Ateismul, un suicid intelectual?


atheismAteismul continua sa prospere. Totusi este ateismul un suicid intelectual care afecteaza atat mintea omului cat si trairea acestuia intr-un context spiritual confuz? Pentru crestinii evanghelici, ateismul continua sa fie o provocare intensiva. Bisericata.com va continua sa interactioneze asupra acestui subiect in articolele prezentate pe site. In ceea ce urmeaza as dori sa demonstrez ca ateismul este o religie umana care il robeste pe om de speranta si eternitate. Tot in acest articol doresc sa dezbat dilema intelectualismul epuizat prin negarea existentei lui Dumnezeu. Aceasta este doar o analiza asupra eticii ateiste si nu un studiu aprofundat.

Ateismul – o religie umana?

Tot ceea ce tine de cuvantul ‘credinta’, poate (sau chiar este) sa fie asociat cu cuvantul religie, si asta datorita faptului ca omul crede intr-un anume concept spiritual, fie un aspect Divin (Dumnezeu) fie un aspect uman (precum ateismul, budismul, umanismul). Cuvantul `religios` se intrebuinteaza atunci cand ne referim la artera spirituala a omului, chiar daca acesta pretinde in a nu crede in Dumnezeu. Omul, oricare ar fi acesta, are un suflet, iar sufletul acestuia tanjeste dupa o spiritualitate divina. Ateismul, in cadrul acestei discutii, este o religie umana care neaga existenta unei Divinitati, si care, ca urmare, promoveaza umanitatea ca a fiind in sine dumnezeu. Deci, daca nu exista un Dumnezeu Creator si real, atunci omul este dumnezeu. Prin aceasta dorinta (si aspiratie), care respinge ideea existentei unui Dumnezeu Creator, omul si-a creat, pentru sine, o religie, o spiritualitate umana pe care o promoveaza cu mandrie si prudenta. Ateismul, ca urmare, este o religie a comceptului uman ateist.

Ateismul si eliminare sperantei

Desi subtitlul este sumbru si drastic, realitatea miscarii ateiste, care este in crestere in vest si est, deseori este asociata cu camera de morga. In aceata zona observam existenta unor fiinte prezente dar care nu pot interactiona deorece acestea sunt lipsite de viata (sau existenta vie). Ateismul este o pestera a intunerecului, unde oricat de intensa ar fi cautarea unei sperante vensice, aceasta nu va putea fi gasita. Pentru multi (in vest si est) ateismul este unul din factori principal pentru care suicidul este in crestere. Omul, coplesit de incercarile si de provocarile capitalismului uman, observand ca nu exista speranta este impins sa aleaga o cale de compromitere. Aceasta decizie, deseori, scoate la suprafata negarea unui Dumnezeu Creator. Daca Dumnezeu este inexistent, atunci omul chiar este un produs al evolutiei. Daca omul este un rezultat al procesului evolutionar, atunci suferinta, si nevoie de Dumnezeu, nu ocupa un rol deosebit (sau chiar nici un rol) in mintea celui care considera suicidul ca si o solutie a disperarii sale. In etica ateista, omul disperat continua sa dispere deorece aceasta este menirea sa. Cel puternic supravietuieste, iar cel slab este considerat ca a fiind un produs incorect si ne-adaptabil procesului selectionist natural (natural selection). Atesimul, prin prisma eticii dobandite, robeste omameni de speranta eternitatii, oferindu-le urmasilor, in schimb, o iulzie intelectuala care sustine inexistenta unei eternitati, si care ofera omului fapte crude si ne-realiste.

In Vechiul Testament, autorii intelepciunii testamentale ne informa ca Dumnezeu a asezat (sau chiar implantat) in inima (reprezinta materie vie) omului eternitatea, astfel incat omul tanjeste dupa ea. Intelectual vorbind, ateismul ne robeste nu doar de speranta dar si de existenta eterna pe care a primit-o omul in Persoana Domnului Isus Cristos.

Ateismul – intelectualismul epuizat?

Desi intelectul uman nu incetineste din a adresa intrebari importante, dincolo de aceste intrebari exista un paradox uimitor. Raspunsurile omului, atunci cand ne referim la atesim, ne prezinta o agresivitate si un concept etic ne-echilibrat. Atat Richard Dawkins cat si Cristopher Hitchens inteleg in mod gresit conceptele si actiunile devastatoare ale omului glorificat. Este absurd sa sustinem (precum sustin unii) ca conceptia cognitiva (gandirea umana) este generata de anumite celule care la randul lor sunt controlate de un cod genetic uman. Omul, oricare ar fi acesta, nu este manipulat sau controlat de anumite coduri genetice sau de o selectie naturala in care doar cel puternic are autoritatea de a traii.

Ateismul este o miscare de reziztenta, revoltandu-se (atat de uimitor) impotriva conceptelor eterne. Negarea eternitatii devine insasi o munitie epuizanta. Oricat de intense ar fi initiativele acestei miscari impotriva existentei Divine, acestia nu pot elimina conceptul eternitatii existent in inima omului creat de Dumnezeu. Desigur, ateismul este o religie lipsita de speranta si din aceata pozitie, adeptii acestei miscari continua sa ne convinga ca eternitatea nu are un rol important in etica acestora. Totusi, cum vor elimina ei ideea eternitatii si tanjirea acesteia din mintea si inima acestora? A elimina ceea ce nu controlam devine in sine un joc epuizant si greu de castigat.

Ateismul – negarea Divinitatii

Ateismul devine un suicid intelectual atunci cand membri acestui club prestigios, inarmati cu ideii umane, doresc sa-L demisioneze pe Dumnezeu din pozitia Sa de Creator si Dumnezeu al tuturor lucrurilor. Negarea existentei Sale scoate la suprafata existenta Dumnezeului creator. Faptul ca exista dorinta de a distruge identitatea unui Dumnezeu atot-puternic, ne arata ca in mintea celor care apreciaza ateismul exista conceptia si prezenta unui Dumnezeu Divin. A distruge aceasta artera spirituala divina este ca si cum am alege sa ne sinucidem intelectual. Ideea eternitatii (alaturi de Creator) este imposibila de negat, deoarece ea isi gaseste identitate in Cel care a creat-o, adica Dumnezeu. Omul este creat de Dumnezeu si nu Dumnezeu este creat de om. In aceasta conditie si realitate, omul are libertatea de al alege pe Dumnezeu sau de al respinge pe El. In orice circumstanta s-ar afla omul, acesta nu poate nega existenta Sa deoarece Dumneze exista si existenta Sa nu este determinata de om. Omul poate respinge aceasta existenta, dar fara a isi atribui dreptul de ignorant. Cand negam prezenta lui Dumnezeu negam existenta noastra.

Scris de Cosmin Pascu
http://www.bisericata.com

Bisericata.com – pasim dincolo de cuvinte…

9 thoughts on “Ateismul, un suicid intelectual?

 1. Sincer ateismul nu mi se pare a fi o sinucidere intelectuala, asa cum o numesti tu aici.E alegerea mea daca vreau sa fiu sau sa nu fiu ateu.Eu personal nu prea cred in Dumnezeu, cred in ceva palpabil, nu in ceva ce nu pot sa vad/simt/aud.De ce cand cineva e bolnav sau ranit, oamenii se duc sa se roage si nu ii dau o mana de ajutor acelui om.Ce au impresia ca ar rezolva ceva daca stau, se roaga si nu fac nimic.Eu ma indoiesc…in plus…religia este pana la urma o chestie,ca altfel nu o pot numi, care doar tine oamenii sub control, care controleaza fiecare participa a vietii umane, se opune modernizarii ca vezi doamne vine 666,si care practic ne`a convins ca e un doamne-doamne sus in cer, care sta acolo si care ne vegheaza, care ne judeca, dar care cu toate ca ne iubeste, ne trimite sa suferim in iad.

 2. Draga Alex,

  Multumesc pentru mesajul tau. Perspectiva ta este interesanta insa as fi interesat sa aflu motivul pentru care omul are un anumit `drept` de a alege, si daca acesta are un `drept`, care este baza acestei alegeri. De ce trebuie sa alegem? In ceea ce priveste religia, ateismul este o religie stabilita, astfel, oricat ai dori sa te indepartezi de acest termen, observ ca el defineste conceptia creativa a omului. In mare parte si ateismul este un obiect impotrivitor modernismului.

  Sunt suprins de comentariul tau asupra celor care se roaga pentru cei bolnavi. Inteleg, din cele scrise, ca tu crezi ca efortul acestora este inutil. Totusi, in America, sociologi si doctori au demonstrat ca rolul rugaciunii in viata celor care trec prin suferinte este important si crucial. Rugaciunea este o relatie cu Creatorul intregului Univers. Probabil ar trebui sa-i intrebi pe cei care se roaga de ce aleg sa se roage inaintea lui Dumnezeu.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 3. “in America, sociologi si doctori au demonstrat ca rolul rugaciunii in viata celor care trec prin suferinte este important si crucia” da la fel acei doctori au zis ca aspirina este bune, iar dupa un an au revenit si au zis ca provoaca cancer.

 4. 1. Ateismul nu e o religie. Stiu ca poate vi se pare dificil conceptul ca un individ sa nu adere la o religie, dar chiar asa e. Ateismul nu e o religie.
  2. Spui ca “Ateismul […] promoveaza umanitatea ca a fiind in sine dumnezeu”. Stiu ca e dificil sa concepeti faptul ca un individ nu crede in nici un fel de divinitate, dar chiar asa e. Ateismul reprezinta lipsa credintei in orice element de natura mistica.
  3. “ateismul este unul din factori principal pentru care suicidul este in crestere”. Te-as ruga sa citezi studiul pe care iti bazezi aceasta afirmatie.
  4. Te-as ruga sa faci urmatorul exercitiu. Inlocuieste in textul tau cuvantul “Dumnezeu” cu “Zoroastru”. Poate vei reusi sa vezi acest text prin ochii mei.

 5. ce atata filozofie….
  unii cred in divinitate si promisiunile ei de nemurire, reincarnare continuitate ciclica a existentei , ceilti traiesc prezuntul, tot ce le aduce viata reala. Speranta exista pt ambele grupuri sau te referi la speranta eternitati?)
  Daca un credincios spera ca divinitatea il ajuta, un ateu crede in el insusi si spara ca var reusi ce isi propune,..
  In majoritatea religiilor dumnezeu este considerat mai presus decat orice se intmpla pe pamant…finta suprema …tot ce se intampla este legatde el
  pt atei omul si tot cea ce apartne vietii reale este definitoriu.
  Specia umana se caracterizeaza prin anumite trasaturi instinctive. Pe unele religia, educatia a incercat sa le suprime dar nu este posibil %
  In ambele grupuri exista sinucideri, De ce sa te rogi de unul singur cand poti vorbi cu un prietn?…….dumnezeu e tot un prieten dar unul imaginar….caruia prin rugaciune comunici …
  Eu cred ca din punct de vedere intelectual, spiritual nu exista nici o diferenta. in schimb religa in decursul istoriei a folosit puterea creata de dependenta populatiei in credinta si in scopuri proprii

 6. Draga Cosmin,
  ma bucur sa citesc articolul tau si cred ca cel mai important lucru pentru a ne accepta unii pe ceilalti este comunicarea intre persoanele care au diferite convingeri.
  In primul rand titlul “Ateismul este suicid intelectual?” are pentru mine un singur raspuns. Multi oameni de stiinta sunt atei, si se pare ca exista chiar o corelatie intre ateism si educatie, in special cu educatia stiintifica. Totusi daca esti ateu nu inseamna neaparat ca activitatea mintii este mai intensa si nici invers. De asemenea as vrea sa adaug ca intrebarea ta este cel putin rautacioasa. Imagineaza-ti cum suna un titlu “Crestinismul, este suicid intelectual?”
  Ateismul – o religie umana – cred ca Aurelian a spus foarte bine mai sus ca ateismul nu este o religie, nu are biserici, preoti sau vreo carte sfanta. E mai degraba un sistem de idei.
  Ateismul si eliminare sperantei – aici incepi prin a asocia ateismul cu o morga si ateii cu niste morti 🙂 Cred ca e important sa intelegeti ca si atei sunt oameni vii, cu viata sociala, prieteni si care si ei au sperantele lor, visele lor, sunt oameni nu roboti. Ateismul nu elimina ideea de speranta doar ca sperantele nostre nu se incred in zei ci in noi, in prieteni, familie.
  Ateismul – intelectualismul epuizat? – chiar tu la inceputul articolul spui de o crestere a ateismului atat in est cat si in vest, asta nu inseamna epuizare ci din contra arata o revitalizare a acestuia. Poate crestinismul este epuizat intelectual, te-ai gandit vreodata la asta?
  Ateismul – negarea Divinitatii – da cam asa este. Aici ai insa urmatorul argument, atei vor sa-l nege pe D-zeu deci acesta exista… negarea duce la existenta. De exemplu eu spun Codul Lui DaVinci nu a existat ci este o inventie a unui scriitor si nu sunt suficiente dovezi care sa sustina povestea, altii insa sunt adeptii sai si vor spune ca tocmai incercand sa neg veridicitatea codului lui daVinci inseamna ca este adevarat. Suna aiurea nu? dar cam asta ai scris tu sus.
  Iar apoi termini cu “Cand negam prezenta lui Dumnezeu negam existenta noastra”. Eu neg prezenta lui Dumnezeu oare neg si existenta mea si a celorlalti? Ce inseamna de fapt ca un lucru sa existe? te-ai gandit vreodata la asta?

  Cu stima si respect, in speranta ca atei nu vor mai fi vazuti ca niste monstrii sau ca niste oameni rai 🙂 Mai important decat ceea ce crezi in viata este ceea ce faci in viata!

 7. Ateismul – o sinucidere intelectuala? Asta-i cea mai mare confuzie. Religiozitatea duce la amortirea si, in final, la moartea de buna voie a mintii omului. E stupefiant cit de mult se mint oamenii. Mi-as dori sa traiesc intr-o lume fara nici un fel de religie. Din pacate, nu se va intimpla.

 8. Hai sa nu bagam toti ateii in aceaiasi oala. Sunt ateu si sincer nu am prea mare incredere in teoria lui Darwin sau alte teorii celebre, fiecare se da cu parerea cum a fost creata lumea,la fel si Biblia prezinta o teorie a creatiei fara nici o dovada care sa o sustina .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s