Spiritualitatea ateismului 1


Cu cateva luni in urma terminasem de citit o carte intitualata ‘carticica spiritualitatii ateiste, (The Little Book of Atheist Spirituality) in care autorul si profesorul (André Comte-Sponville) presitigios (de la Universitatea Sorbonne) starneste o noua disctutie despre spiritualitatea miscarii ateiste. Daca in trecut negarea divinitatii era cunoscuta in randul celor care promoveaza atemismul si umanismul ca si un concpet elementar, in zilele noastre, negarea divinitatii a fost inlocuita (sau asezata paralel) cu dorinta excluderii lui Dumnezeu din societate. Totusi, ce este nou in recenta modificare genetica a miscarii ateiste? Interesanta este afirmatia autorului care ne informeaza ca o departare de aspectul religios (al oricarui grup) este un aspect inevitabil. Este necesar sa ne aducem aminte ca atunci cand ne gandime la spiritualitate ne referim la acel concept de ‘inchinare in duh’, adica un aspect spiritual ce trece dincolo de aspectul fizic sau material uman (un aspect supranatural care este negat cu fermitate de ateisiti).

Recenta carte scrisa de profesroul si filosoful francez André Comte-Sponville, dovedeste punctul de vedere mentionat mai sus(negarea unui fiinte supranaturatle). In circumstante de criza (si nu doar) observam ca ateismul nu ne ofera absolut nimic, ci mai degraba, ne incurajeaza sa alegem apatia si disperarea existenta in sfera nimicurilor umane. Intentia lui Comte-Sponville este de a modifica structura etica a acestei miscari prin a sutstine ca fidelitatea predomina credinta intr-un Dumnezeu personal si cosmic. In schimbul unei astfel de intuitii, prin fidelitate (sau atributile miscariilor mistice precum budismul), omul poate deveni un dumnezeu in sine(un argument imprumutat din scrierile lui Spinoza). Daca omul are potentialul de a deveni dumnezeu, autorul ne readuce aminte ca nu exista o necesitate sau un motiv de a ne inchina inaintea unei fiinte (Dumnezeu) care nu exista si care nu poate interactiona cu creierul uman. Totusi, in partea a doua acestui articol vom descoperi, din recenta carte a lui André Comte-Sponville, ca omul este un animal spiritual.

Pentru crestin spiritualitatea este strans legata de Dumnezeu, de persoana Domnului Isus Cristos si de prezenta Duhului Sfant.

Va continua…

Intre timp va prezentam un video clip care prezinta in prima ideea spiritualitatii (aspect material si fizic) ateiste si dorinta de a nega prezenta lui Dumnezeu. A doua parte a acestui video clip este de a impotrivii si corecta idea prezentata in prima parte. Invinovatirea atrubuita lui Dumnezeu este inlocuita cu responsabilitatea umana (in mod special atunci cand ne gandim la diferenta intre bine si rau).

Scris de Cosmin Pascu

2 thoughts on “Spiritualitatea ateismului 1

  1. mi-ar placea sa o citesc… suna foarte provocator… dar sunt cam novice cu engleza..pe cand o traducere in limba romana?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s