Biserica Evanghelica, afaceri, educatie si aroganta?


Cu cateva zile in urma discutam cu un pastor (la telefon) despre raritatea liderului autentic. Acesta imi adusese aminte despre anii 1960 in care pastori sau liderii bisericii locale se ingrijeau de membrii bisericii. Afacerile si impresionismul existent intre anii 2000 – 2010 se pare ca au afectat intr-n mod negativ conducerea bisericilor locale si a institutiilor academice crestine. Voi prezenta in ceea ce urmeaza cateva aspecte ce au contribuit la scaderea infulentei in randul pastorilor (si nu numai) care au fost chemati sa slujeasca in Biserica lui Cristos.

Afaceriile au inlocuit slujirea autentica

Democratia ne-a oferit libertatea de a proclama Evanghelia lui Cristos fara a mai fi afectati de persecutiile Biroului Comunist. Totusi, cu eliminarea comunismului din randurile Bisericii Evanghelice din Romania, in ultimii zece ani Biserica Evanghelica a fost coplesita (si inca este) de fenomenul afacerilor murdare si lipiste de caracter. Nu cred ca este necesar sa argumentez acest punct de vedere, deoarece, oriunde am calatori pe teritoriul Romaniei fiecare suntem constienti de aceste situatii precare. Stiati ca intre anii 2005 – 2009 un numar foarte semnificativ de pastori au fost implicati in afaceri masive in zona terenurilor, caselor , etc)? Stiati ca in nenumarate cazuri pastori s-au implicat in campanii electorale in loc sa se ocupe de responsabilitatile la care au fost chemati?

Efectul unei astfel de directii ne-a robit de responsabilitatile la care am fost chemati ca si lideri ai Bisericilor Evanghelice din Romania. Coruptia existenta in randurile Bisericilor Evanghelice inca este o problema prea dificila. Daca cineva indrazneste sa lupte impotriva acesteia, nu doar ca o astfel de persoana va fi exclusa din conducere, dar aceasta va fi exclusa si din membralitatea Bisericii lui Crisots. Nenumarate cazuri, deja cunoscute, stau ca si marturie fata de ipocrizia prezentei realitati. Nu este corect, si nici acceptabil, ca un pastor sa aiba un picior intr-o afacere si altul in conducerea unei biserici. Cristos nu Si-a chemat liderii in anumite afaceri, ci i-a chemat sa se ocupe de turma Sa. In ceea ce priveste turma, membrii bisericii sunt tratati ca niste obiecte ne-importante. Favoritimul bisericesc continua sa submineze activitatea Bisericii lui Cristos.

Continua pe bisericata.com

4 thoughts on “Biserica Evanghelica, afaceri, educatie si aroganta?

 1. teleon – telefon
  ani 1960 – anii
  infulentei – influentei
  afaceriilor – afacerilor
  oridunde – oriunde
  sau implicat – s-au
  capamanii – campanii
  responsabilitatiile – responsabilitatile
  Bisericiilor – Bisericilor
  indrazeneste – indrazneste
  picor – picior
  cee – ceea
  pozitie mult mai superioara – pozitie superioara
  personalitatiilor – personalitatilor
  parintiilor – parintilor
  audeinta – audienta
  circumnstante – circumstante
  a se ingrijii – ingriji
  asupra intregi societatii – intregii
  pentru a investii – investi
  favoritusm – favoritism
  pilare – (favorizare)
  corputia – coruptia
  ecclesiale – eclesiale (ecleziale)
  calficarile – calificarile
  graduant – absolvent

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s