Tutea si Cioran, interviul secolului -video-Va prezentam si un rezumat interesant scris de Nicolae Sirius, sursa:Romanian Philosophy

“Sinceritatea lui Emil Cioran si Petre Tutea, cel putin din cat se poate desprinde din acest interviu, este uimitoare. Doi mari ganditori situandu-se, in privinta realitatii Divinitatii, exact la poli opusi. Cioran n-a putut fi convins de existenta Divinitatii. Tutea, suflet nobil, doreste totusi ca prietenul lui, Cioran, sa nu aiba soarta lui Kant, de a muri in aceasta lume. (Frumos spus.)

Daca nu gresesc, Mircea Eliade, in ultimele zile ale vietii, a fost intrebat de un prieten daca el crede ca exista Dumnezeu si raspunsul a fost: “Sper”. Stiut este faptul ca Eliade a fost un erudit al istoriei religiilor. Cioran, e adevarat, marturiseste c-a trecut printr-o perioada, mai asa, de declin si a citit toti marii mistici dar ca n-a putut fi convins de existenta Divinitatii si ca urmare negarea acestei existente divine a fost mai puternica si l-a dominat … Din nou Tutea isi salveaza prietenul spunand ca de fapt la Cioran nu-i vorba de lipsa de credinta ci mai degraba de o neliniste metafizica pe care o au toti marii intelectuali dar n-au sinceritatea (si harul, as spune eu) lui Cioran sa si-o si descrie. Concluzia lui Tutea este ca greseala lui Cioran tine de faptul ca il cauta pe Dumnezeu. Un lucru ce nu-i cu putinta, asa dupa cum spune el, fiindca realitatea Divina e doar revelata. Insa acceasta concluzie il avantajeaza mai mult pe Cioran.
Pentru ca revelatiile descrise in religiile cunoscute, sunt mai mult sau mai putin descrieri poetice. Asta nu inseamna ca nu exista Dumnezeu. Undeva, Einstein spunea ca vrea sa stie cum creeaza Dumnezeu fiidca orice altceva nu-i decat un detaliu al vietii. Si imediat a fost acuzat.

In realitate acesta e singurul lucru pe care Divinitatea il arata omului. Si anume ca orice gand este un act de creatie. Lucru cunoscut de indienii ce vorbesc de un anume sunet ce mentine echilibrul universului, de grecii antici care vorbesc de un anume “cuvant” ce descrie structura universului, sau de evreii ce spun ca Dumnezeu e identic cu “cuvantul” pe care l-a folosit in procesul de creatie. Orice cuvant este un gand. Cuvantul ontologic, din nefericire, insa, nu-i mentinut in nicuna din marile religii cunoscute. Si-atunci, de ce sa ne mai surprinda faptul ca Emil Cioran n-a putut fi inselat de peroratiile misticilor?”

Asteptam opiniile dumneavoastra
Cosmin Pascu, bisericata.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s