Cind liderii [baptisti] ne-au parasit – Comentariu


Sunt „verisor“ cu Caius si prieten bun pe deasupra. Ajutorul si rugaciunile lui mi-au luminat noptile incercarilor grele.
Articolul lui scoate probail la suprafata multe elemente reale si dureroase ale lucrarii (nu numai din bisericile baptiste). Totusi, draga Caius, cred ca orice generalizare isi are dezavantajele ei … Nu TOTI liderii au aceeasi pozitie fata de hotararile luate in Cultul baptist si nici aceeasi situatie materiala (sau spirituala). Nu cred ca Isus Christos vrea sa lase biseriile fara lideri si ca fiecare trebuie, iesind de sub autoritatea liderilor, sa faca dupa cum il taie capul.

Nu cred nici ca biserica este intr-o teribila criza si nu cred nici ca biserica este bine, merci. Cred ca ea este, si astazi, cum a fost intotdeauna: un proiect divin in desfasurare, incomplet deci, dar cu semne foarte promitatoare pentru vesnicie.
In privinta liderilor, se spune ca Dumnezeu da fiecarui grup liderul pe care-l merita. Nu sunt adeptul acestui slogan. Cred ca Liderul cel mare este Dumnezeu si ca El lucreaza mereu prin lideri locali nedesavarsiti, realizand intotdeauna „mult peste asteptarile noastre“! (Efes. 3:20-21). Bajbaielile sunt temporare, biruinta este eterna si deja asigurata.

Nu cunosc situatia din Romania, dar am auzit ca decizia UNORA din liderii de acolo trebuie apreciata si inteleasa numai in contextul general al societatii romane si europene si al procedurilor celorlalte biserici neoprotestante. Daca si celelalte culte evanghelice i-au ajutor de la Stat? Schimba asta cu ceva aprecierile noastre despre biserica baptista romana? Daca si toate celelalte biserici baptiste europene au anumite aranjamente cu statele respective? Am putea pretinde romanilor sa respecte doar o legislatie … americana?

Cred ca Romania cauta sa-si defineasca o procedura de Stat in care relatiile cu bisericile sa fie ne-conflictuale. Dupa experimentul comunist, aceasta realitate trebuie apreciata si salutata cu recunostinta.

In USA, bisericile baptiste se bucura de o atitudine foarte favorizanta din partea Statului, cel putin din punct de vedere financiar. Inlesnirile de taxe sunt exceptionale. Institutiile de confesionale de invatamant sunt mai toate favorizate financiar (dupa cate stiu, numai Bob Jones a avut ceva necazuri in aceasta problema). Oare numai in America trebuie sa existe o asemenea buna relatie cu Statul?

S-ar putea ca baptistii din Romania sa mai aiba de discutat mult intre ei si cu Statul roman pana la gasirea celor mai bune metode de coexistenta, iar problemele actuale sa fie numai o etapa necesara in procesul acestor acomodari reciproce. Nu trebuie insa ca ei (sau noi) sa dicute aceasta intr-o atmosfera tensionata sau … apocaliptica. Le doresc fratilor mei multa intelepciune, mult har si multa bunavointa in discutiile necesare care vor urma. CineL slujeste pe Dumnezeu nu poate fi decat optimist!

Scris de Daniel Branzai

8 thoughts on “Cind liderii [baptisti] ne-au parasit – Comentariu

  1. de regula, cei mai vehementi contestatari ai unor bune relatii cu statul, nu sunt altceva decat niste ipocriti care si`au asigurat deja o “cariera” baptista, fie facand rost de niste posturi bine retribuite prin diverse scoli si institutii( de multe ori impartite frateste intre mai multi membri ai propriei familii) fie avand un suport financiar extern. cei mai vaduviti, pastori care nu au avut posibilitatea de a avea alte mijloace de existenta decat suportul bisericii locale pe care o pastoreste, sunt de acord cu ajutoarele care pot fi primite de la stat. aceste ajutoare nu sunt altceva decat niste bani redistribuiti din bugetul de stat tuturor cultelor, fara ca respectiva grupare religioasa sa fie angajata intr`un compromis cu statul roman. tare imi este teama ca opozitia unora provine nu din frica vreunui compromis, cat mai degraba de frica de a nu pierde niste avantaje materiale provenite din vest.

  2. Nu stiu cine a scris comentariul de mai sus dar sunt cu totul de acord cu el. Sunt unii pastori baptisti care slujesc in bisericile mai mici si nu au veniturile zic eu decente ale unor pastori de prin bisericile mari, acestia chiar au nevoie de un ajutor, si daca el vine din partea statului care este problema? Un astfel de comentariu l-am pstat si pe blogul unui pstor baptist care mi-a recomandat sa le sugerez acelor pastori de la bisericile mai mici sa-l contacteze pentru a le ~cumpara~ el cate o paine zilnic timp de 10 ani!

  3. Nu sunt baptist ,dar am urmarit pe acest blog si pe altele ,disputa ce exista in Biserica Baptista din Romania in ce priveste aceasta tema.Este un subiect ce ne afecteaza pe toti neoprotestantii din Romania.Aici ar fi trebuit sa se arate rolul Aliantei Evanghelice ,care sa alcatuiasca un proiect de lege si sa-l inainteze Guvernului si Parlamentului.Am inteles ca raspunsul Guvernului la o asemenea propunere de deducere din impozit la 130000 de baptisti nu se justifica.Ar trebui ca Alianta ,daca mai exista, sa vina cu o asemenea propunere in numele tuturor neoprotestantilor din Romania

  4. Dragii mei iata-ma din nou si cu privire la aceste lucruri sa fim seriosi si pocaiti in ce priveste Gestionarea banilor cred ca avem probleme ca biserici fundatii, fiindca pana la urma despre asta e vorba. Si ce anume zic? Domnilor nu luatul banilor de la stat e problema fiindca atat timp cat nu te constrang sa faci ceva anume si sunt nerambursabil luatii si ATENTIE cheltuitii corect ca pentru Domnul. Eu sunt rrom si stiu cheltuiesc unii pocaiti pe schinarea lor banii si ce declara ei. Pe de alta parte cand vor fi vremuri de constrangere te vor constrange si daca nu ai luat bani de la stat asa ca… VEGHEATI! Oricum iata un pont si cu asta termin: NU LUATI BANI IN TRANSE SI PE TERMEN LUNG! ODATA SI BINE! DOMNUL CU NOI!SOLI DEO GLORIA & NIHIL SINE DEO!

  5. Dragii mei iata-ma din nou si cu privire la aceste lucruri sa fim seriosi. Si pocaiti in ce priveste Gestionarea banilor au probleme ca biserici fundatii, fiindca pana la urma despre asta e vorba. Si ce anume zic? Domnilor nu luatul banilor de la stat e problema fiindca atat timp cat nu te constrang sa faci ceva anume si sunt nerambursabil luatii si ATENTIE! Cheltuitii corect ca pentru Domnul. Eu sunt rrom si stiu cum cheltuiesc unii pocaiti pe schinarea lor banii si ce declara ei. Pe de alta parte cand vor fi vremuri de constrangere te vor constrange si daca nu ai luat bani de la stat asa ca… VEGHEATI! Oricum iata un pont si cu asta termin: NU LUATI BANI IN TRANSE SI PE TERMEN LUNG! ODATA SI BINE! DOMNUL CU NOI!SOLI DEO GLORIA & NIHIL SINE DEO! REVIZUIT

  6. “Cu multi ani in urma, in zilele de inceput ale Universitatii Baylor, statul Texas s-a oferit sa ii acorde un ajutor. Universitatea a refuzat acest ajutor, desi la acea vreme se afla la mare stramtoare. In acelasi timp metodistii aveau si ei o scoala noua in Texas. Ei au acceptat ajutorul din partea guvernului, iar in cele din urma, scoala lor a ajuns in mainile statului.” Fragment din URMA SANGELUI de J.M. Carroll.

  7. Cind statul iti da,o sa vina vremea cind o sa iti si ceara.Asa ca mai bine…lipsa.In vremuri ca acestea sa fim intelepti.

  8. Pastorii sa-si puna toata nadejdea in DUMNEZEU nu in statu Roman .CAUTATI M-AI INTI INPARATIA CERURIloR SI CElElAlTE lUCRURI VI sedau pe-deasupra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s