Cum scapi de "nervi" la munca


nervos la muncaCapacitatea de a fi mereu pozitiv la munca este esentiala pentru ca orele petrecute la birou sau serviciu sa nu devina o corvoada.

E simplu sa spui cuiva sa zambeasca si sa crezi ca i-ai dat cel mai bun sfat, in realitate, pentru el, zambetul s-ar putea sa fie cel mai dificil lucru de facut in acel moment.

Dar nu imposibil, din fericire. Iar statisticile arata ca o singura greseala poate transforma un superior de sex feminin intr-un sef urat de majoritatea angajatilor.

In timp ce sefilor barbati li se trec mai usor cu vederea iesirile si greselile de conduita in general, e de ajuns un singur gest nelalocul lui savarsit de o biata sefa pentru a fi stigmatizata de subalterni ani buni dupa aceea, explica Pat Heim, CEO al unei firme de consultanta specializata in diferentele la locul de munca in cazul angajatilor de sex feminin si masculin.

Un sef pozitiv este unul responsabil

In plus, cel putin in cazul sefilor, este esential ca acestia sa fie pozitivi pentru ca atmosfera sa fie una benefica. Si asta pentru ca atitudinea, starea de spirit, este una contagioasa, dupa cum a aratat un studiu realizat de Univesritatea Pennsylvania.

In plus, o atitudine pozitiva a superiorilor ridica performantele atat individuale, cat si de grup, la locul de munca, a demonstrat si un studiu realizat in 2007 de Universitatea Fairfield, dupa cum relateaza Forbes, citata de msn.com.

Mai ales in conditiile actuale, in care multi dintre salariati cauta la liderii lor calmul in imprejurari de-a dreptul haotice, dupa cum declara autorul lucrarii “Leading from the Front: No-Excuse Leadership Tactics for Women”.

In general, starea proasta si iritarea sunt efecte ale furiei, temerilor de a esua, reale sau inchipuite. Unii oameni admit ca tipa, plang, sunt temperamentali si schimbatori, acesta fiind felul lor de a se manifesta. Doar ca acest gen de comportament duce la instrainare si la erodarea credibilitatii in fata celorlalti.

Ce poti face pentru a te stapani si a-ti aseza pe fata un zambet real si nu fortat? Raspunsul l-au dat cativa psihologi. In timp ce unele sfaturi sunt cel putin interesante, altele sunt binecunoscute, dar chiar si asa merita repetate.

Tinand cont ca urmeaza o alta saptamana de munca, vacanta a trecut sau mai e mult pana la ea sau ca anul acesta nu mai vine, sau ca mai ai atatia ani pana la pensie…

Fii cu mintea acolo!

Cand te simti irascibil sau suparacios e usor sa dai vina pe toate nefericirile din viata ta. Poti arata inspre sef, sot, intersectia imposibila etc.

Dar chiar daca fiecare in parte sau toti la un loc reprezinta o problema, ei nu sunt stapani peste reactiile tale. Esti singurul raspunzator pentru asta.

Controlul proprilor reactii nu e decat managerierea propriilor ganduri, explica psihologii.

Daca seful iti da un proiect cu un termen-limita aproape imposibil, e usor sa te pierzi cu firea si sa te trezesti gandind: “Nu pot sa cred ca-mi face asta din nou! Chiar nu realizeaza ca mai am inca 10 lucruri de facut saptamana asta? Ca sa nu mai vorbim de familia care are nevoie de mine intreaga… nu ca ar avea de unde sa stie ce inseamna asta…”.

Cu alte cuvinte, ce faci in acele momente se cheama irosire de timp si energie pretioasa, gandindu-te la restul problemelor pe care le ai pe cap si facandu-ti mii de ganduri legate de un viitor sumbru.

Solutia, in aceste conditii, este sa incerci sa revii in prezent, in locul in care te afli, adica la munca. Si ori sa te apuci de proiectul imposibil, ori sa ceri ajutor, ori sa-i explici sefului de ce termenul-limita este imposibil de respectat.

Tine talpile pe podea!

Tot psihologii sunt cei care recomanda ca talpile sa fie literalmente pe podea atunci cand lucram la birou. Aceasta pozitie ne ajuta sa ne amintim in orice moment locul in care ne aflam.

Putem sta in picioare sau asezati, cu conditia ca talpile sa se afle pe podea. Sub nicio forma nu trebuie sa stam cu picioarele sub sezut, chiar daca natura jobului ne-ar permite aceasta pozitie, pentru ca mintea tinde sa plece departe si cu greu ne-am mai putea aduna.

Este permisa si pozitia picior peste picior, cu conditia ca, din cand in cand, sa impingem cu talpa aflata pe sol in podea, pentru a constientiza mai bine locul in care ne aflam. Se garanteaza astfel picajul in mare viteza din lumea viselor in lumea reala, concreta.

Continua aici
Sursa, ziare.com

One thought on “Cum scapi de "nervi" la munca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s