Scoate-mi ochiul?


751867_451378823

“daca ochiul tau…, daca mana ta te face sa cazi in pacat, mai bine scoate-l (pe el ochi) sau tai-o”  reper.org

Contextul Scripturii este de multe ori interpretat gresit de tanara generatie, si nu numai, atunci cand atacam anumite persoane care au cazut in groapa pacatului.

Ma intreb oare de cate ori ati auzit cuvintele citatului de mai sus? Citatul de mai sus se referea la un articol despre masturbare, care in discutiile de pe blog, fie pentru unii este un pacat, iar pentru altii o placere sensibila a dragostei depline. Nu as dori sa ma alaturi celorlalti prin a clarifica acest subiect, insa as mentiona ca invatatura oferita de moderator (Filip), nu cred ca are o interpretare corecta a textului cu privire la masturbare(Geneza38:8-10). Cred ca comentarile sale asupra masturbarii sunt incorecte, iar acestea ar trebuii sa fie corectate. Fie ca vorbim despre masturbare, sex, droguri sau chiar divort, trebuie sa fim foarte atenti atunci cand deschidem trompetele (gura noastra) noastre. Trebuie sa ne ferim de acele citate absurde care nu au in sptatle lor un principiu biblic.

Citeste Contextul
Dragii mei, este pretentia mea, dar si a Scripturii, (ca atunci cand dorim sa rezolvam anumite controverse din viata de zi cu zi) sa avem un context. Este necesar (imperativ) sa intelegem contextul in care, si prin care, autorul unei cartii (din Cuvantul lui Dumnezeu) doreste sa-si prezinte argumentul sau problema unui subiect. Este foarte usor sa sarim gardul fara a realiza ca uneori gardul este mai mare decat noi. Contextul unei cartii are un asemenea principiu. Nu putem sari gardul daca nu avem pe cineva care sa ne de-a o mana de ajutor, sau poate chiar vom avea nevoie de o scara pentru a sari acel gard. Sfatul meu pentru fiecare cititor este sa citeasca fiecare subiect in contextul in care este asezat si sa se asigure ca acest text nu devine un pretext, un comentariu fortat (impus) si schimbat fata de intentia originala a autorului.

Asigurate ca contextul iti conduce argumentul
Intentia fiecarui om este sa dicteze contextului ceea ce doreste, iar mai apoi sa-si formeze o baza de date, cu ajutorul careia, sa introduca ceea ce el crede aupra faptelor sau incidentelor originale. Acest lucru poate fi un lucru bun, insa mai tarziu vom observa ca o astefel de initiativa ne va dezamagii. Ca si cititori ai Scripturii, trebuie sa ne asiguram ca argumentul nostru este inradacinat in contextul autorului, si in intentia acestuia, de a comunica o problema dificila, rezultata dintr-o cauza reala. O astfel de dezbatere deseori se pare a fi mult mai efectiva. In cazul nostru, cred ca trebuie sa ne intorcem la pasajul biblic pentru oferi un sfat biblic in ce priveste problema unei persoane. Contextul acestor fraze din citatul de mai sus, prezinta un caz foarte extrem, un caz care ne spune, daca nu te opresti din a pacatu-i vei muri. In cazul nostru(ca si crestini), atunci cand pacatuim, 1 Ioan 2:1, ne spune ca daca cineva a pacatuit, avem un Mijlocitor la Tatal! Acest context nu ne spune ca daca am pacatuit, trebuie sa ne taimem mainile, capul, limba, urechea, etc. Un astfel de lucru este absurd pentru o persoana care il are pe Isus ca Domn si Mantuitor.

Contextul citatului
Contextul citatului de mai sus este din Evanghelia dupa Marcu 9:42-47. Contextul acestor veresete incepe cu aceasta remarca:

„Dar, daca va face cineva sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti, cari cred in Mine, ar fi mai bine pentru el sa i se lege de git o piatra mare de moara si sa fie aruncat in mare.”

Cred ca acest context ne va ajuta sa nu intram intr-o zona inchisa, de unde nu vom putea sa gasim o cale de iesire. Isus deschide aceste vereste vorbind despre copii Sa-i. Celelalte afirmatii care urmeaza par a fi valabile pentru cei care se opun copiilor lui Dumnezeu. Deoarece Isus vorbeste aici despre Imparatia Sa si imparatia Satanei. Astfel, pentru noi care suntem crestini, atunci cand pacatuim, este important sa privim la Isus Cristos. Sper sa nu va taiati nici o mana, ci mai dergaba, avem la Tatal un Mijlocitor, care prin Ioan ne-a spus:

„Copilasilor, va scriu aceste lucruri, ca sa nu pacatuiti. Dar daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihanit”

Scris de Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s