stiluri de gandire ti-au ramas intiparite.Daca sunteti pur sau aproape pur mai bine nu incercati, insa daca sunteti de ex doar 60% flegmatic va veti putea schimba.
    Szabo nu am inteles exact la ce te referi, ce legatura are reactia lenta la stimuli cu tipul de temperament? E adevarat ca tipul flegmatic ia deciziile mai greu dar nu fiindca e mai putin inteligent ci fiindca prelucreaza mai multe informatii( e o persoana logica).Si scuzama ca ma bag dar cine te calca in picioare?Daca esti calcalata la serviciu poate nu ti-ai nimerit cariera. Daca te referi la oamenii din jur…aceia sunu superficiali.Sa critici e intotdeauna cel mai usor. Vezi tu, multe persoane nu sunt multumite de anumite aspecte in privinta lor si a vietii lor, insa pot trece mai departe stiind ca altii sunt mai “patetici” ca ei. De aceea de multe ori apare aceeasta superiorite, sa le creasca inima cand au senzatii ca sunt superiori altora in anumite privinte.Nu ii baga in seama! te asigur ca ai multe talente si esti o persoana inteligenta (nimeni nu e prost,fiecare e destept in felul lui),daca esti atat de nemultumita de viata inseamna ca nu ti-ai fructificat telente indeajuns de mult.Nu temperamentul trebuie schimbat.
    Pentru cei ce inca au dubii asupra temperamentului lor va prezint cateva exemple de persoane flegmatice: Charles Darwin, Pierre Curi, George Washington, Berthelot, Lavoisier, Franklin, Kant. FIecare din ei a fost o persoana remarcabila, cum de ei au putut si voi nu? Nu dati vina pe temperament fiindca e mai usor,va repet, niciun temperament nu e rau! Schimbativa mentalitatea 😉

  20. ADV. eu sunt flegmatic…si da sunt mult mai multe caracteristici decat cele 20 de mai sus

  21. foarte corect zis…..si eu sunt o persoana flegmatic de care sunt foarte mindra de ceea ce sunt, ceea ce gindesc… si care as dori ca macar un procent din oameni sa fie asa ca noi..oameni buni nu inchideti ochii la ceea ce este numit frumos,la suflarea unui copil care creste singur..fiti blinzi si rabdatori, inchideti ochii la ceea ce este rau, si raspundeti la ceea ce este bine. 🙂

  22. si eu am un temperament flegmatic, cateodata ma deranjeaza faptul ca sunt timida dar sunt si multe calitati

  23. Eu tot flegmatica sunt din punct de vedere temperamental si consider un plus acest fapt.Personal, consider un atuu rabdarea si mai ales capabilitatea de a ramane rece la anumite vorbe sau gesturi. In prima faza cand am rezolvat mai multe teste la ora de psihologie credeam ca e un lucru rusionos sa ai un temperament flegmatic dar , dupa ce m-am documentat am ajuns la concluzia ca mi se potriveste perfect si majoritatea caracteristicior sunt pozitive.

  24. eu sunt la fel ..mi-au zis si unele persoane , cu mult inainte sa stiu ce inseamna acest cuvant ..si am mai facut si unele teste , deci sunt 100 % flegmatic >:)

Leave a comment