Biserica Ortodoxa – un dumnezeu epuizat?


Picture-000064Urmatoarele luni vor scoate la suprafata diferite subiecte in ceea ce priveste practica si etica preotilor ortodoxi. Daca in ultimii ani am marturisit, in ograda acestor fiinte, lucruri greu de imaginat, aceasta imaginatie se descopera inaintea publicului roman ca a fiind o situatie reala si greu de inghitit. Fiecare am observat, in diferite conjucturi, baronismul si privilegile pe care le primesc preoti si care, ca urmare, au ales sa manipuleze masele pentru un castig propriu. Zilele negre vor napastui peste cei care au transferat aceasta institutie intr-o societate comerciala sau un mall al parodiilor catastrofale. Pentru majoritatea clericilor, Dumnezeu este real doar daca afacerea acestora merge inainte. Totusi, in conditia palpabila sub care se gaseste aceasta institutie, observam, cel putin, o clasa religioasa care inca nu s-a trezit la realitate.

1. Slujitori falsi

Prima afirmatie reprezinta opinia majoritati asupra faptului ca multi preoti sunt interesati foarte putin in a predica corect Cuvantul lui Dumnezeu. Desigur, trebuie sa fim constienti de probaganda religioasa ce are loc in astfel de locatii. Slujitorul autentic nu va alerga dupa bani sau prestigiu, ci scopul acestuia este de ai ajuta pe oameni sa-L intampine pe Cristos (si nu niste icoane sau chipiuri facute de mana omului). Noua icoana a celor care alearga dupa bani este banul si perceptuarea dezorientarii spirituale a audientelor. Persoanele care induc populatia in eruare spirituala sunt invatatori si slujitori falsi, care urmeaza invataturile celui care este imparatul minciunilor.

2. Audienta disperata

Daca nu ne indreptam spre audienta, care alege sa participe in concertul paradelor religioase ortdoxe, atunci am crede ca problema confuziei existente apartine doar preotilor. Pentru ca o persoana sa fie indusa in eruare trebuie sa existe o legatura sau conexiune intre profitor si cel inselat. Deseori audienta alege sa fie inselata doar pentru niste experiente ciudate si traditii parfumate. Undeva, in conceptul uman de gandire, tindem sa credem ca aspectul spiritual nu pretinde o anumita sfera de esenta cognitiva (gandire mintala). Gandirea omului trebuie sa stea strans legata de experientele acestuia. Atunci cand aceste artere sunt debransate, omul traieste intr-o lume a iluziilor ideale. Audienta, despre care discutam, si-a pierdut artera cognitiva, alegand sa se manjeasca cu experinte lipsite de ratiune si normalitate. Aceasta dezorientare reflecta nu doar o practica nemernica, dar si o atitudine provocatoare sumbra. Imbunzeala existenta in aceasta audienta scoate la suprafata isteria unei generatii dezorientate si lipsite de caracter si bun simt.

3. Preotii sugrumati

Parte a acestei isterii religioase, fara a reflecta punctele slabe, se regasesc acei preotii care nu si-au patat caracterul spiritual si fizic. Astfel de preoti sunt cei care nu au ales prostitutia religioasa existenta in randul preotilor vanduti. Ca si crestini, trebuie sa ne asiguram ca pretuim acele persoane care sunt focalizate asupra Domnului Isus Cristos. Cristos este suprem, asta insemnand ca nici o institutie sau persoana nu este superioara Domnului Isus Cristos. Preotii sugrumati de bastanii religiosi trebuiesc sa fie protejati de societatea (populatia) din care acestia fac parte. Astfel de preoti trebuiesc sa fie incurajati sa se adanceasca in Scripturi si in Domnul Isus Cristos.

4. Lideri dezorientati

Liderii Bisericii Ortodoxe, fie sunt dezorientati de ceea ce se intampla in intreaga tara, fie sunt nepasatori inaintea prostitutiei spirituale ortodoxe. Omul de rand este confuz si dezorientat pentru ca liderii acestora sunt dezorientati si confuzi. Omul de rand este nepasator fata de Dumnezeu si societate pentru ca preotii acestuia sunt nepasatori si marsavi. Aceste doua realitati, nepasarea si dezorientarea, sunt deseori justificate precum politica romaniei. Undeva, in adancul sau, credinciosul obisnuit s-a saturat de prostologia religioasa. Omul dezorientat este in cautarea autenticitatii spirituale, insa de unde vei recapata o credinta auntentica cand liderii bisericii sunt impotmoliti in aceasi oala de interese personale? Autenticitatea unei credinte viabile si semnificative isi gaseste radacinile in Cel care a afirmat despre Sine insusi ca este Dumnezeul creator si sustinator, adica Isus Cristos. Fara Cristos omul devine un obiect manipulant si dezinteresat, epuizandu-se pe sine si pe dumnezeii creati de propriile maini sau abilitati.

5. Un dumnezeu epuizat

Exasperati de cerintele gruparilor ortodoxe, dumnezeul omului religios pare a fi epuizat si ratacit. Audienta, unui obiect manipulat si controlat de om, a devenit din ce in ce mai obarsita si dezinteresata de Dumnezeul autentic, alegand in schimbul Acestuia un dumnezeu epuizat si inexistent. Daca poporul roman doreste sa-si recapete originalitatea spirituala, acesta trebuie sa se departeze de idolii si de dumnezei creati de om. Fiecare persoana trebuie sa se indrepte spre Dumnezeul Creator – care ne-a readus aminte ca doar El este Calea, Adevarul si Viata. Un dumnezeu epuizat poate fi inlocuit cu un Dumnezeu atotputernic si ne-epuizat de comercialismul religios ortodox.

Scris de Cosmin Pascu

2 thoughts on “Biserica Ortodoxa – un dumnezeu epuizat?

 1. Mare tam-tam faceti cand se boteaza la voi, cineva mai cunoscut. Sunteti jalnici.
  Dar degeaba, pt. ca voi oricum nu a aveti nici o personalitate de valoare in randurile vostre. Si atunci cand dati de cineva mai cunoscut…il mariti si ridicati in slavi de parca nu-stiu-cine ii. Mai bine v-ati intoarce voi la Dumnezeu, ca prea multe crime si sclavie ati facut. Voi ati omorat milioanele de indieni si le-ati furat pamanturile. Cate crime au fost facute in 400 ??….sau sclavagia …care a durat peste 320 de ani. Ati ucis cu viclenie oameni nevinovati, ati inceput revolutia pornografica pe care o si sustineti. Pe langa asta mai si furati din vest si faceti tzara asta de rusine. Sunteti cei mai nemernici oameni care exista. Ce ati facut voi pt. tzara asta?? Nimik. Voi veniti si distrugeti, faceti ura si dezbinare.
  Stefan cel Mare si Mihai Viteazul.. au aparat tzara asta de musulmani..
  Bine ca nu au facut sclavie si nu Au exterminat populatia Amer-Indiana…La fel ca fratii vostri puritani, baptisti si penticostali..care au facut ucis zeci de milioane de oameni..furandu-le si pamantul lor. Nici macar in ziua de astazi indienii NU AU UN STAT IN SUA..AL LOR.
  Uite meritul pastorilor….ma intreb DE CE OARE IN 400 DE ANI DE CRIME..NIMENI NU A SPUS NIMIK??? DE..CE??

 2. Voi incepeti scandalul, si voi va tot plangeti.
  Un “pocait“ nu aduce insulte la adresa altor religii, dar vad ca voi nu aveti stare, asta faceti tot timpul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s