Titlurile ziarelor ne spun povestea in timp ce in zilele recente am vazut economia Americana si sistemul ei financiar lovita de esecuri seismice si disparitia virtuala a bancilor de investitii majore. Dezbaterile aprinse care au loc in Washington zilele astea sunt cu privire la ce forma si cat de mult sa intervina guvernul in asa fel incat sa restaureze stabilitatea pe pietele financiare.
Comparatiile cu Marea Depresie sunt inevitabile, dar criza de astazi seamana prea putin cu colapsul economic total de la sfarsitul anilor 1920. Capitalismul nu se afla in criza si fundamentele economiei americane raman puternice. Cand presedintele Franklin D. Roosevelt a preluat presidentia in 1933, natiunea avea de aface cu o reala criza si colaps economic. In cea mai mare parte bancile erau inchise si natiunea nu mai avea afaceri.
Nimic de genul acesta nu se intampla acum, dar sistemul financiar in mod clar are nevoie de reforma si realism. Fundamentele economiei raman intacte. Acestea includ inovatia Americana, o forta de munca dedicata, cerere de consum puternica, vaste resurse naturale, si un capital intelectual nelimitat.
Mai mult ca orice altceva, aceasta criza are de aface cu ceea ce se intampla atunci cand pietele ajung sa de-a ochii cu o valutatie excesiva. Spusa pe sleau, o valutatie bombastica a dus la aventuri cu riscuri mari financiare si mai rau. Colapsul sub primar al pietei ipotecare a reiesit ca o valutatie mai realista a imobiliarelor, fortata fiind de corectiile de piata. Vastul sistem financiar global, a aceptat valutatiile bombastice ca fiind reale si au facut tranzactii cu ipotecile riscante de parca jocul asta se putea juca la nesfarsit. Acesta a fost nebunie curata.
Au mai existat si alte cauze ale problemelor curente pe piete si alte forte care lucrau in economie in ansamblul ei. Caderea dolarului si cresterea pretului la petrol au jucat un rol si au cauzat si mai multe schimbari fundamentale care aveau de a face cu economia globalizata si continua trecere spre o economie bazata pe cunostinta in era tehnologica.