V-ati gandit vreodata la Dumnezeu ca si la un artist?
Prima oara cand am zburat cu avionul am fost de-a dreptul fascinat de privelistea pe care am vazut-o de acolo, de sus. Aveam loc langa fereastra. La cateva secunde dupa ce m-am desprins de pamant, in fata ochilor mei s-a deschis o harta imensa. Muntii impaduriti, cu varfurile stancoase ascunse in nori, asezati ca intr-o pictura privita dintr-un unghi nefiresc, deveneau din ce in ce mai mici, campiile netede, colorate in galben si verde, se intindeau pana la marginile orizontului. Lacurile, de un albastru intens, de diferite forme si marimi, si raurile, al caror contur serpuind se lasa descoperit de la izvoare si pana la varsare, completau in mod perfect imaginea panoramica de o frumusete imposibil de descris. De la inaltime, totul parea static, ca un tablou urias care, privindu-l, imi taia respiratia.
Spuneam intr-unul din articolele mele anterioare ca, prin tot ce a creat, Dumnezeu dovedeste un simt artistic si un bun gust desavarsit, iar noi, ca si copii ai Lui, ar trebui sa-I urmam exemplul si in acest aspect.
Imi place sa-mi imaginez Biserica locala ca si pe un stup de albine, unde, intr-o atmosfera de forfota continua si de haos aparent, fiecare poate sa-si expuna si valorifice la maxim talentul, abilitatile, chemarea, spre folosul lui si al celor din jur, zidind, in functie de inzestrarile proprii si de talantii primiti, Imparatia. Dumnezeu ne-a numit pe toti madulare unii altora. Fiecare dintre noi are un rol unic si special in trupul lui Christos. Ar fi de-a dreptul hilar daca toti am fi la fel, am actiona la fel, am sluji la fel. In deplina concordanta cu darurile spirituale pe care le avem, maiestria si usurinta fiecaruia de a face anumite lucruri care celorlalti li s-ar parea greu de infaptuit, daca nu chiar imposibile, ne ajuta sa ne gasim locul si rolul in Biserica, sa ne simtim utili si impliniti. Incepand cu fratele pastor, dirijorul de cor, usierul sau paznicul, bucataresele, echipa de inchinare, coristii sau cei care canta in fanfara, baietii de la sistemul de sunet (acolo unde exista), electricienii, zidarii, tamplarii, zugravii, contabilul si secretara, isi gasesc cu totii locul potrivit in sistemul acesta complex numit Biserica locala.
Dar … artistii?
Am stat de vorba, de-a lungul timpului, cu o serie de artisti renumiti, persoane mature spiritual si cu reputatie in domeniul fiecaruia si aproape toti mi-au spus acelasi lucru: nu isi gasesc locul in Biserica locala, se simt frustrati si ar face orice sa-si poata valorifica talantii la potentialul lor maxim slujind cu aptitudinile si iscusinta lor comunitatea.
Am un prieten pictor. Il cunoaste toata tara, am vazut mai multe emisiuni cu si despre el la diferite posturi Tv, am citit articole elogioase in presa la adresa lui, a avut si are expozitii nenumarate in tara si in strainatate, printr-o activitate laborioasa si sustinuta si-a castigat respectul confratilor lui de pretutundeni dar, cu toata stradania lui de a se implica, nu a reusit pana acum sa faca nimic in Biserica. Defapt, sunt sigur ca daca i-as pomeni numele, foarte putini din cei care formeaza lumea evanghelica de la noi ar spune ca au auzit de el. Cum se explica asta? De-a lungul anilor, mi-a marturisit ca a organizat sau participat la numeroase evenimente artistice, a donat o parte din lucrarile lui in scopuri caritabile dar… nu a reusit niciodata sa realizeze ceva in colaborare sau chiar sub tutela Bisericii. “Nu ai incercat sa te implici, sa-ti oferi serviciile?” l-am intrebat. “Ba da, cum sa nu?” mi-a raspuns. “Cand Biserica era in constructie, am stat de vorba cu pastorul si i-am prezentat viziunea mea despre felul in care ar trebui sa arate zona amvonului. Am pus pe hartie mai multe variante chiar. Dar, in final, a preferat sa-i lase pe constructori sa faca treaba asa cum stiu ei, cu baptistierul in spatele amvonului incadrat de stalpi din rigips, deasupra caruia troneaza nelipsitul poster cu paraiasul si cascada… Pacat, as fi facut totul pro bono, nu doream nici o recompensa!”
[…] Continua pe http://www.bisericata.com […]
[…] artistul […]
Am calatorit de multe ori cu avionul dar nu pe banii mei ci in interes de serviciu si inteleg cum se vade de la inaltime.Le urez tuturor celor care iti citesc mesajul sa aiba ocazia sa calatoreasca cu avionul in conditii de siguranta sa vada ce am vazut noi.Tabloul descris e super.Bine ar fi daca am intelege ca in orice situatie dificila in Iisus Hristos suntem deasupra tuturor,si tuturor lucrurilor
LAUDA “TATALUI” 1990
Poate ca ar trebui
S-avem in fiecare zi
Un zambet si-o floare
Din “Dragostea dintai”
Ne-am inalta la cer
Glasul ca un giuvaer
La a LUI chemare
Jertfa placut mirositoare
Ca TATA al “Infinitului”
TIE TI se cuvine
Toata Cinstea si Gloria
Lauda ITI apartine.
DIN AVION 15 April 2010 2010
Din avion am avut ocazia
Sa-Ti admir fericit creatia
Am avut deodata senzatia
Ca plutesc prin covorul alb si moale
Al norilor ce se plimbau la soare
Aripa avionului ii taia
Fara sa se supere
Bucurosi ca avionul inainta
Parca mangaindu-ne
Pana am ajuns si noi
Ca-ntr-un tablou pe cerul albastru
Pictati in fata Soarelui.
J’AI SOIF 1988
J’ai soif…
De tout ce que TU as fais sur la Terre
J”ai soif…des forets
…des montagnes
…des mers
…des rivieres
J’ai soif…de ton amour divin
C’est TOI seul qui me comprends
J’ai soif…d’elle qui n’est pas la
Mais dans ma souffrance TU es avec moi.
MI-E SETE 1988
Mi-e sete…
De tot ce ai facut TU pe Pamant
Mi-e sete…de paduri
…de munti
…de mari
…de rauri
Mi-e sete…de dragostea Ta divina
Numai TU singur ma poti intelege
Mi-e sete…de ea care nu este aici
Dar in suferinta mea TU esti cu mine
Dar … artistii?
Parerea mea este ca persoanele cu talent sunt mai deosebite pentru ca percep realitatea inconjuratoare printr-un simt artistic pe care ceilalti nu il au si ar trebui sa-si indrepte atentia spre relatii interconfesionale cu persoane care au acelas talent dincolo de gardurile doctrinare pe care le-au pus teologii.Eu am avut ocazia in tinerete sa ma bucur de compania unor persoane de varste diferite,denominatiuni diferite(ortodoxa,catolica, penticostala) intr-un cenaclu literar Romania-Normandia organizat de o romanca in Franta.In bisericile neoprotestante se folosesc persoanele cu talent la muzica si poezie.Pictori nu am intalnit si daca privim lucrurile din punct de vedere al informatiei din subconstient induse prin predici doctrinare incerc sa inteleg teama care apare din cauza icoanelor considerate idolatrie.Un pictor ortodox,catolic(ex.Michelangelo) nu are aceeasta teama si isi poate manifesta iubirea si talentul si pe verticala (divinitatea) si pe orizontala,pe cand un neoprotestant numai pe orizontala(creatia)Ar utea fi o explicatie pentru ce nu prea sunt agreeati pictorii. Referitor la pastorii care nu tin cont de sugestiile noastre mi s-a intamplat si mie cand am sugerat ca la construirea bisericii sa se faca si un apartament casa parohiala dupa modelul unei biserici baptiste franceze pentru ca pastorul normal trebuie sa fie cat mai mult timp in biserica si sa aiba grije de oi.Am intalnit pastor negru intr-o insula din statul Vanuatu(N/E Australiei)care mi-a spus ca uneori si noaptea il deranjau unele persoane cu probleme.Un astfel de pastor care are o viata normala de post si rugaciune zilnica fiind la dispozitia Domnului era normal sa auda si cei spune Dumnezeu(spre exemplu”vezi ca-ti trimit niste misionari din America pregatestele un loc de cazare”)Noi nu prea avem pastori cu inima de tata,ei sunt obisnuiti sa predice fara sa traiasca si bisericile se duc de rapa,copii needucati si oameni bolnavi,captivi in patimi ascunde care se cred sfinti pentru ca ar avea o doctrina mai buna sau un program mai bun…