Cantecul Mariei – Maretia unui Mantuitor


2279076-2-song-of-maryFoarte putini sunt cei care patrund dincolo de traditile si prefecatoriile moderne – pentru a privi spre unul dintre cele mai importante evenimente ale Universului uman. Cantecul Mariei ne directioneaza atentia spre un Dumnezeu Mantuitor. As vrea sa consideram, inainte de a sarbatori acest eveniment crucial, ca contextul in care Maria primeste aceasta veste nu este unul celebrat de contemporani primului secol. In aceasta perioada inter-testamentara, observam ca Dumnezeu ‘nu pare’ a fi alaturi de poporul Sau. Acest motiv datoreandu-se conditiei sporadice a unui popor care luasera decizia de a trai departe de Dumnezeu, astfel devenind supus imperiului Grec, iar mai apoi, fiind contropiti de o noua miscare imperiala, adica Imperiul Roman.

Suprinisi, fiind, de aceasta realitate sumbra, si de interventia Divinitati in contextul uman, Maria ne readuce aminte de importanta re-asezarii legale a identiatii lui Dumnezeu in contexul creatiei Sale. Maria doreste sa ne ajute sa recunoastem Persoana responsabila cu incarnarea (nasterea) Domnului Isus. Maria, in cantecul ei, nu pierde din vedere prioritatea principala a acestei revelatii divine, adica Dumnezeu. Observam, in cantarea aceasta, maiestria si proslavirea Dumnezeului credincios care, pentru Maria, este un Dumnezeu care este activ si prezent, actionand in contextul oricarei realitati pentru as arata credinciosia Sa fata de promisiunile Sale. Nu doar ca acest Dumnezeu este credincios, dar El este si un Dumnezeu drept, care prin judecata Sa, va restitui principiile si adevarul Sau inaintea creatiei Sale, adica, omul. Tot in aceasta cantare, Maria ne prezinta caracterul si atributiile acestui Dumnezeu Maret.

Luca 1:46-55

Si Maria a zis: „Sufletul meu mareste pe Domnul si mi se bucura duhul in Dumnezeu, Mantuitorul meu, pentru ca a privit spre starea smerita a roabei Sale. Caci iata ca de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita, pentru ca Cel Atotputernic a facut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfant, si indurarea Lui se intinde din neam in neam peste cei ce se tem de El. El a aratat putere cu bratul Lui; a risipit gandurile pe care le aveau cei mandri in inima lor. A rasturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, si a inaltat pe cei smeriti. Pe cei flamanzi i-a saturat de bunatati, si pe cei bogati i-a scos afara cu mainile goale. A venit in ajutorul robului sau Israel, caci Si-a adus aminte de indurarea Sa – cum fagaduise parintilor nostri – fata de Avraam si samanta lui in veac.”

Scris de Cosmin Pascu

2 thoughts on “Cantecul Mariei – Maretia unui Mantuitor

  1. „Căci un Copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.” ;x

    Atat de minunat. Doar cand citesti, te minunezi.

    Sa sarbatorim pe Sarbatorit!!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s