Romania si politica varzuielii


guvrenul prabusitIdea associerii produsului alimentar (varza) se extinde si in zona politica. Mai nou, Romania este o tara lipsita de imaginez credibila in ceea ce priveste arena politica. De la presedinte si pana la ministrii incopemetenti, o mare parte din varzuiala politica este deja compromisa si de ne-recuperat. Nu este indeajuns ca economia globala ne-a afectat grav, prostologia unor persoane distincte pare a fi echivalentul unei jungle in care maimutele sunt mai destepte decat stapanii acestora.

In mintea cetateanului obisnuit ceea ce se intampla in Romania este rezultatul unei etici false si corupte, in care, majoritatea detinutilor politicii (clasa politica) sunt deja manjiti de sistemul pe care l-au creat. Daca pentru cetateanul de rand imaginea este incurabila, pentru occident, Romania este o tara care continua sa-si re-deschida perdelele imoraltitatii pe scena internationala. Desigur, nu omul de rand este un imbecil, ci clasa politica (sau o mare parte din aceasta) care a uitat intentionat de omul posomorat de necazurile de zi cu zi. In toate acestea, nu ar trebui sa ne miram prea mult. Suntem in faliment, cu un presedinte falimentat, cu un guvern prabusit, si cu o clasa politica compromisa pana acolo incat nu mai stie cum sa diferentieze `o minciuna de cealalta`.  Optiunea emigraii spre un continent, unde prostologia politica nu este promovata atat de mult precum in Romania, este pe cat se poate de reala si posibla. Insa, trebuie sa ne astamparam putini, caci pana la urma, tot noi (omul de rand) trebuie sa gandeasca cum sa rectifice un sistem deja debusolat si greu de modificat.

In acest calcul, nu putem ignora pozitia Bisericii Ortodoxe, ai carei responsabilitatii este de a identifica aceasta ipocrizie si de a incerca sa corecteze directia compromisilor. Dar daca radaciniile unei institutii sunt adancite in compromisurile politice, varzuiala religioasa continua sa emineze un aspect neplacut celor din jur. Preotii si mai marii acestora, traiesc in palalte unde criza in nu reflecta stilul de viata in care s-au amenajat ca si barosani ai spiritualitatii compromise. In curand, omul de rand va reactiona impotriva acestora precum se importrivesc clasei politice.

Slava Domnului, ca dincolo de aceasta imagine negativa, avem un Dumnezeu al carui caracter nu se schimba, si care, atunci cand afirma ca este drept, aceea afirmatie reprezinta autoritatea dreptatii Sale. In Cristos, gasim ceea ce nu gasim in Romania secolului 21. Dumnezeu, prin Cristos, ne ofera cea mai credibila entitate existenta in lumea in care traim. Cristos nu este manjit de interese proprii sau de politici marsave. El este Adevarul, Calea si Viata – pentru orice persoana care este dezorientat de varzuiala si de imorlalitatea politica si spirituala existenta in contextul in care am fost asezati. In Cristos gasim Adevarul autentic si ne-schimbator. In Cristos gasim Calea adevarata spre o viata credibila si incoruptibila. In Cristos re-gasim un scop in viata pe care o traim. O Viata deplina in Cristos (si prin El) este ragnetul omului obisnuit, care este intr-o cautare continua a CELUI care este unic si sfant, si care a spus despre El insusi, ca doar El, este ADEVARUL, CALEA si VIATA.

Scris de Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s