Pavel, un invatator extraordinar


StPaul--ElGreco2 Timotei 1:1-5

Viata ucenicului este dependenta de invatator, care isi investeste intreaga viata pentru a comunica si a impartasii adevaruriile invatate si experimentate in viata acestuia. O astfel de afirmatie se poate atribuii apostolului Pavel, care in lucrarea sa, a alocat un timp prioritar fata de tanarul Timotei, care era coplesit de imensitatea lucrarii la care a fost chemat.

In prima parte a acestui captiol, observam ca relatia persoanala a apostolului Pavel cu Timotei era stransa, precum gasim in urmatoarele versete: „Multumesc lui Dumnezeu, c?ruia ii slujesc cu un cuget curat, din mosi stramosi, ca neintrerupt te pomenesc in rugaciunile mele, zi si noapte. Caci imi aduc aminte de lacr?mile tale, si doresc sa te vad, ca sa ma umplu de bucurie. Imi aduc aminte de credinta ta neprefacuta, care s-a salasluit intai in bunica ta Lois si in mama ta Eunice, si sunt incredintat ce si in tine”.

Din aceste versete(3-5) scoatem in evidenta urmatoarele:

a) Pavel era slujitorul lui Dumnezeu
b) Pavel era un slujitor cu integritate
c) Pavel se asociaza cu slujitorii lui Dumnezeu din trecut
d) Pavel s-a rugat pentru Timotei
e) Pavel a multumit lui Dumnezeu pentru ucenicul sau
f) Pavel si-a adus aminte de lacrimile lui Timotei
g) Pavel dorea sa-l vada pe Timotei
h) Pavel dorea sa fie umplut de bucurie
i) Pavel isi aduce aminte de credinta lui Timotei
j) Pavel recunoaste credinta bunicii si mamei sale (Timotei)

Timotei, copilul prea-iubit (v.2)

Motivatia apostolului Pavel de a-l iubii pe Timotei a izvorat din dragostea pe care Cristos a revarsat-o asupra apostlului, care nu merita aceasta dragoste. Nu doar ca aceasta motivatie era pivotul principal, ci pentru Pavel, care era implicat in lucrarea, dorinta de-al pregatii pe Timotei pentru lucrare era cruciala. Aceasta lucrare nu ii apartinea lui Pavel, ci dimpotriva, aceasta misiune era sub autoritatea lui Cristos.

Ce faceti cu viata dumneavoastra?

Se cuvine sa ne intrebam care este scopul slujitorilor lui Cristos. Daca pentru Pavel ucenicia era o aripa importanta a lucrarii sale, atunci trebuie sa invatam de la aceasta persoana, deoarece mesajul acestuia (adresat lui Timotei) are un scop pentru transformarea unei veiti dupa placul lui Dumnezeu. Asta inseamna ca atat invatatorul cat si ucenicul trebuiesc sa se lase condusi de Cristos in aceasta lucrare.    

Scris de Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s