Biserica Ortodoxa – un dumnezeu epuizat?


Picture-000064Urmatoarele luni vor scoate la suprafata diferite subiecte in ceea ce priveste practica si etica preotilor ortodocsi. Daca in ultimii ani am marturisit, in ograda acestor fiinte, lucruri greu de imaginat, aceasta imaginatie se descopera inaintea publicului roman ca a fiind o situatie reala si greu de inghitit. Fiecare am observat, in diferite conjucturi, baronismul si privilegile pe care le primesc preoti si care, ca urmare, au ales sa manipuleze masele pentru un castig propriu. Zilele negre vor napastui peste cei care au transferat aceasta institutie intr-o societate comerciala sau un mall al parodiilor catastrofale. Pentru majoritatea clericilor, Dumnezeu este real doar daca afacerea acestora merge inainte. Totusi, in conditia palpabila sub care se gaseste aceasta institutie, observam, cel putin, o clasa religioasa care inca nu s-a trezit la realitate.

1. Slujitori falsi

Prima afirmatie reprezinta opinia majoritati asupra faptului ca multi preoti sunt interesati foarte putin in a predica corect Cuvantul lui Dumnezeu. Desigur, trebuie sa fim constienti de probaganda religioasa ce are loc in astfel de locatii. Slujitorul autentic nu va alerga dupa bani sau prestigiu, ci scopul acestuia este de ai ajuta pe oameni sa-L intampine pe Cristos (si nu niste icoane sau chipiuri facute de mana omului). Noua icoana a celor care alearga dupa bani este banul si perceptuarea dezorientarii spirituale a audientelor. Persoanele care induc populatia in eruare spirituala sunt invatatori si slujitori falsi, care urmeaza invataturile celui care este imparatul minciunilor.

2. Audienta disperata

Daca nu ne indreptam spre audienta, care alege sa participe in concertul paradelor religioase ortdoxe, atunci am crede ca problema confuziei existente apartine doar preotilor. Pentru ca o persoana sa fie indusa in eruare trebuie sa existe o legatura sau conexiune intre profitor si cel inselat. Deseori audienta alege sa fie inselata doar pentru niste experiente ciudate si traditii parfumate. Undeva, in conceptul uman de gandire, tindem sa credem ca aspectul spiritual nu pretinde o anumita sfera de esenta cognitiva (gandire mintala). Gandirea omului trebuie sa stea strans legata de experientele acestuia. Atunci cand aceste artere sunt debransate, omul traieste intr-o lume a iluziilor ideale. Audienta, despre care discutam, si-a pierdut artera cognitiva, alegand sa se manjeasca cu experinte lipsite de ratiune si normalitate. Aceasta dezorientare reflecta nu doar o practica nemernica, dar si o atitudine provocatoare sumbra. Imbunzeala existenta in aceasta audienta scoate la suprafata isteria unei generatii dezorientate si lipsite de caracter si bun simt.

3. Preotii sugrumati

Parte a acestei isterii religioase, fara a reflecta punctele slabe, se regasesc acei preotii care nu si-au patat caracterul spiritual si fizic. Astfel de preoti sunt cei care nu au ales prostitutia religioasa existenta in randul preotilor vanduti. Ca si crestini, trebuie sa ne asiguram ca pretuim acele persoane care sunt focalizate asupra Domnului Isus Cristos. Cristos este suprem, asta insemnand ca nici o institutie sau persoana nu este superioara Domnului Isus Cristos. Preotii sugrumati de bastanii religiosi trebuiesc sa fie protejati de societatea (populatia) din care acestia fac parte. Astfel de preoti trebuiesc sa fie incurajati sa se adanceasca in Scripturi si in Domnul Isus Cristos.

4. Lideri dezorientati

Liderii Bisericii Ortodoxe, fie sunt dezorientati de ceea ce se intampla in intreaga tara, fie sunt nepasatori inaintea prostitutiei spirituale ortodoxe. Omul de rand este confuz si dezorientat pentru ca liderii acestora sunt dezorientati si confuzi. Omul de rand este nepasator fata de Dumnezeu si societate pentru ca preotii acestuia sunt nepasatori si marsavi. Aceste doua realitati, nepasarea si dezorientarea, sunt deseori justificate precum politica romaniei. Undeva, in adancul sau, credinciosul obisnuit s-a saturat de prostologia religioasa. Omul dezorientat este in cautarea autenticitatii spirituale, insa de unde vei recapata o credinta auntentica cand liderii bisericii sunt impotmoliti in aceasi oala de interese personale? Autenticitatea unei credinte viabile si semnificative isi gaseste radacinile in Cel care a afirmat despre Sine insusi ca este Dumnezeul creator si sustinator, adica Isus Cristos. Fara Cristos omul devine un obiect manipulant si dezinteresat, epuizandu-se pe sine si pe dumnezeii creati de propriile maini sau abilitati.

5. Un dumnezeu epuizat

Exasperati de cerintele gruparilor ortodoxe, dumnezeul omului religios pare a fi epuizat si ratacit. Audienta, unui obiect manipulat si controlat de om, a devenit din ce in ce mai obarsita si dezinteresata de Dumnezeul autentic, alegand in schimbul Acestuia un dumnezeu epuizat si inexistent. Daca poporul roman doreste sa-si recapete originalitatea spirituala, acesta trebuie sa se departeze de idolii si de dumnezei creati de om. Fiecare persoana trebuie sa se indrepte spre Dumnezeul Creator – care ne-a readus aminte ca doar El este Calea, Adevarul si Viata.

Un dumnezeu epuizat poate fi inlocuit cu un Dumnezeu atotputernic si ne-epuizat de comercialismul religios ortodox.

Scris de Cosmin Pascu

23 thoughts on “Biserica Ortodoxa – un dumnezeu epuizat?

 1. cine a scris acest articol inseamna ca nu a ajuns si nu a cercetat destul biserica ortodoxa… regret ca intr-o padure plina de uscaturi nu si-a aruncat privirea si spre stejarii verzi ce se gasesc in ea… desi din biserica neoprotestanta va aduc la cunostinta ca pana si in biserica ortodoxa am gasit un DUMNEZEU AUTENTIC

 2. Draga Alonet,

  Articolul este scris de mine, iar daca citesti cu atentie, am mentionat mai sus (3. Preotii sugrumati) autenticitatea unor preoti care sunt sugrumati de ceea ce se intampla in contextul ortodox.

  In ceea ce priveste Dumnezeul autentic, vei fi de acord cu mine, ca El nu se gaseste in manufactura umana, adica icaone sau alte obiecte.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 3. cred ca in biserica ortodoxa se intampla alt lucru important.E adevarat ca nimeni pana acum nu si-a permis sa infatiseze intr-o icoana pe Dumnezeu Tatal,dar au indus in eroare pe cei care chiar vor sa se roage,trimitandu-i la moaste,icoane facatoare de minuni.Oare a cui interes obscur se realizeaza atunci cand oamenii in loc sa se roage Celui care are toata puterea,se roaga la ceva lipsit de viata si neprimind raspuns isi duc cu greu zilele si se impiedica unul de altul.Pare greu de crezut ca la 2000 de ani de cand omenirea a vazut Lumina,inca multi nu o cunosc si traiesc intr-o autoamagire continua.

 4. Trist.
  Sincer, sunt atatea probleme, dar cum spui si tu, Cosmin, problemele se datoreaza dezorientarii si confuziei.. si asta duce la ratacire.
  Harul si Duhul Sfant il primim doar prin Isus Mesia, Fiul lui Dumnezeu, doar daca El este Capul nostru, suntem binecuvantati cu har.. har care poate schimba un om, sa se nasca din nou.

 5. Aveti dreptate frate Cosmin Pascu, foarte multi preoti ortodoxi (si nu numai ei, mai sunt si cei catolici, romano-catolici,etc.) practica cultul datinilor si obiceiurilor traditionale, aducandu-le la rang de lucruri sacre si facand din ele adevarati idoli (Matei 15:1-14; Marcu 7:1-23; Coloseni 2:6-13). Domnul sa va binecuvanteze, si va salut cu Romani 12:1-5.

 6. [Amos 5:4-6a “Căci aşa vorbeşte Domnul către casa lui Israel: ,,Căutaţi-Mă, şi veţi trăi!
  Nu căutaţi Betelul, nu vă duceţi la Ghilgal, şi nu treceţi la Beer-Şeba. Căci Ghilgalul va fi dus în robie, şi Betelul va fi nimicit.
  Căutaţi pe Domnul, şi veţi trăi!”]

  [Isaia 52:11 “Plecaţi, plecaţi, ieşiţi din Babilon! Nu vă atingeţi de nimic necurat! Ieşiţi din mijlocul lui! Curăţiţi-vă, cei ce purtaţi vasele Domnului!”]

  [Evrei 13:13 “Să ieşim dar afară din tabără la El, şi să suferim ocara Lui.”]

 7. […] Daca nu ne indreptam spre audienta, care alege sa participe in concertul paradelor religioase ortdoxe, atunci am crede ca problema confuziei existente apartine doar preotilor. Pentru ca o persoana sa fie indusa in eruare trebuie sa existe o legatura sau conexiune intre profitor si cel inselat. Deseori audienta alege sa fie inselata doar pentru niste experiente ciudate si traditii… citeste mai departe […]

 8. trebuie sa ne rugam pentru ei…intr-adevar sunt plini de duhuri necurate…duhuri de inselaciune si ratacire.Si eu am fost ortodoxa…dar acum sunt crestina si ii multumesc Domnului pentru Harul Sau Maret ca mi-a deschis ochii mie pacatoasa si din intuneric am inceput sa vad.M-a scos din droguri, betii, rautate si minciuna…eram la marginea prapastiei, dar acum sunt sigura de drumul meu alaturi de El…Domnul Isus ie laudat in veci de veci.

 9. Va este cam ciuda…ca voi penticostali nu aveti nici o valoare.
  Michelangelo, da vinci, victor hugo, eminescu, preda,..mozart,…
  si in europa…cei mai mari scriitori…pictori…sculptori, arhitecti, muzicieni,…inventatori…cam toti au fost catolici si ortodoxi…chiar si in lume…In AMERICA DE SUD…toti oamenii care au facut lucruri remarcabile au fost catolici. Cultura mergea mana-n mana cu religia….ati ajuns si acolo si ati dezbinat .
  si in Romania, biserica ortodoxa militeaza pt cultura si valoare. iti mai dau un exemplu
  N. Steinhart..

  Iar domnul Stefan cel Mare.. a aparat tzara asta de musulmani..
  Bine ca nu a facut sclavie si nu A exterminat populatia Indiana…La fel ca fratii vostri puritani, baptisti si penticostali..care au facut ucis zeci de milioane de oameni..furandu-le si pamantul lor. Nici macar in ziua de astazi indienii NU AU UN STAT IN SUA..AL LOR.
  Uite meritul pastorilor….ma intreb DE CE OARE IN 400 DE ANI DE CRIME..NIMENI NU A SPUS NIMIK??? DE..CE??

  Si tu cu ce te lauzi…cu ucigasi si sclavagii???..
  ce ati facut voi pt. ROMANIA.
  Catolicii si ortodoxi au aparat tzara asta…au luptat in I si al II-lea razboi mondial…au stat in fatza comunismului..si au murit in inchisori…peotii catolici si cei ortodoxi. Unde ati fost voi??..daca sunteti fii “domnului“ de ce nu ati sarit in sus cu o evanghelizare??
  sau…va era prea frica..
  Voi numai va bateti joc de istoria stamosilor vostri…
  Si voi nu meritati sa fiti numiti Biserica LUI HRISTOS.

  cand ati dat voi o masa saracilor…?? sau ati facut ceva pt cei neajutorati???
  la Valea Plopului unde este o gura de rai, parintele Tanse a facut un lacas pt cei orfani, saraci si fara un adapost. Are in grija peste 200 de copii , pe care ii ingrijeste ca si cum ar fi ai lui. Zi si noapte vegeaza la capul lor. Le ofera hrana, haine, invatatura, dragoste si…o speranta pt toti acesti copii. Astfel el isi dedica viatza pt. acei copii, lupta si ii sprijina. uite vaoarea Ortodoxiei.lucrarea unui prot ortodox

  un alt exepmplu
  Maica Tereza, călugăriţă catolică de origine albaneza,
  Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. Tatăl său, de origine aromână , a murit când fiica avea zece ani. A întemeiat ordinul “Misionarele Carităţii”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979.

  aceste sunt doar 2 exemple de oameni ai lui Dumnezeu care au in sufletul lor, Dragostea Sfintei Cruci. uite valoare…

 10. Nu va luati dupa slugile satanei, care vin din Apus cu milioane de dolari. Ei cumpara pe cei prosti si nelamuriti in credinta, sa rupa unitatea si sufletul poporului roman si vor sa faca cele mai mari erezii si nebunii in tara asta.
  In cazul ortodoxilor din SUA…sigur au fost presati si prostiti…pt ca fiecare om are un pret..baptisti au america…si firmele si locurile de munca
  Si la noi familile de neoprotestanti vechi, cu traditie in familie sunt pe o treapta inalta comparativ cu cei care au aderat mai recent. Si se promoveaza ei pe ei…cei mai vechi.Cum a fost dupa 90` ca atunci era momentul schimbarii.
  Iar marele Luther, a spus sa talmaciti biblia cum o intelegeti..iar voi o explicati altora cum vreti voi.
  Si in AMERICA este o bagatie inimaginabila…deci clar ca au fost ademeniti. Orice om are un pret. Daca intemeiez o noua secta si imi fac o biserica….dupa care obtin bani frumosi…va pot cumpara pe voi (biserica scientologica..de ex)….
  ei` tot asa a fost dupa 90`…care sa fie primul “pocait“,,,fondator si membru de onoare la muntele sionului…exact asa ati fost si voi ademeniti, prostiti si SPALATI PE CREIER.
  Fiecare nebun mai nou isi face o secta…cum este si cazul domnului “`Moon“.care detine “biserica unificarii“..si sustite ca el este Mesia….si face “LUCRAREA“

  “Moon has said, and it is believed by Unification Church members, that he is the Messiah and the Second Coming of Christ and is fulfilling Jesus’ unfinished mission`

 11. ura fatza de biserica ortodoxa o intalnesti pe youtube…pe strada, in viata sociala, la tot pasul…chiar si mai sus…in acest articol…este o campanie de DENIGRARE SI MINIMIZARE A BISERICI ORTODOXE.

  biserica evanghelista din suedia a dat liber la casatoriile intre homosexuali…la fel ca in anglia (unde, nu ai voie sa spui mama si tata…pt a nu ofensa cuplurile de homosexuali si lesbiene; astfel trebuie sa te adresezi cu “parinte“..in toate cazurile) , SUA, si alte tari protestante….care au facut sclavie sute de ani si au exterminat indieni (ma intreb de ce pastorii cititori de biblie nu au facut nimik in privinta asta)
  Multumin bisericii Ortodoxe si Catolice ca mai tin in frau PATRIA NOASTRA ROMANA….si se impotriveste valurilor IMORALE..cu caracter sodomit..

 12. Bai moara stricatã, in ticalosia ta nu vei intelege niciodata ca Hristos este Unul singur. ” Este un Domn, o credinţă, un botez, “(Efeseni 4,5)

  De ce?

  Pentru ca esti arondat unei secte aparute in 1900 toamna ce isi aroga cu tupeu ipocrit titlul de crestin.

  Cu mintea voastra bolnava ati ajuns in pragul nebuniei. Care dement va crede voua ineptiile ?

  Hristos a intemeiat o singura Biserica si nu 30000 ,culte si secte crestine cate exista azi in lume.

 13. Dar s-a trezit o mana de americani sa faca reforma?
  Da ce cred ei ca Dumnezeu trebuie reformat?
  Pai sectantule, crestinismul nu are nevoie de reforma, il tine Duhul Sfant.

  Iar erezia stii de ce e pacat impotriva Duhului Sfant?Duhul Sfant nu a putut tine portile iadului departe de Biserica lui Hristos?
  Adica pe scurt ca fost biruit Duhul Sfant de oameni?

  Si astfel timp de cateva sute de ani credinta lui Dumnezeu nu a existat?

  Da ce crezi tu, ca Biserica lui Dumnezeu depinde de oameni?

  De fiecare dată când veţi mai vorbi de coruperea Bisericii lui Hristos va trebui să comentaţi pertinent următoarele versete biblice. Hristos spune……..
  “…. iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin. “(Matei 28.19-20)

  Aşadar Hristos va purta de grijă Bisericii sale TOT TIMPUL, nu scrie nicăieri că trupul lui Hristos, Adică Sfânta Biserică va funcţiona în primul veac apoi va fi coruptă până în veacul al 16-lea când se vor naşte diferite secte care “să o reformeze”.

 14. Cred ca trebuie sa faceti mari eforsturi ca sa puteti fi eliberati de ura si resentimentele pe care le nutriti impotriva “sectantilor imputiti si jegosi” etc..Cert e ca numai Dumnezeu va poate elibera de acest pacat,avand ca radacina ura.Rugati pe Dumnezeu sa va ierte.Numai El va va elibera de puterea vrajmasului(ps 91:3).

  “Invatatorule,care porunca este mai mare in lege?
  El i-a raspuns:Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau,cu toata inima ta,cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.Aceasta este marea si intaia porunca.
  Iar a doua,la fel ca aceasta:Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.” matei 22:36

 15. Exista multe cazuri de recasatorii, intre penticostali sau baptisti. Fiecare invocand alte valori sau alte greseli ale fiecaruia. Am intalnit dese cazuri in care fetele noastre pocaite curvesc, sau chiar fac avorturi. Prostitutia este in vloare la noi in cultul penticostal. 77% dintre tineri au pacatuit sodomizanduse. Iar cel mai grav este ca 85% sintre tinerii casatoriti nu mai sunt virgini, avand inainte de casatorie relatii cu 7-8 persoane.
  In taberele asa-zis crestine, se practica sexul, in mod liber. Sa nu mai vorbim de faptul ca au existat cazuri de orgii sexuale.

 16. Parerea mea este ca cel care a scris articolul nu este crestin ortodox.Daca poate,l-as ruga sa spuna ce religie are.Daca critici o religie macar fi sincer si spune din ce postura o faci.Problema lui nu este preotii sau ierarhia ci dogme ale bisericii ortodoxe,cum ar fi -icoanele-.

 17. Doamne ai mila de noi!!!!!Sa va fie rusine tuturor celor care va considerati crestini si va luati la cearta care sunteti mai buni,mai onesti,mai cu credinta.Decat sa ponegrim si sa vedem defectele ortodocsilor sau a sectantiilor mai bine ne-am ruga pentru ei.Nu va bate-ti cu caramida in piet ,toti ne-am nascut in pacat.In fiecare religie vom gasi oameni cu credinta sifrica de D-zeu ,precum si oameni care intineaza aceea biserica sau religie.Orice biserica crestina crede iL recunoaste pe Isus ca fiul lui D-zeu care prin Jertfa Sa ne-a spalat de pacate,am face mai bine sa slavim Tatalui Ceresc pentru dragostea Lui ptr noi,decat sa vedem cati curvari sunt la penticostali,sau cati preoti fara scrupule sunt la ortodocsi.D-zeu sa va lumineze mintile si sa curete inimile noastre impietrite si pline de ura fata de semeni nostri fie ei ortodocsi sau sectanti.

 18. ai o putere de convingere mare 😉
  Se pare că toți comentatorii care au folosit cuvântul te-au copiat:
  ortodoxi

  Corect e: ortodocși
  Numai bine

 19. Salut Mihai,

  Adevarul este ca nici eu nu am observat. Iti dai seama cat de convingator este un singur cuvant 🙂

  Mersi pentru identificarea acestei greseli. Totusi sunt constient ca sunt mult mai multe greseli pe site 🙂

  Cu stima si respect
  Cosmin Pascu

 20. Domnul sa ne calauzeasca !
  Va fac o propunere……provocatoare : Sa facem din Romania o tara…protestanta ! CRESTINA ! Cu oameni care il cunosc pe Isus Cristos-Dumnezeu !
  Cel din BIBLIE !
  Sa ne rugam…….si Dumnezeu sa ne arate drumul………….AMIN ! Aleluia !

 21. Bai fratilor…crestinismul este singura religie bazata pe dragoste, toleranta si iertare. Fie ca vorbim de ortodocsi fie ca vorbim de penticostali sau baptisti… toti suntem crestini. Daca exista forme diferite de inchinare sau perceptie asta nu inseamna ca o denominatiune sau alta este singura cale spre mantuire. Cuvintele rostite nu mai pot fi retrase si nu vor reprezenta decat niste poveri pe care le vom purta toata viata noastra. Pentru ce atata ura si dusmanie? Este musai ca toti sa mancam un fel de mancare, sa acceptam politica unui partid, sa ascultam acelasi gen de muzica? Aveti impresia ca nu exista loc pe pamant pentru toti? Cum o sa stati in fata Lui Dumnezeu stiind ca in urma cu ceva vreme ati jignit pe una din fapturile Lui….cred ca nu o sa va fie pre bine. Atentie mare la faptele noastre!

 22. Draga Catalin, la temelia Crestinismului autentic nu se afla o religie sau o anumite idee ecumenista, ci un Mantuitor care a murit pentru cei care sunt pierduti sau departati de Cristos. Orice obiect sau mod de inchinare ce are loc in afara unei relatii personale cu Isus Cristos, inaintea lui Dumnezeu este considerat ca a fiind idolatrie. Fie este de acord sau nu, fiecare suntem constienti de idolatria masiva a celor care sunt partasi ai Bisericii Ortodoxe. In ceea ce priveste dragostea, toleranta si iertarea nu sunt valabile pentru cei care nu sunt constienti de ceea ce s-a intamplat la Golgota.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s