Ies la iveala violente comise de fratele Papei


Un fost membru al celebrului cor de la Regensburg (sudul Germaniei), condus intre 1964 si 1994 de fratele Papei, Georg Ratzinger, a criticat violentele comise de acesta, relateaza saptamana Der Spiegel, citat de AFP.

“Ratzinger, era extrem de coleric si de irascibil in timpul repetitiilor (…). L-am vazut de mai multe ori balansand de furie un scaun spre grupul de baieti, din care faceam parte”, povesteste Thomas Mayer, care a facut parte din cor intre 1988 si 1992. La un moment dat era atat de furios “incat proteza sa dentara i-a iesit din gura2, povesteste martorul, citat de Der Spiegel.

Georg Ratzinger a recunoscut recet, intr-un interviu pentru un ziar german, ca a “dat de mai multe ori palme”, la inceputul functiei sale de director. El a adaugat ca s-a simtit prost dupa aceea si ca a fost “usurat” ca la inceputul anilor ’80 a fost adoptata o lege care interzicea pedepsele corporale, pe care a respectat-o cu strictete.

In Der Spiegel, fostul membru al corului povesteste si despre violentele sexuale, care erau dese intre elevi atunci. El a evocat si violurile comise de colegi mai mari carora le-a fost victima. “Repercutau (asupra altora – n.red.) presiunea sistemului totalitar” din cor, potrivit lui.

Episcopul de Regensburg (sudul Germaniei) a recunoscut saptamana trecuta ca are informatii privind presupuse abuzuri in corul sau de baieti, foarte celebru, in special atunci cand fratele papei Benedict al XVI-lea era la conducere.

Acest nou scandal intervine in conditiile in care Conferinta episcopala germana l-a insarcinat la sfarsitul lunii februarie pe episcopul de Trier, Stephan Ackermann, sa faca luminica in acest scandal, care afecteaza Biserica Catolica germana de sase saptamani si care a provocat mai multe demisii in randul clerului.

In “scrisoarea catre parinti”, arhiepiscopul de Regensburg scrie ca “a avut cunostinta de un caz de abuz sexual (…) in anii ’50”. “Directorul internatului din perioada respectiva a fost condamnat, din cate stim noi. A murit de atunci”, adauga textul. Arhiepiscopul a dat asigurari ca vrea sa ancheteze dosarul si le cere tuturor potentialelor victime sa iasa la lumina.

Dar purtatorul de cuvant a episcopiei, Clemens Neck, a declarat pentru AFP ca dispune de “informatii privind presupusele abuzuri intre 1958 si 1973”. “Vrem sa anchetam transparent”, a afirmat el.

Fratele papei Benedict al XVI-lea, Georg Ratzinger, in varsta de 86 de ani, a fost intre 1964 si 1993 seful acestui cor cunoscut pe plan international, fondat in 975.

Sursa, ziare.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s