Pacatele Economice ale Evanghelicilor


In acest articol vreau sa discut urmatoarele: (1) pacatele care motiveaza sistemele socialist/comuniste, (2) pacatele din spatele capitalismului, (3) de ce este sistemul capitalist mai bun decat cel socialist sau comunist precum si (4) pacatele ascunse ale bisericilor evanghelice romanesti vis-a-vis de fraudele fiscale.

1. Pacatul major ce sta in spatele comunismului si al socialismului este invidia. Oamenii sunt invidiosi pe cei care au si doresc sa creeze un sistem de redistribuire a bogatiei. Invidia ii face sa creada ca statul are vreo datorie sa faca ceva sau ca fiecare cetatean are dreptul sa aiba un anumit nivel de trai. Nu exista NIMIC care sa limiteze invidia starnita de ideologiile socialiste sau comuniste.

2. Pacatul major din spatele capitalismului este lacomia, dar aceasta este limitata de teama. Lacomia determina dorinta de a castiga bani si de a acumula bogatie. Aceasta dorinta de castig este stavilita de teama de pierdere. Riscul pierderii investitiilor ofera capitalistilor o limita in actiunea lor.

3. De ce este sistemul capitalist mai bun decat cel socialist sau comunist? Pentru ca duce la o dezvoltare reala si pe termen lung a societatii. De asemenea, superioritatea sistemului capitalist este datorata si limitei impuse lacomiei, adica frica.

Capitalismul degenereaza (asa cum o vedem in zilele noastre) atunci cand actorii de pe scena economiei nu mai au frica de Dumnezeu si rusine de oameni. In trecut, capitalismul a fost lipsit de excesele prezente deoarece comunitatea (familia si Biserica) juca un rol important in viata antreprenorilor si investitorilor, iar daca nu frica de Dumnezeu, macar rusinea de oameni ii facea sa isi limiteze lacomia.
Azi nu este frica de Dumnezeu si nici rusine de oameni si de aceea excesele capitalismului sunt limitate DOAR de teama falimentului.

Continua pe blogul lui Mihai Corcea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s