Negarea misiunii lui Iisus. A inventat Apostolul Pavel crestinismul?


paul_the_apostleDupa cum se cunoaste, in anul 67 d.Hr., pe 29 iunie, Apostolii Petru si Pavel au fost martirizati (primul pe Colina Vaticana, iar al doilea pe locul numit Tre Fontane) pentru marturisirea credintei in adevarul Mantuitorului Iisus Hristos. Cu toate acestea, astazi, poate mai mult decat in alte epoci, cativa intelectuali cu staif ridica falsa problema a fondatorului crestinismului, indicandu-l pe Pavel ca “inventator” al unei “mitologii elaborate – nerusinata si cautand propriile interese – care a denaturat invataturile autentice ale lui Iisus”. Cine sunt ei si mai ales ce urmaresc cu asemenea ineptii? Un articol publicat recent de revista “Lumea catholica” incearca sa ne lamureasca.

In vara acestui an, Carl E. Olson, un cercetator crestin american, aborda tema apologetica mentionata mai sus intr-un articol intitulat “Sfantul Paul a inventat crestinismul?”, publicat in revista “This Rock”, tradus si preluat de “Lumea catholica”. El pornea de la aparitia pe unele site-uri (JustGiveMeTheTruth.com, BigIssueGround.com) a unor idei nebunesti, care sustineau fie ca “Pavel a fost intruparea lui Satana”, fie ca acesta “nu a fost niciodata recunoscut ca apostol de discipolii lui Iisus”, fie ca a “actionat pentru distrugerea si anularea a tot ceea ce au facut Iisus si discipolii Sai” sau chiar ca “Pavel a inventat crestinismul”. Problema nu ar fi prezentat interes, poate, daca ea nu ar fi fost adoptata de multi intelectuali ai zilelor noastre si chiar de biblisti. In fond, se preiau teorii mai vechi, ale caror radacini se intorc in timp pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, cand Scoala Tubingen de critica istorica a avut o influenta deosebita. In acest sens, Carl E. Olson mentioneaza in mod special lucrarile hegelianului Ferdinand Christian Baur (1792-1860), care s-a folosit de teoria dialectica a lui Hegel pentru a sustine ca crestinismul primar a fost marcat de doua teze opuse: “crestinismul paulin” si “crestinismul petrin” si ca o sinteza a celor doua a fost realizata in secolul al II-lea. Pe urmele lui au mers filozoful Nietzsche, teologul luteran Georg Friedrich Eduard William Wrede, acesta din urma sustinand ca Iisus nu a pretins niciodata ca ar fi Mesia si ca Pavel ar fi fost al doilea fondator al crestinismului, care, desi fiind evreu, ar fi construit o teologie in esenta elena.

Continua pe gardianul.ro

One thought on “Negarea misiunii lui Iisus. A inventat Apostolul Pavel crestinismul?

  1. Inca o dovada, din miile de dovazi, ca Satana lucreaza prin discipolii lui. Daca nar fi adevarata biblia, nu ar prezenta nici un interes pentru cel rau. Nimeni nu lupta cu ceva ce nu exista. Dar pentru ca exista un Adevar, exista si un “tata al minciunii” care lupta cu ori ce pret ca sa denatureze realitatea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s