Ce este dragostea?


Ce este dragostea? Oriunde ai merge aceasta intrebare primeste raspunsuri difiretire, iar video clipul de mai jos este un exemplu al parerilor diferite si existente in societatea crestina. Interesant este ca teologul din video clip nu prea este capabil sa ne ajute in acest punct de vedere. Initial cand ne gandim la dragoste ne gandim la contextul biblic al Corintenilor un e in capitolul 13 baza fundamentala a dragostei este descrisa si bine sistematizata. Pe de alta parte, Epistola catre Coloseni ne directioneaza spre al doilea aspect al dragostei divine, adica Cristos. Vizionare placuta 🙂

Dragostea Revolu?ionar? from Flacara Inchinarii on Vimeo.

Cu stima si respect,
Cosmin Pascu

7 thoughts on “Ce este dragostea?

 1. :))…tare video. Avem viitorul asigurat cu astfel de teologi:)). Felicitari celor care au facut acest video.

 2. Felicitari celor care au facut acest video, precum si celor care s-au gandit sa-l faca. Ati abordat un subiect mult prea des intalnit, insa realizam ca cei mai multi nu stiu sa-l defineasca. Multumesc Lui d-zeu ca au existat si exceptii.

 3. In general oameni nu stiu sa explice ce este Dragostea, pentru ca multi dintre ei nu o cunosc, iar cei care o cunosc nu o pot defini. Cuvantul lui Dumnezeu ne-a lasat in Sfanta Scriptura o abordare clara a Dragostei, si ne arata ca Dragostea este Dumnezeu. Poetul roman Ioan Alexandrescu spunea ca ,,din oceanul de Dragoste din inima lui Dumnezeu a curs cate o picatura si in inimile noastre,,. Atasez aici unele cercetari despre Dragoste, dar este un subiect mult mai larg si se poate spune mult mai mult.

  Dragostea

  În limba Ebraică cuvântul DRAGOSTE se spune AHAB care este ca şi în limba Română singurul cuvânt care reprezintă dragostea în totalitate de orice formă.
  AHAB – dragostea în toate sensurile:
  a) Deut. 23:3-7 este dragostea pentru vrăşmaşul tău, (v) 6 „să nu-ţi pese de propăşirea lor şi de bunăstarea lor” nu spune de nenorocirea lor. Aici Dumnezeu vrea să spună că în momentul nenorociri vrăşmaşului nostru, trebuie să ne pese, adică trebuie să acţionăm şi să ajutăm pe vrăşmaşul nostru, să iasă din această nenorocire, deoarece aceste versete îndeamnă la dragoste desăvârşită, care este acelaşi cuvânt AHAB.
  b) Pv. 25:21 Cuvântul lui Dumnezeu ne îndeamnă la aceeaşi dragoste, AHAB, care se arată prin mila faţă de vrăşmaşul nostru, dându-i să mănânce şi să bea apă când îi este foame şi sete.
  c) Gen. 29:20; 29:32. În versetul 20 Iacov, cei şapte ani care i-a slujit pentru Rahela i s-au părut ca câteva zile pentru că o iubea, cu aceeaşi dragoste AHAB. În versetul 32 Lea a pus numele fiului ei cu Iacov, „Ruben (Vedeţi fiu); „căci”, a zis ea, „Domnul a văzut mâhnirea mea, şi acum bărbatul meu are să mă iubească negreşit.” Aceeaşi dragoste AHAB.
  d) Exodul 21:5. Robul nu doreşte să iasă slobod, pentru că iubeşte pe stăpânul său, pe nevastă-sa şi pe copii săi, cu aceeaşi dragoste AHAB.
  e) Deut. 6:5. „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta.” Este aceeaşi dragoste totală şi desăvârşită care se numeşte AHAB.
  f) Leviticul 19:18-19, aceeaşi dragoste AHAB este pentru aproapele nostru ca dragostea pentru noi înşine, iar în versetele 34-36,aceaşi dragoste este şi pentru străin şi de asemenea ne arată modul cum trebuie să fim drepţi.

  În limba Greacă cuvântul DRAGOSTE are cinci denumiri diferite, fiecare având alt sens al dragostei:

  EPITHUMIA – (se citeşte EPITUMIA) este dragostea sub forma unei dorinţe puternice, care poate fi pozitivă sau negativă în funcţie de context. Dacă dorinţa este pentru săvârşirea unui păcat, ea este negativă, dar dacă dorinţa este de a face voia lui Dumnezeu şi de a asculta Cuvântul Său, această dorinţă este pozitivă.
  EROS – este dragostea normală între un bărbat şi o femeie şi între o femeie şi un bărbat. Această dragoste nu este niciodată folosită în Biblie. Dragostea EROS este un impuls plin de pasiune, şi fiind un impuls ea se poate schimba.
  FILIO sau FILIA – este dragostea între prieteni, tandreţe între creştini, etc. FILEIN înseamnă a mângâia, a săruta
  STORGE sau
  STORGHE – este dragostea în cadrul familiei, între rude, soţ – soţie, părinţi – copii care este o afecţiune firească, în acelaşi timp mai reprezintă şi dragostea de ţară.
  AGAPE – este DRAGOSTEA LUI DUMNEZEU, este o bunătate care nu are termeni de comparaţie. Matei 5:45, şi astfel cunoscând dragostea AGAPE, „prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Domnului nostru Isus Hristos!” 2 Petru 1:2, şi că Dumnezeu este Dragoste şi nu dragostea este Dumnezeu, dar în acelaşi timp El este şi Sfânt, este şi Un Foc Mistuitor, este şi Drept. De ce este religia plictisitoare? Religia este plictisitoare deoarece oameni nu cred dragostea lui Dumnezeu, ei cred că Dumnezeu este dragoste într-un mod emoţional şi că cei care se duc în iad îi iartă Dumnezeu, iar atunci apare respingerea lui Dumnezeu şi a Cuvântului Său. Cei care resping pe Dumnezeu vor avea parte de o eternitate fără Dumnezeu şi veşnic vor fi în iad, în acel chin cumplit, ei nu vor putea fi cu Dumnezeu. În Psalmul 145:9, dragostea lui Dumnezeu se demonstrează că este aceeaşi pentru toţi oamenii, fie ei păcătoşi sau creştini, răi sau buni. Dragostea lui Dumnezeu este nelimitată, El iubeşte la fel toţi oameni că a dat pe singurul Său Fiu ca să moară pe cruce pentru păcatele noastre, Ioan 3:16. Dumnezeu iubeşte pe păcătos, dar urăşte păcatul.

  Şi noi trebuie să iubim pe Dumnezeu cu aceeaşi dragoste AGAPE, Matei 22:37, iar în versetul 39 Domnul Isus ne învaţă să iubim pe aproapele nostru ca pe noi înşine cu aceeaşi dragoste AGAPE. Cu aceeaşi dragoste AGAPE, ne îndeamnă Domnul nostru Isus Hristos în Matei 5:43-45 şi chiar până la versetul 48, să iubim pe aproapele nostru. În Luca 10:25-37 un învăţător al Legii s-a sculat să :
  1. ispitească pe Domnul Isus, întrebându-L ce să facă ca să moştenească viaţa veşnică, iar după ce a răspuns ce este scris în Lege (Deut. 6:5, şi Leviticul 19:18) caută
  2. să se îndreptăţească pe el însuşi, întrebând „cine este aproapele meu?”
  Dar Domnul Isus îi răspunde prin pilda Samariteanului milostiv, din care se înţelege că aproapele meu este omul de lângă mine indiferent dacă este străin, de naţionalitate, culoare, religie etc. Toţi trebuie iubiţi cu aceeaşi dragoste AGAPE. Dragostea mea AGAPE pentru Dumnezeu, pentru fraţi şi surori, pentru aproapele meu, nu este o reacţie este o hotărâre a mea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s