Politica prezidentiala, o privatizare spirituala?


basescu evlaviosulSaptamana trecuta am marturistit ipocrizia unui presedinte care s-a decis sa ne atraga atentia asupra experientei religioase a conducerii sale. A cheltuii banii publici, pentru o biserica presidentiala, ne arata, inca odata, cat de departe este politica prezidentiala de realitatea mondena. Intr-o era in care criza econimica este resimtinta de fiecare cetatean, pentru presedintele romaniei, domnul Traian Basescu (sau Basescu evlaviosul), criza este o oportunitate de manipulare a publicului izbit si lovit de un terorism econmic si de o politica nemiloasa. Stupiditatea existenta in Palatul Cotroceni este o absurditate pentru cetateanul coplesit de situatia drastica in care acesta isi gaseste existenta proprie. Dincolo de iluziile unui presedinte incompetent, exista si absurditatea unei institutii religioase (Biserica Ortodoxa), care in loc sa se opuna unei astefel de idolatrii prezidentiale (ca si Institutie resprezinta poporul roman) si-a confirmat acordul cu etica prezindentiala. Atat presedintele cat si aceasta institutie, sunt derutati si orbi fata de ceea ce se intampla inaintea acestora. In vremuri de criza si chaos, conducerea Bisericii Ortodoxe ar fi trebuit sa fie simpatetica publicului roman si nu presedintelui tarii, care traieste intr-o tara in care criza este considerata ca a fiind o iluzie si nu realitate. Pe de alta parte, cetateanul nu este indiferent fata de extravaganta religioasa pe care si-a (persedintele tarii) impus-o inaintea intregii tari. Presa libera ne-a prezentat deja absurditatea acestui act. Dincolo de orice discomfort, aceasta actiune nu ne arata decat faptul ca initiativa presedintelui ne dicretioneaza spre o privatizare spirituala, in care cetateanul de rand nu este capabil sa se inchine cu propriul presedinte. O imagine destul de captivanta pentru presedinte, dar dezamagitoare pentru omul obisnuit. Construirea unei biserici in incinta curtii prezidentiale ne mai arata si excludera presedintelui din centrul spiritual si comunitar al societatii in care Dumnezeu, prin Fiul Sau, ne chemat sa-L slujim pe El , prin a avea grija de comunitatea in care am fost asezati.

Scris de Cosmin Pascu

3 thoughts on “Politica prezidentiala, o privatizare spirituala?

  1. Totusi, Cosmine, imagineaza-ti ca el, ca presedinte, sa mearga duminica dimineata cu masina la o biserica din oras, impreuna cu ceilalti cetateni.
    Acolo ar fi haos, pentru ca atentia se va directiona spre Traian Basescu, cand se termina serviciul toata lumea vrea sa dea mana cu Traian Basescu, si pana la urma oamenii merg la biserica ca sa dea si sa-l vada pe Basescu.
    In prima parte, ai dreptate, mai toti parlamentari, ministri, inainte de ceva campanie sau in zilele de sarbatori ii vezi la TV, si ii filmeaza cum incearca si ei sa asculte ceva din spusele vorbitorului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s