Biruind ispita


receding_gumsRICK WARREN- “Viata condusa de scopuri.”
“Fugi de poftele tineretii, si urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata” – 2 Timotei 2.22

“Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda.” – 1 Corinteni 10.13

Intotdeauna e o cale de iesire.
Cateodata ti se pare cate-o ispita ca fiind peste puterile tale ca s-o biruiesti, dar aceasta-i o minciuna de-a lui Satana. Dumnezeu a promis ca niciodata nu va permite sa vina peste tine mai mult decat a pus in tine ca sa manuiesti. El nu va permite nici o ispita care sa fie peste puterea ta. Oricum, tu trebuie sa-ti faci partea ta practicand cele patru faze de a birui ispita.

Reconcentreaza atentia ta la altceva. Poate e o surpriza sa-ti spun ca nicaieri in Scriptura nu e scris ca noi „sa ne impotrivim ispitei”. Ni se spune „sa ne impotrivim diavolului” (Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi. (Iacov 4.7)); dar e foarte mare diferenta intre cele doua, si voi explica aceasta mai tarziu. In loc de acestea ni se spune sa ne reconcentram atentia, pentru ca impotrivindu-ne unui gand nu are efect. Fixandu-ne gandirea numai la o idee, se intensifica concentrarea noastra numai la un singur lucru si intareste ispita. Sa va explic:
De fiecare data cand tu incerci sa blochezi un gand sa stea in mintea ta, tu il vei trimite mai adanc, in memorie. Rezistand, tu, de fapt il intaresti. Acesta este un adevar special cu ispita. Tu nu invingi ispita luptand cu simtirile tale. Cu cat te lupti mai mult cu simtirile tale, cu atat mai mult te vei consuma si ele vor pune stapanire pe tine. Le dai mai multa putere daca le dai importanta, gandindu-te la ele.
Din moment ce ispita incepe cu un gand, cel mai rapid mod de neutralizare a ispitei este sa indrepti atentia ta spre altceva. Nu lupta cu gandurile, schimba canalul mintii tale si gaseste interes intr-o alta idee. Acesta este primul pas sa invingi ispita.
Lupta pentru pacat este castigata ori pierduta, in mintea ta, functie de directia in care te focalizezi. De aceea Iov a zis: Facusem un legamant cu ochii mei, si nu mi-as fi oprit privirile asupra unei fecioare (Iov 31.1). Si David s-a rugat: Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor desarte. (Psalm 119.37a).
Te-ai uitat vreodata la televizor la o reclama despre mancare si imediat dupa aceea ai simtit ca ti-e foame? Ai auzit pe cineva tusind si imediat ai simtit nevoia sa tusesti? Ai vazut pe cineva cascand si ai simtit nevoia si te-ai gasit cascand? (Poate tu, deja, te gasesti pe tine cascand acuma chiar!). Aceasta-i puterea sugestiei. De obicei mergem inainte indiferent de concentrarea atentiei noastre. Cu cat gandesti mai mult la ceva, cu atat mai mult acel ceva pune stapanire pe tine.
Iata de ce repetand: „ Trebuie sa ma retin sa mananc mult… ori sa ma opresc de la fumat… ori sa ma retin de la a pofti ceva” este o strategie de autoinvingere. Te tine concentrat la ceva ce nu vrei. Este ca si urmatorul anunt: „Eu nu voi face niciodata ceea ce parintii mei au facut”. Te pui pe tine insuti in joc, in mod repetat.
Multe meniuri pentru cura de slabire nu-si fac efectul pentru ca te tin cu gandul la mancare tot timpul demonstrandu-ti ca esti flamand. In acelasi mod un vorbitor care vorbeste insusi „Nu te speria”, ajunge sa-i fie frica! In loc de aceasta, concentreaza-te in totalitate – la Dumnezeu, nu la importanta cuvantarii or nevoia ascultatorilor.
Ispita incepe prin captarea atentiei. Ceea ce este in atentia ta starneste emotiile tale. Apoi emotiile tale activeaza obiceiul tau, si tu actionezi in directia in care simti. Cu cat te concentrezi mai mult la „Nu vreau sa fac aceasta”, cu atat mai puternic esti atras in acel domeniu.
Ignorand o ispita este mult mai efectiv decat luptand cu ea. Din moment ce in mintea tea este altceva, ispita pierde puterea. Deci, cand ispita te suna la telefon, nu argumenta, ci inchide telefonul!

Cateodata asta inseamna, concret, sa parasesti situatia ispititoare. Este folositor sa fugi. Scoala-te si inchide televizorul. Pleaca dintr-un grup, care cleveteste. Paraseste sala de cinema la mijlocul filmului. Ca sa eviti intepatura stai departe de albine. Fa orice e posibil sa dai atentie la altceva.
Spiritual, mintea ta este cel mai vulnerabil organ. Sa reduci ispita, tine mintea ocupata cu Cuvantul lui Dumnezeu si alte ganduri bune. Tu invingi gandurile rele gandind la ceva mai bun. Acesta este principiul inlocuirii. Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine. (Romani 12.21). Satana nu poate sa-ti atraga atentia cand mintea ta este ocupata cu altceva. Iata de ce Scriptura in mod repetat ne spune unde sa ne concentram mintea noastra: Frati sfinti care aveti parte de chemarea cereasca, atintiti-va privirile la Apostolul si Marele Preot al marturisirii noastre, adica Isus. (Evrei 3.1). Adu-ti aminte de Domnul Isus Christos. (2 Timotei 2.8). Tot ce este adevarat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice fapta buna, si orice lauda, aceea sa va insufleteasca. (Filipeni 4.8)

Daca tu esti serios in ce priveste biruinta asupra ispitei tu trebuie sa-ti organizezi mintea ta si sa tii evidenta sursei informatiilor. Cel mai intelept om ce a trait pe pamant a spus: Pazeste-ti inima mai mult decat orice, caci din ea ies izvoarele vietii. (Proverbe 4.23). Nu accepta ca toate gunoaiele, in mod indiscret, sa intre in mintea ta. Fii selectiv. Alege atent la ce te gandesti. Urmeaza exemplul lui Pavel: Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos. (2 Corinteni 10.5). Aceasta cere o practica de o viata, dar cu ajutorul Duhului Sfant tu poti reprograma modul tau de gandire.
Reveleaza lupta ta la un prieten evlavios ori unui grup care e gata sa te ajute. Tu nu trebuie sa spui la toata lumea, dar trebuie la cel putin o persoana sa impartasesti deschis lupta ce o duci. Scriptura spune: Mai bine doi decat unul… Caci, daca se intampla sa cada, se ridica unul pe altul; dar vai de cine este singur, si cade, fara sa aiba pe altul care sa-l ridice! (Eclesiastul 4.9-10).
Sa clarific aceasta idee: Daca tu pierzi o lupta impotriva unui prost obicei, persistent, o adictie, ori o ispita si tu esti blocat, in mod repetat, intr-un cerc al bunei intentii-cadere-vinovatie, tu nu vei castiga de unul singur! Ai nevoie de ajutorul unei persoane. Unele ispite sunt biruite cu ajutorul sotului sau sotiei care se roaga pentru tine, te incurajeaza si te tine motivat.

Planul lui Dumnezeu pentru cresterea si libertatea ta include alti crestini. In mod autentic, cinstit, partasia este un antidot al luptei de unul singur impotriva pacatului, care nu cedeaza. Dumnezeu spune ca e o singura cale sa fii eliberat: Marturisiti-va unii altora pacatele, si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati.(Iacov 5.16).
Intr-adevar, tu vrei sa fii vindecat de acea ispita persistenta care te biruie iarasi si iarasi? Solutia lui Dumnezeu este clara: Nu te revolta; nu fi confuz! Nu renunta; scoate-o la iveala. Darea pe fata a simtirilor tale este inceputul vindecarii.
Ascunzand-o in inima se va intensifica. Problemele cresc in intuneric si devin din ce in ce mai mari, dar cand sunt expuse la lumina adevarului ele se subtiaza. Esti atat de bolnav numai atat cat tii in secret. Da jos masca, opreste-te sa te pretinzi ca esti perfect si paseste in libertate.
La biserica ce o pastoresc, Saddleback Church, noi am experimentat o putere deosebita in acest principiu, sa rupi agatarea de adictiile aparente, fara ajutor si sa persisti ispitelor printr-un program pe care noi l-am numit Celebrate Recovery. Este un proces scriptural de recuperare, cu opt trepte, bazat pe Predica de pe Munte a Domnului Isus si construit in grupe mici de suport. In ultimii zece ani peste 5.000 de vieti au fost eliberate din tot felul de obiceiuri, rani si adictii. Astazi programul este folosit in cateva mii de biserici. In mod deosebit recomand acest program si pentru biserica ta.
Satana vrea sa gandesti ca pacatul tau si ispita ta sunt unice si ca urmare trebuie sa le tii in secret. Adevarul este ca, toti suntem in aceiasi barca. Noi avem de-a face cu acelasi fel de ispite: Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca, (1 Corinteni 10.13); si toti au pacatuit. (Romani 3.23). Milioane au cazut in cursa in care esti acum si au avut de-a face cu aceleasi lupte cu care tu ai de-a face acum.
Ratiunea pentru care noi ascundem caderile noastre este mandria. Noi vrem ca altii sa gandeasca ca la noi totul este „sub control”. Adevarul este, fie ca vorbesti sau nu, ceva este deja iesit de sub control in viata ta: probleme financiare, casatoria, copiii, gandurile, viata sexuala, obiceiurile secrete sau orice altceva. Daca tu le-ai fi putut rezolva de unul singur erau rezolvate. Dar nu poti. Puterea vointei si rezolutiile personale nu sunt suficiente.
Unele probleme sunt prea confuze, prea obisnuite si prea mari de rezolvat de unul singur. Tu ai nevoie de un grup mic ori un prieten motivator care sa te incurajeze, sa te ajute, sa se roage pentru tine, sa-ti arate dragostea neconditionata, si te tina motivat. Acelasi lucru si tu poti face pentru el.
Oricand cineva mi se marturiseste si-mi spune ca „Eu niciodata n-am spus aceasta la nimeni, pana acum”, ma bucur pentru acea persoana, pentru ca stiu ca va experimenta o deosebita vindecare si eliberare. Robinetul butoiului exploziv, se deschide incet si pentru prima data poate sa se vada o licarire de nadejde pentru viitor. Miracolul se intampla intotdeauna cand noi facem ceea ce Dumnezeu ne spune sa facem, marturisind luptele noastre unui prieten evlavios.
Sa-ti pun o intrebare dificila: Ce pretinzi tu a nu fi o problema in viata ta? Ti-e frica sa vorbesti despre asta? Nu incerca sa o rezolvi de unul singur. Da, este umilitor sa admitem slabiciunile noastre altora, dar o lipsa de umilinta se vede in orice lucru care te tine blocat de a schimba ceva spre bine. Scriptura spune: Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar da har celor smeriti.”Supuneti-va dar lui Dumnezeu. (Iacov 4.6-7a).
Impotriviti-va Diavolului. Dupa ce ne-am smerit si ne-am supus lui Dumnezeu, ni se spune sa ne impotrivim Diavolului. Partea a doua a lui Iacov 4.7 spune: Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi. Noi nu vom ceda, in mod pasiv, la atacurile lui. Noi trebuie sa ne luptam impotriva lui.
Noul Testament adesea descrie viata crestina ca o batalie spirituala impotriva fortelor raului, folosind cuvantul razboi ca o lupta, cucerire, stradanie si biruinta. Crestinii adesea sunt comparati cu soldati slujind pe teritoriul inamicului.

Cum ne putem impotrivi Diavolului? Pavel ne spune: Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este Cuvantul lui Dumnezeu. (Efeseni 6.17). Prima treapta este sa accepti mantuirea lui Dumnezeu. Tu nu vei fi in stare sa zici NU Diavolului pana nu zici DA lui Christos Domnul. Fara Christos tu esti fara nici o aparare impotriva Diavolului, dar cu „coiful mantuirii” mintile noastre sunt protejate de Dumnezeu. Tine minte aceasta: Daca tu esti un credincios, Satana nu te poate forta sa faci ceva. El poate numai sa vina cu sugestii.
In al doilea rand tu trebuie sa folosesti Cuvantul lui Dumnezeu ca si o arma impotriva lui Satana. Domnul Isus a folosit aceasta cand a fost ispitit in pustie. De fiecare data cand Satana venea cu o sugestie, Isus a atacat-o folosind pasaje din Scriptura. El nu a argumentat cu Satana. El nu a zis „Nu sunt flamand”, cand a fost ispitit sa-si foloseasca puterea pentru nevoile personale. El pur si simplu a citat Scriptura din memorie. Noi trebuie sa facem la fel. Aici e puterea in Cuvantul lui Dumnezeu si lui Satana i-e frica.
Nici macar nu incerca sa argumentezi cu Diavolul. El e mai bun in argumente decat tine, avand mii de ani de practica. Tu nu-l poti impresiona pe Satana cu logica ori opinia ta, dar tu poti folosi arma care-l face sa tremure – Cuvantul lui Dumnezeu. Iata de ce memorizarea Scripturii este absolut esentiala sa ne aparam de ispita. Tu ai acces imediat la el oricand esti ispitit. Ca si Isus, tu ai adevarul depozitat in inima ta, gata sa fie folosit.
Daca tu nu ai memorat nici un verset din Scriptura, tu nu ai cartuse in pusca ta! Te provoc sa memorezi cate un verset pe saptamana pentru tot restul vietii tale. Imagineaza-ti ce puternic vei fi.
Da-ti seama de vulnerabilitatea ta. Dumnezeu ne avertizeaza sa nu fim ingamfati si prea increzatori. Ieremia a zis: Inima este nespus de inselatoare si de deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca? (Ieremia 17.9). Asta inseamna ca noi putem sa ne autodistrugem. In circumstante reale fiecare dintre noi suntem capabili sa comitem orice pacat. Noi trebuie sa nu lasam jos garda noastra si sa gandim ca suntem inafara ispitei.
Nu te plasa pe tine insuti in situatii de ispite. Evita-le. Scriptura spune: Inteleptul se teme si se abate de la rau, dar nesocotitul este ingamfat si fara frica. (Proverbe 14.16). Aminteste-ti ca e mai usor sa stai departe de ispita decat sa o accepti. Pavel ne spune: sa nu poftim dupa lucruri rele,… sa nu fiti inchinatori la idoli,…sa nu curvim,…sa nu ispitim pe Domnul,…sa nu cartiti,…cine crede ca sta in picioare, sa ia seama sa nu cada. (1 Corinteni 10.6-12).

Nu uita: Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda. (1 Corinteni 10.13b)

Scris de Dinu Condratiuc

Bisericata.com – pasim dincolo de cuvinte…

2 thoughts on “Biruind ispita

  1. m-aajutat foarte mult tot timpul am crezut ca nimeni n-are incercari cum am eu dar acum sunt convins ca ele sunt mai mici decat puteriile mele in domnul si mantuitorul meu va multumesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s