Europa sarbatoreste luni caderea Zidului Berlinului


s2.ziare.comConferinte, expozitii si un mare spectacol de sunet si lumini – capitalele europene vor fi luni in pas cu Berlinul, in numele libertatii si al solidaritatii, pentru a sarbatori 20 de ani de la caderea Zidului.

In apropiere de scoala de Arte Frumoase din Varsovia, studentii ii vor invita pe cei care doresc sa picteze impreuna un “Zid al Berlinului”, simbolul divizarii Europei, pentru a-l distruge apoi, la initiativa Fundatiei proeuropene Robert Schuman, transmite AFP.

Orasul Roma organizeaza, pana la 18 noiembrie, o expozitie multimedia pe scarile bisericii Trinita dei Monti, in centrul orasului, care consta in “reconstruirea unei parti a Zidului si a unui post de supraveghere”, insotita de muzica si proiectii de filme.

La Londra, cu ajutorul amintirilor si al fortei evocarii, Zidul va disparea din nou: Institutul Goethe organizeaza o expozitie de fotografii a lui Norbert Enker, pana la 18 decembrie, si va prezenta luni o inregistrare video, difuzand arhivele televiziunii datand din 1989.

In acelasi timp, va fi prezentata premiera britanica a filmului “The invisible frame”, al regizoarei Cynthia Beatt: in 1988, ea a filmat-o pe actrita Tilda Swinton mergand cu bicicleta de-a lungul Zidului Berlinului si in iunie 2009 ea a filmat-o din nou pe actrita refacand drumul de-a lungul zidului invizibil.

In Franta, sarbatoarea va fi cea mai accentuata, cu un mare spectacol musical in Place de la Concorde din Paris, prezentat drept un “gest puternic” care exprima solidaritatea franco-germana.

Acest spectacol, insotit de proiectii pe fatadele cladirilor din Place de la Concorde, va avea in prim plan 27 de violoncelisti europeni care se vor afla pe stele de mai multi metri ce vor simboliza fragmentele Zidului.

In schimb, ceremoniile vor fi mai discrete in alte capitale: Moscova se multumeste cu o expozitie cu bucati originale din Zid la centrul de arta contemporana din Vinzavod.

La Stockholm, presedintia suedeza a Uniunii Europene va sarbatori “Ziua care a schimbat Europa”, in special prin seminarii despre tarile din estul Europei si libertatea de exprimare.

Ambasada Germaniei la Bucuresti va organiza in perioada 1-9 noiembrie o serie de evenimente culturale dedicate celor 20 de ani de la caderea Zidelui Berlinului, prin care doreste evidentierea importantei valorilor democratice si a libertatilor cetatenesti.

Zilele Culturii Germane, care se vor desfasura sub sloganul “20 de ani de libertate”, cuprind un calendar vast de evenimente, de la expozitii de fotografii, arhitectura, proiectii de film, piese de teatru, concerte (clasice, pop, hip-hop), la simpozioane si dezbateri publice.

Sura, ziare.com

Bisericata.com – pasim dincolo de cuvinte

One thought on “Europa sarbatoreste luni caderea Zidului Berlinului

  1. Asta e misto! 🙂
    Cum au fost premiile EMA 09 la Berlin, cu ocazia asta, s-a facut si o mica povestire despre istoria orasului, prin ce a trecut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s