Crestinul si Politica, prieteni sau dusmani? 1


faith-and-politicsPerceptia crestinului despre aspectul politic este similara (in etica acestuia) cu conceptia pacatului. Politica, sau tot ceea ce tine de politica, este considerata ca a fiind un pacat sau chiar un lucru impotrivitor cu invataturile Biblice. Considerand ca aceste concepte sunt, deseori, intelese intr-un mod gresit, cred ca suntem nevoiti sa stabilim o imagine corecta asupra responsabilitatii noastre de a considera ca politica nu trebuie sa fie separata de credinta pe care o avem in Cristos Isus. In mod special – intr-un context in care prezenta societate este infenluentata, in mare parte, de sistemul politic, fie el bisericesc sau guvernamental. Daca indraznim sa sustinem ca Biserica (ca si institutie) nu face politica, atunci trebuie sa ne readucem aminte de faptul ca Biserica este cunoscuta, inaintea societatii, ca a fiind o institutie religiosa/spirituala. Fiecare om este, inevitabil, implicat intr-un proces politic.

1. Crestinul si responsabilitatea sa

Irresponsabilitatea nu este o scuza sau un motiv prin care afirmam ca politica nu detine un rol important in viata crestinului. Fiecare crestin este afectat de deciziile politice, fie intr-un mod negativ sau unul pozitiv. Pentru a intelge cat de importanata este politica, sau implicarea crestinului in politica, trebuie sa construim o imagine autentica a ceea ce intelegem prin oficiul detinut de o persoana care este implicata in politica.

Politica, in esenta, are rolul de a guverna/administra o tara sau un grup de oameni. Important, in aceasta discutie, este realizarea faptului ca cei implicati in politica sunt oameni fac parte din aceasi comunitate. Politica (sau pozitia) in sine nu este una daunatoare, ci personajul care ocupa acea pozitie de responsabilitate. Daca un sistem politic este bazat pe principiile eterne ale Cuvantului lui Dumnezeu, o astfel de conducere va recunoaste prezenta si activitatea Creatorului in acest domeniu important. Este incorect sa asociem acest oficiu cu un sinonim negativ. Am stabilit mai sus ca nu pozitia in sine creaza o divergenta, ci persoana care ocupa aceasta pozitie. Observam aceasta imagine inca de pe primele pagini ale Vechiului Testament, unde oameni ca Moise, Avraam, Iacov, Iosif, Iosua, David, etc., sunt chemati in aceste poziti de guvernare a poporului lui Dumnezeu. Conceptia Vechiului Testament este clara, in acest oficiu de guvernare, Dumnezeu ne arata, prin chemarea acestor oameni, cat de importanta este pozitia acestora in fruntea unei tari. Atunci cand liderii poporului lui Dumnezeu se departeaza de principiile Cuvantului lui Dumnezeu, soarta acestora scoate la suprafata etica si mentalitatea imorala cu care conduc un anumit grup de oameni.

Datorita acestor situatii neplacute, cat si a contextului in care ne regasim, crestinul trebuie sa doreasca sa se implice in aceasta activitate, deoarece avem nevoie de oameni care sa guverneze/administreze aceasta tara (Roamnia) dupa voia lui Dumnezeu. Desi in Vechiul Testament Dumnezeu a fost indignat de dorinta omului de a conduce aspectul guvernamental al lumii antice, Dumnezeu a acceptat acest sistem, asezand in aceasta instanta anumite principii de guvernare. In Cartea Daniel, observam cum Dumnezeu este Cel care orchestreaza asezarea slujitorilor Sai in conducerea administrativa si guvernamentala a unui imperiul barbaric. Care este motivul pentru care Dumnezeu efectueaza un astfel de plan? Pentru as arata slava Sa prin slujitori Sai.

Crestinul are responsabilitatea de a-L reprezenta pe Dumnezeu, iar aceasta trebuie intrebuintata cu intelepciune si smerenie. A nu ne ipmlica in acest domeniu este ca si cum `nu am fi de acord` cu planul lui Dumnezeu pentru lumea noastra. Cheia principala pentru crestini este de a nu separa o anumita vocatie (slujba/meserie/) de celelalte. Daca Dumnezeu este Suveran peste orice vocatie, atunci crestinul trebuie sa ceara intelepciune si pricepere pentru vocatia si pentru slujba la care a fost chemat.

Va continua / 2. Crestinul si slujirea autentica

Scris de Cosmin Pascu
http://www.bisericata.com

One thought on “Crestinul si Politica, prieteni sau dusmani? 1

  1. foarte interesant si actual punctul dvs de vedere expus in acest post pe tema politicii…. acum as dori sa imi expun si eu un punct de vedere referitor la relatia crestin/politica, insa strict la tara noastra. aceasta deoarece aceasta zona o cunosc in mai aproape, decit cea din alte tari. asadar, ceea ce afirmati Dvs. in post este adevarat, dar eu cred ca doar in teorie. in practica insa, in opinia mea, nu consider ca un crestin trebuie sa isi doreasca pozitii politice… . caz concret: la ultimele alegeri, pentru a putea fi inscris pe lista de parlamentar in unul din locurile cu sanse mari de castig, costa aproximativ 30.000 EUR. realist vorbind, de unde acesti bani? sa nu imi spuneti ca din munca cinstita ca nu va cred…eu si sotia castigam aproximativ 2500EUR/luna si credeti-ma ca nu as muri de foame sa strang 30000 eur, ca sa ii dau spaga pentru a fi parlamentar. in alta ordine de idei…in ardeal sunt multi primari crestini, care sunt clienti fideli DNA….
    ideea este ca daca vrei sa ajungi in politica trebuie sa te compromiti si asta eu unul nu mi-o doresc. iar noi crestinii chiar daca ajungem in functii inalte, nu vom face altceva decit sa facem crestinatatea si pe Domnul de ras. Dvs. stiti mai bine decit mine….asa ca eu va sugerez sa revenim cu picioarele pe pamint si sa ne vedem de mintuirea noastra cum stim mai bine si fara compromis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s