Crestinul si Politica, prieteni sau dusmani? 1


faith-and-politicsPerceptia crestinului despre aspectul politic este similara (in etica acestuia) cu conceptia pacatului. Politica, sau tot ceea ce tine de politica, este considerata ca a fiind un pacat sau chiar un lucru impotrivitor cu invataturile Biblice. Considerand ca aceste concepte sunt, deseori, intelese intr-un mod gresit, cred ca suntem nevoiti sa stabilim o imagine corecta asupra responsabilitatii noastre de a considera ca politica nu trebuie sa fie separata de credinta pe care o avem in Cristos Isus. In mod special – intr-un context in care prezenta societate este infenluentata, in mare parte, de sistemul politic, fie el bisericesc sau guvernamental. Daca indraznim sa sustinem ca Biserica (ca si institutie) nu face politica, atunci trebuie sa ne readucem aminte de faptul ca Biserica este cunoscuta, inaintea societatii, ca a fiind o institutie religiosa/spirituala. Fiecare om este, inevitabil, implicat intr-un proces politic.

1. Crestinul si responsabilitatea sa

Irresponsabilitatea nu este o scuza sau un motiv prin care afirmam ca politica nu detine un rol important in viata crestinului. Fiecare crestin este afectat de deciziile politice, fie intr-un mod negativ sau unul pozitiv. Pentru a intelge cat de importanata este politica, sau implicarea crestinului in politica, trebuie sa construim o imagine autentica a ceea ce intelegem prin oficiul detinut de o persoana care este implicata in politica.

Politica, in esenta, are rolul de a guverna/administra o tara sau un grup de oameni. Important, in aceasta discutie, este realizarea faptului ca cei implicati in politica sunt oameni fac parte din aceasi comunitate. Politica (sau pozitia) in sine nu este una daunatoare, ci personajul care ocupa acea pozitie de responsabilitate. Daca un sistem politic este bazat pe principiile eterne ale Cuvantului lui Dumnezeu, o astfel de conducere va recunoaste prezenta si activitatea Creatorului in acest domeniu important. Este incorect sa asociem acest oficiu cu un sinonim negativ. Am stabilit mai sus ca nu pozitia in sine creaza o divergenta, ci persoana care ocupa aceasta pozitie. Observam aceasta imagine inca de pe primele pagini ale Vechiului Testament, unde oameni ca Moise, Avraam, Iacov, Iosif, Iosua, David, etc., sunt chemati in aceste poziti de guvernare a poporului lui Dumnezeu. Conceptia Vechiului Testament este clara, in acest oficiu de guvernare, Dumnezeu ne arata, prin chemarea acestor oameni, cat de importanta este pozitia acestora in fruntea unei tari. Atunci cand liderii poporului lui Dumnezeu se departeaza de principiile Cuvantului lui Dumnezeu, soarta acestora scoate la suprafata etica si mentalitatea imorala cu care conduc un anumit grup de oameni.

Datorita acestor situatii neplacute, cat si a contextului in care ne regasim, crestinul trebuie sa doreasca sa se implice in aceasta activitate, deoarece avem nevoie de oameni care sa guverneze/administreze aceasta tara (Roamnia) dupa voia lui Dumnezeu. Desi in Vechiul Testament Dumnezeu a fost indignat de dorinta omului de a conduce aspectul guvernamental al lumii antice, Dumnezeu a acceptat acest sistem, asezand in aceasta instanta anumite principii de guvernare. In Cartea Daniel, observam cum Dumnezeu este Cel care orchestreaza asezarea slujitorilor Sai in conducerea administrativa si guvernamentala a unui imperiul barbaric. Care este motivul pentru care Dumnezeu efectueaza un astfel de plan? Pentru as arata slava Sa prin slujitori Sai.

Crestinul are responsabilitatea de a-L reprezenta pe Dumnezeu, iar aceasta trebuie intrebuintata cu intelepciune si smerenie. A nu ne ipmlica in acest domeniu este ca si cum  `nu am fi de acord` cu planul lui Dumnezeu pentru lumea noastra. Cheia principala pentru crestini este de a nu separa o anumita vocatie (slujba/meserie/) de celelalte. Daca Dumnezeu este Suveran peste orice vocatie, atunci crestinul trebuie sa ceara intelepciune si pricepere pentru vocatia si pentru slujba la care a fost chemat.

Va continua / 2. Crestinul si slujirea autentica

Scris de Cosmin Pascu

Va continua …

7 thoughts on “Crestinul si Politica, prieteni sau dusmani? 1

 1. Frate Cosmin Pascu va spun ca am observat la dv. o tenta politica in multe articole pe care le scrieti. Eu nu spun ca politica este un pacat, eu cred ca prin implicarea in politica poti pacatui chiar daca nu vrei sau fara voia ta prin mai multe metode:
  a) in politica se minte foarte mult si daca esti membru sau sustinatorul unui partid, atunci esti de acord cu dogmele acelui partid, cu jocurile lor politice care nu sunt tocmai curate si chiar cu minciunile lor.
  b) poti ca dintr-un crestin plin de iubire sa devi un politician plin de ura. Cum mai putem sa spunem si la alti ca sa ne iubim si aproapele?
  c) ne ocupa mult timp foarte pretios care este ireversibil. Mai tarziu vom regreta.
  d) ma feresc de tot ce mi se pare rau.
  Cati din asa zisi crestini nu au colaborat cu securitatea si au facut rau chiar fratilor lor de credinta? Ei laudau sistemul comunist pe conducatori acestui sistem in frunte cu Ceausescu, spuneau ca este cel mai iubit conducator iar acum este odiosul. Cand au mintit? Atunci sau acum? Multi dintre ,,acesti frati la ora acuala sunt intr-un partid sau altul si se fac mincinosi uni pe elti si se urasc. Pot spune ca politica se poate compara cu cei treizeci de arginti cu care a vandut Iuda pe Domnul Isus.
  Domnul sa ne dea intelepciune ca sa facem alegerea corecta.

 2. Stimate domn Ion Olteanu,

  Argumentele dumneavoastra nu sunt suficiente si corecte. Fiecare argument poate fi atribuit oricarei pozitii sau responsabilitati.

  In ceea ce priveste pacatul, omul pacatuieste fara a fi implicat in politica.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 3. ………am cunoscut un slujitor bisericesc–bun evanghelist.[P.D]Inainte de a intra in politica excela in slujirea evangheliei. …..au trecut anii….s-a implicat si in politica si am avut ocazia sa-l ascult cu ocazia unei evanghelizarii. Era lipsit de putere. O fi nevoie in politica de crestini, dar nici intr-un caz de slujitorii bisericii. Chemarea [si charisma] lor e cu totul alta. Realitatile practice ne obliga a recunoaste acest lucru.

 4. Draga Cosmin,
  Politica este indemanarea de a manui masele populare(sau numai o persoana)cu scopul de atinge o decizie de guvernare sau de ideologie.Politica nu este o persoana -desi unii o compara cu o …- si crestinii care simt ca au datoria sa se implice in asa indemanari , sa deschida ochii de 10 ori inainte de a se dedica pe ei insisi intr-o asemenea meserie.
  Pe de alta parte este usor pentru noi pe unde suntem, sa stam la o masa cu comfortul de rigoare si sa zicem ca crestinii trebuie sa se implice in politica (prieteni) “daca nu vor sa se opuna planului lui Dumnezeu”.
  As vrea sa te intreb ce raspuns le-ai da celor 1000 de crestin ramasi in Somalia,vanati in fiecare zi fara mila si decapitati in locuri pubilice.De ce nu simt ei dorinta (mancarimea) sa se bage in politica de guvernare ca sa schimbe societatea ? Sau cei din N Korea sau Arabia sau Sudan sau Cuba.?
  Asta ar fi prima mea observatie !
  Sa ne rugam pentru ei chiar acum ! Politica este dusmanul lor de moarte !

 5. Domnule Cosmin, ati prezentat mai sus ceva legat de David, Iosif, Moise, dar ei au fost in slujba lui Dumnezeu, intrucat Dumnezeu avea un scop cu fiecare dintre ei, sa conduca cumva prin ei.
  Am cateva intrebari pentru dumneavoastra:
  Facand referire la politica din ziua de azi, cum este ea incurajata de Domnul Isus? Sau cum incurajeaza Domnul Isus politica din perioada cat a locuit pe pamant?
  Ce ne invata Domnul Isus mai mult, cum sa slujim sau cum sa conducem?
  Sa “vorbim de rau” conducatorii tarii, sau sa ne rugam pentru ei?
  Sincer sa fiu, de suparare, si din scarba de atata reclama psd si alte aiureli, am ajuns sa ii vorbesc de rau. Acum imi pare rau ca nu mi-am folosit timpul acela rugandu-ma pentru ei.
  In cele din urma nu recunosc vre-un politician curat intre cei care au candidat, asadar nu mai trebuia sa votez?
  Si cu riscul de a ma repeta, ceea ce am vazut gresit pe site-ul acesta, sunt unele titluri, care dau impresia ca tot siteul are culoarea partidului rosu.
  De exemplu “Basescu reales? Noapte buna Romania 😦 “, titlul acesta denota faptul ca daca Geoana ar fi fost ales titlul arata asa “Buna dimineata Romania”, ca si cum situatia ar fi fost mai buna.(ganditi-va la ce va zic, nu treceti cu vederea). Se puteau face niste postari mai diferite, alte titluri, potrivite pentru numele site-ului.
  Si alt lucru: Daca vedeti ca ati gresit, chiar poate doar titlul, de ce nu-l schimbati? Puteti repara cumva greselile.
  As dori sa prezentati niste texte biblice, sa invatam cu totii daca interesul crestinului ar trebui sa fie politica sau nu. Si daca e folosul unui credincios sa priveasca, sa discute politica, este de folos sa aiba aceleasi asteptari de la alti credinciosi? Sa vorbim cu cartea pe fata, cu bibia deschisa.
  Multa intelepciune va doresc!

 6. Draga Mihu,

  In primul rand doresc sa iti raspund la intrebarile adresate in a doua parte a comentariului tau. Iar mai apoi, intr-un alt mesaj, voi raspunde la prima parte a mesajului tau, unde voi oferi si texte biblice.

  Daca vei privi cu atentie la articolele prezentate de mine, vei vedea ca atat Geoana cat si Basescu sunt prezentati ca a fiind oameni care nu sunt potriviti pentru pozitia la care pretind sa isi atribuiasca anumite drepturi vocationale.

  Asa cum am mentionat in alte mesaje, eu nu am o motivatie de a suprta un partid sau un om politic, ci pe mine ma intereseaza etica si conduita acestora. In acest tur al doilea, eu nu am votat nici cu domnul Basescu si nici cu domnul Geoana. Motivul retinerii acestui vot a fost datorita eticii si a conduitei imorale pe care ambii candidati au promovat-o in ultimii ani. Prin a nu le oferi acestora votul meu, a fost un pas prin care am comunicat ca nu am fost de acord ca acestia sunt capabili pentru a reprezenta Romania ca si presedinte.

  In ceea ce priveste aspectul religios, momentan clasa politica abuza acest mijloc precum abuza si puterea pe care au primit-o cu acest oficiu. Cred ca Romania nu are nevoie doar de rugacine, dar si de oameni cu integritate si caracter crestin, si care sa-L reprezinte pe Dumnezeu in tot ceea ce fac. Daca nu avem acesti oameni, atunci trebuie sa ne rugam ca Dumnezeu sa pregateasca, din comunitatea crestina, oameni capabil pentru aceasta pozitie de responsabilitate.

  In final, cred ca avem responsabilitatea, ca si Petru (vezi 2Petru 1:3-4), sa identificam contextul marsav al celor care se folosec de pozitia in care au fost asezati. Daca nu suntem in stare sa criticam acest sistem necurat, iar mai apoi, sa oferim o solutie constructiva, atunci crestinul nu este un crestin autentic. Un crestin autentic este o persoana care doreste sa fie transparent cu sine insusi, si cu societatea in care traieste. Aceasta transparenta si integritate este valorificata doar atunci cand acesta este in stare sa identifice ceea ce este bun, si mai apoi, sa schimbe (cu ajutorul Cuvanului si a Duhului lui Dumnezeu) contextul imoral in care este asezat sa fie sarea pamantului sau o lumina in intunerec.

  Ps. Citeste cu atentie 2 Petru 1:3-10

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s