Generatia Y modifica politicile de recrutare si motivare


Reprezentantii Generatiei Y cunoscuta si ca Generation Next sau Net Generation, pot reprezenta factorii care vor modifica, vor reconfigura piata fortei de munca.

Chiar daca intampina numeroase impedimente in a-si gasi un loc de munca, tinerii care fac parte din Generatia Y redefinesc notiunea de loc de munca. Astfel, angajatorii din marile companii internationale au inceput sa-si regandeasca politicile de organizare la locul de munca precum si politicile motivationale, acestea fiind configurate in functie de profilul tinerilor angajati.

Reprezentantii Generatiei Y pot fi caracterizati prin dinamism si dorinta de implicare in comunitate. Este un aspect pe care l-am constatat si in Romania – tinerii se inscriu in numeroase ONG-uri, incep activitatea intr-o asociatie studenteasca sau opteaza pentru organizatii precum Rotaract (divizia de tineret Rotary). Motivatia este simpla: dorinta de a socializa, de a pune bazele network-ului personal dar si dorinta de a invata ce inseamna lucrul in echipa, gestionarea unui proiect sau organizarea unui eveniment.  In cadrul unui ONG, tinerii invata primele notiuni despre leadership, unii chiar descoperind abilitatile de lider si urmand a le fructifica mai departe in forma antreprenoriatului.

O alta caracteristica a Generatiei Y este flexibilitatea reflectata si in dorinta pe care o au tinerii vis-à-vis de viitorul loc de munca.  Acestia isi doresc de la angajatori, sa le ofere posibiltiatea de a lucra de acasa sau din alt loc si fara a avea un program riguros. Pe plan extern, anumite companii au inceput sa dezvolte astfel de programe pentru tineri (”Alternative Work Solutions” – Citigroup), insa, in Romania astfel de oportunitati sunt rar intalnite in cadrul multinationalelor. Mai degraba, tinerii pot beneficia de flexibilitate la locul de munca, in cadrul companiilor mici, cu un numar mai mic de angajati si cu valori bazate pe amicitie.

Continua pe blogul lui Stoian Andrei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s