Pastorii si securitate – o dilema relevanta?


10 Sala 14 - Securitatea intre 1948-1989“Colaboratorii de ieri ai Securitatii sunt “rai” si colaboratorii de azi ai Securitatii “democratice” sunt “buni”?! Colaboratorii Sigurantei erau “rai” pe vremea comunistilor si au redevenit “buni” dupa 1989… Generalul Pacepa este “erou” pentru unii, “tradator” pentru altii… Nu vi se pare ca ceva “scartie” in catalogarile noastre?

Vine o vreme cand si colaborationistii, si securistii, si prigonitii devin istorie (i.e. oale si ulcele). Ar trebui sa vizitam mai des cimitirele… Cineva mi-a povestit ieri cu lux de amanunte (inclusiv cu fotografii) cum a asistat la dezhumarea concomitenta a unui fost legionar si a unui fost comunist ilegalist. O mana de oase si unul, si altul… Alas, poor Yorick!

Nu vreau sa iau apararea celor care au colaborat cu Securitatea dar ce ma doare mai mult tine de efectele pe care le produc in societatea romaneasca ACTUALII colaboratori! Colectionam potcoave de cai morti in timp ce armasari de cursa lunga scot foc pe nari, nerabdatori sa-si infinga copitele in coastele noastre”

Comentariu scris de Adrian
Sursa, mariuscruceru.ro

7 thoughts on “Pastorii si securitate – o dilema relevanta?

 1. Nu vreau sa arunc cu piatra, dar ma vad nevoit sa spun cateva lucruri.
  Multi crstini au fost martirizati, au suferit batai si ani grei de inchisoare in conditi mizere, in acea vreme pentru ca au avut coloana vertebrala dreapta, au fost adevarati urmasi ai lui Hristos, privirea lor a fost indreptata intotdeauna in sus la Domnul Isus, asa ca cei care au colaborat cu securitatea nu au nici o scuza.
  Dar nu suntem noi in masura sa-i condamnam sau sa-i judecam. Acum este libertate religioasa la noi in tara, si nu se mai pune problema colaborari cu securitatea. Acum putem cadea in alta capcana si anume; Am fost la Casa Sindicatelor dintr-un oras (sunt cativa ani) unde s-a spus ca a venit un cor crestin din Moldova si ca va lua cuvantul un frate foarte cunoscut. Am fost foarte deceptionat cand la mijlocul ,,spectacolului crestin,, a luat cuvantul cateva personalitati dintr-un partid (care nu erau credinciosi) din care facea parte ,,fratele foarte cunoscut,, pentru ca sa indemne pe credinciosi sa-l voteze ca deputat. Practic s-a folosit de faptul ca facea parte dintr-un cult crestin, ca era cunoscut si apreciat ca predicator, pentru asi atinge scopul politic. Eu consider acest lucru pacat.
  Daca acei frati care au colaborat cu securitate recunosc pacatul lor, il marturisesc si se pocaiesc cu adevarat, noi trebuie sa-i iertam pentru ca Domnul Isus sigur ii iarta, El ne iubeste pe toti la fel de mult, si cat de mult? Atat de mult incat si-a dat viata pentru pacatele noastre cele multe. Sa nu fim ca fiul cel mare din pilda fiului risipitor (Luca 15:25-32). Domnul sa ne ajurte sa fim intelepti si plini de iubire.

 2. Blogul Centrului de Istorie si Apologetică a publicat lista unor pastori baptisti care au colaborat cu Securitatea.

  Interesante sunt dezvăluirile lui Daniel Mitrofan de pe blogul cu pricină: circa 70% din pastorii baptisti au colaborat cu Securitatea.

  “Datorită piedicilor puse in calea cercetării, adică impiedicarea accesului la dosare propusă de actuala conducere a Cultului, nu am mai putut progresa în acest demers, de aceea las ca mărturie lista pe care mi-a îngăduit Dumnezeu să o alcătuiesc”.(Daniel Mitrofan)

  Iată si LISTA pastorilor si liderilor baptisti informatori , în ordine alfabetică, si numele lor conspirative.:

  Bălgrădeanu Constantin – STANGU IULIU
  Bărbătei Pavel – PAVELESCU
  Bolea Ionel – IONESCU VINTILĂ
  Bunaciu Ioan – IVAN, BACIU
  Cure Simion – BL.C; LICĂ MARIN
  Dugulescu Petru – DAVID ȘTEFAN
  Găvăgină Ieremia – PETRESCU
  Gheorghită Nicolae – SANDU;
  GEORGESCU; POPESCU

  Husanu Mihai – MIHU
  Mara Cornel – TURCU
  Megyesi Iosif – BOROS
  Nicolae Covaci – IONESCU
  Popa N. Petre – PEPO
  Stanca Ioan – BARBU
  Talpos Vasile – PROFESORUL

  Tanc Aurel – CRISAN
  Truta Ionel – TRAIAN IONESCU
  Ton Iosif – CRISTEA IOAN;
  MICU VICTOR
  Tunea Ioachim – FAGURE, PASTORUL

  După ce a citit în presă că a fost turnător al Securităţii(trecut pe lista amintita)…

  Pastorul baptist Petre Dugulescu a murit la Timisoara in urma unui stop cardiac.

  Dezvaluita, legatura sa cu Securitatea….a dat rod :))

  Săptămânalul „Bănăţeanul a dezvăluit că… pastorul Dugulescu a fost colaborator al Securităţii cu acte în regulă. Conform documentelor prezentate de săptămânal, pastorul şi-a turnat fraţii de credinţă în perioada 1980-1982, el fiiind „agăţat la colaborare când a cerut eliberarea unui paşaport pentru a merge să studieze în Elveţia şi să meargă în excursie în SUA.

  După ce a acceptat „pactul cu diavolul, Dugulescu a scris mai multe note informative despre un alt pastor baptist, cât şi despre cetăţenii străini cu care se întâlnea în cadrul bisericii.Numele de cod folosit pentru redactarea turnătoriilor era „Daniel Ştefan.

  Sa-i fie tarana usoara, Doamne ia-l si du-l c-a turnat destul!

 3. Este usor sa te ascunzi in spatele unui nume care nici nu stim daca este real si sa scrii pe blog despre sau impotriva altora, apoi sa semnezi ”AndeiMihai”, de parca tota lumea stie cine este persoana respectiva, si cu ce este mai deosebit acest nume decat cel conspirativ, al celor din lista amintita ? Este de condamnat atitudinea celor care au facut acest lucru dar nu sunt singurii, mai sunt si alte liste care nu au fost publicate ale altor culte evanghelice, insa cei din urma arunca cu pietre in cei dintai, zicandu-si in sinea lor: noi suntem mai buni decat ei, pentru ca nu am fost descoperiti…inca. Diavolul sta pe margine si-i incaera, apoi ii impinge pe toti in groapa. Acesta era scopul comunistilor(secu) inainte si continua si azi, pentru a dezbina Biserica lui Hristos. Amintiti-va cuvuntele Mantuitorului cand luati piatra sa aruncati.
  Cu regret pentru cei ce nu se roaga ci doar condamna!
  P.C

 4. AM O PARERE TARE INCURCATA .NU PREA SE GASESC PE LISTA NISTE MORTI DIN BANAT. CUM AR FI BALEANU IOAN TRIF CEI DOI FRATI DE LA ARAD IUGA B BELCIU SI ALTII.

 5. Sunt la o virsta cind trecutul e trecut cu bucuriile si durerile lui. Sotul meu a fost pastor intre anii 1953-1960. La o sedinta a comunitati de care apartinea imputernicitul cultelor le dadea instructiuni sa lamureasca cerdinciosii baptisti sa se inscrie in colectiv unde va fi bine. Tinar si foarte sincer sa ridicat si a spus:`eu am facut 4 ani de seminar pentru a spune oamenilor sa caute fericirea in Dumnezeu si viata vesnica`. Atit a fost de aiuns. Dupa o luna comunitatea, la dispozitia ministerului cultelor, i-a retras autorizatia de functionare fiind acuzat ca a tinut un botez clandestin. Stiti ca atunci botezurile trebuiau sa fie autorizate de imputerniciti. El desigur a negat acest lucru. Da botezul avusese loc undeva in cercul lui de activitate, dar tinut de un diacon din satul Gabud fr. Valer. Nu a declinat acest lucru si prin urmare a ramas fara serviciu cu 3 copii. Am trait vremuri grele, eu nu aveam servici iar lui i s-a spus la oficiul de repartizare a fortelor de munca, de atunci, sa se roage ca Dumnezeu sa ii dea pine. Da, Dumnezeu ne-a purtat totusi de grija.
  Avea atunci 35 de ani a facut o scoala se soferi particulara ,platita de un frate a lui, iar eu am fost angajata de un diriginte de posta batrin care avea mai multi pocaiti in subordine si le cunostea destoinicia. Au trecut 3 ani ,era sofer la consiliu popular, a fost chemat la securitate si i sa oferit postul de pastor cu conditia sa colaboreze cu ei. A refuzat bineinteles. A fost urmarit tot timpul si in biserica, desi lucra benevol, a avut multe greutati datorita unor membrii aserviti securitatii. Au mers pina acolo ca au cerut excluderea lui din cult – dar ne avind motive intemeiate. Am ramas in biserica pina in 1994 cind cu un grup de frati batrini care cunosteau adevarulm iar mai apoi, am deschis o noua biserica Au avut probleme si copii dar a trecut.

  Acum ce sa zic ca cei care au primit posturile inapoi au acceptat sa colaboreze? Nu stiu dar au lucrat in biserici si acestea sau mentinut. Acum suntem batrini, sotul este bolnav la pat. Asteptam sa intram in viata vesnica sa fim alaturi de rascumparatorul nostru. Sunt si astfel de cazuri de care nu se mai ocupa nimeni. Domnul sa va binecuvinteze.

  Fibia Muresan
  (Sotia sa)

 6. Mi se pare mult ca 70% dintre pastori sa fi fost colaboratori ai securitatii,trist dar adevarat,macar daca marturiseau imediat dupa revolutie cum a facut mitropolitul Banatului nicolae corneanu,vedeti adevarul iese la iveala exact ca uleiul deasupra apei-daca pastorii au facut asta care sunt chemati de Dumnezeu sa vesteasca Evanghelia pacii si suferintele Domnului nostru Isus Hristos, ce sa mai spunem de membrii de rand ai bisericii?Cum se mai urcau ei la amvon sa predice despre Cuvantul lui Dumnezu? Vai Doamne iarta-i daca si-au marturisit pacatele inaintea TA !Afost f greu in timpul comunismului, numai cine nu a trait acele vremuri dar pentru crestini niciodata nu a fost usor. Slavit sa fie Domnul !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s