Conform articolului de mai jos, aparut pe site-ul crestinortodox.ro, predicare nu pare a avea o importanta pentru preotii Bisericii Ortodoxe. Inmormantarile, nuntiile, si alte obiceiuri sociale, au reusit sa indeparteze cel mai important ingredient din viata spirituala si ecclesiala a Bisericii Ortodoxe.
In ultima vreme, doar in bisericile in care slujeste un episcop ne este dat sa ascultam predica imediat dupa citirea Sfintei Evanghelii. Astazi, predica se tine la vremea Chinonicului sau dupa ce preotul a facut otpustul, desi, nu este canonic.
In vechime, predica era tinuta dupa ce Evanghelia era citita. Acelasi lucru se petrecea si in sinagoga iudaica. In acest caz ne putem aduce aminte de momentul in care Mantuitorul citeste pericopa de la Isaia “Duhul Domnului este peste Mine…”, si apoi incepe sa le “graiasca lor…” Lc.4, 16-27.
Cei care s-au intrebat de ce nu se mai tine predica asa cum era in vechime, au primit ca raspuns ca in timpul citirii pericopei evanghelice nu sunt prezenti toti credinciosii. Dar o astfel de practica nu incurajeaza intarzierea credinciosilor? Daca am avea parte permanent de o predica buna, cu siguranta credinciosii ar face tot posibilul sa nu lipseasca de la ea.
Uneori se intampla sa nu se mai predice. Raspunsul in astfel de situatii a fost “avem doua inmormantari”, “avem un botez”, … Deci, trebuie sa prescurtam cele ce se petrec in cadrul Liturghiei. Cred ca cel mai indicat ar fi ca preotul sa inceapa slujba cu cateva minute mai devreme decat de obicei, ca predica sa nu fie inlaturata.
Uitam ca momentul Chinonicului are menirea de a umple timpul necesar impartasirii preotului, dar urmareste si pregatirea credinciosilor pentru Sfanta Impartasanie. Sa nu pierdem din vedere, ca acolo unde predica are loc la Chinonic, preotul nu poate fi atent la ea. El este preocupat cu propria impartasire si de rugaciunile care o insotesc. Este gresit sa credem ca predica nu trebuie sa se adreseze si preotului.
Bine.. subiectul acestui articol nu e ceva nou..
Stiu de la prieteni crestini ortodoxi care efectiv imi spun ca nu are rost sa mai mearga (ei) la biserica ca nu aud Cuvantul, o predica la subiect, una fara fredonarea acesteia, sa se inteleaga ceva din ea.
Am participat la cateva servicii a Bisericii Ortodoxe dar mereu nu intelegeam mai nimic din ceea ce se spunea.. E trist sa vezi ca fix membrii ai aceste Biserici inceteaza sa mai mearga la biserica, ca efectiv nu aud Cuvantul.
Probabil, daca i-ai spune unui preot aceasta chestiune, ar spune ‘sa nu se rupa traditia’. 🙂
Da si acest lucru se intampla cand preoti se uita intai la foloasele lor materiale, in loc sa ii preocupe starea si viata in partasie cu Domnul a enoriasilor. Nu este ceva nou ca in bisericile ortodoxe pe primul loc sunt traditiile si ritualurile (create de om pentru om) si nu Cuvantul lui Dumnezeu care sunt pentru lauda, slsva si marirea Domnului. Ortodox inseamna ,,credinta cea dreapta,, , dar cat de dreapta este ea daca nu este dupa Sfanta scriptura?
Domnul sa-i binecuvanteze si sa-i ajute sa-si vina in fire si sa se pocaiasca cu adevarat.
fara suparere…acest articol este un fel de discriminare religioasa…eu meerg la Catedrala Ortodxa din cj si pot sa va asigur ca se predica numai Cuvantul Lui Dumnezeu
Vlad, nu e vorba ca nu s-ar predica Cuvantul lui Dumnezeu, se predica evident, dar cum, si cat.
Salut Vlad, articolul prezentat este scris pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe. Trebuie sa te rafuiesti cu ei, eu am scos in evidenta ceea ce este scirs in acest articol.
Cu stima si respect,
Cosmin Pascu