Marturia personala 3 – O magie inventata sau o actiune Divina?


Marturia personala 3 copy

In partea a treia a acestui articol, care se ocupa despre procesul si metodele in care ne prezentam marturia personala, doresc sa continuam cu ceea ce am inceput in articolele precedente. Tinta noastra este de a privii spre dragostea lui Dumnezeu, spre importanta Cuvantului lui Dumnezeu intr-o marturie personala, si nu in ultimul rand, spre Cristos –care este punctul culminant al oricarie marturii personale. In acest articol vom continua cu urmatoarele sub-puncte, urmand sa ne intoarcem mai apoi privirea spre Scriptura, prezentand anumite exemple biblice, dar asta in articolul viitor.

5. Dragostea lui Dumnezeu nu poate lipsi din nici o marturie personala – El ne-a iubit…

Deseori auzim marturii care se focalizeaza mai mult asupra aspectul dur si rigid al lui Dumnezeu, incat adevarul autentic si absolut (al lui Dumnezeu) este modificat sau alterat. Dumnezeu, cand afirma despre El insusi ca este Dragoste, El este DRAGOSTE. Ca si copii ai Lui, trebuie sa tratam acest adevar asa cum este. Da, Dumnezeu este un Dumnezeu care trebuie sa fie temut si respectat, insa Dumnezeu este si un Dumnezeu al dragostei. Dumnezeu este un Dumnezeu care se ingrijeste de cei care traiesc in Fiul Sau Isus Cristos. Atunci cand nu prezentam Adevarul, asa cum este El prezentat in Scriptura, Dumnezeu este consierdrat, sau mai bine spus, transformat intr-un Dumnezeu maniac, care este interesat doar ca omul sa se intoarca dinspre pacat spre Dumnezeu. Desi Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa se intoarca la El, Dumnezeu doreste sa fie in relatie personala cu copiii Sai, si asta pentru ca Dumnezeu este Creatorul tuturor oamenilor. Astfel, atunci cand prezentam o marturie personala ininaintea bisericii locale sau inaintea prietenilor nostri, trebuie sa ne asiguram ca nu abuzam Cuvantul lui Dumnezeu. Mai mult, trebuie sa fim constienti ca Dragostea lui Dumnezeu (Cristos) trebuie sa fie vizibila in aceasta conversatie. Aceasta dragoste Divina nu este doar o dragoste emotionala, ci si fizica, deoarece Cristos a fost rastignit pentru pacatele noastre. De aceea, marturia persoanala trebuie sa prezinte ambele aspecte regasite in caracterul Dumnezeului nostru. Atunci cand ignoram acest principiu, fie alegem legalsimul cu formalitatiile sale, fie alegem liberalismul si magiile sale. Un crestin autentic, prezinta intregii audiente un Dumnezeu autentic, care este viu si lucrator in vietiile tututor oamenilor.

6. Orice marturie personala trebuie sa fie inradacinata in Cuvantul lui Dumnezeu.

Marutria personala isi gaseste contextul aplicativ in Cuvantul lui Dumnezeu. Omul nu este mantuit pentru ca a experimentat anumite lucuri in contextul in care a crescut. Desi contextul acestuia este important, in aceasta instanta, observam cum Cuvantul lui Dumnezeu penetreaza orice context (sau persoana) pentru a transforma si aduce toate lucrurile sub stapanirea Domnului Isus Cristos. Marutira personala trebuie sa ne identifice cu Creatorul, iar Creatorul este prezent in paginile Cuvantului Sau. Dumnezeu nu comunica doar prin evenimente (precum Mantuirea), ci si prin cuvinte (precum Biblia, cartea lui Dumnezeu). Un crestin autentic se va asigura ca Cuvantul lui Dumnezeu este mediul prin care marturia sa este prezentata inaintea bisericii. In acelasi timp, biserica locala este responsabila de modul in care sunt prezentate marturiile personale. Fiecare biserica locala trebuie sa inteleaga ca aceasta lucrare este extrem de importanta si benefica tuturor. O martuire, care este consolidata in Cuvantului lui Dumnezeu, va avea experiente personale, care la randul lor, vor scoate in evidenta Persoana Crucii, adica Domnul Isus Cristos.

7. Marturia personala nu isi gaseste radacinile in eforturi sau emotii personale, ci in Cristos.

Nu as vrea sa credeti ca sunt impotriva experientelor marturisite in vietiile celor care au fost transformati de Cristos. Fiecare experienta este unica, foarte importanta si cruciala. Experientele interioare (sau exterioare) fac parte din lucrarea de rascumparare a celui pierdut, si in acelasi timp, aceste experiente scot la suprafata glorificarea Celui care se ocupa de aceasta rascumparare, adica Isus Cristos. Fara Cristos nu putem experimenta aboslut nici o tranformare. Fara Cuvantul lui Dumnezeu nu am putea cunoaste ca suntem in conflict cu Creatorul. Fara lucrarea Duhului Sfant nu am realiza ca suntem pacatosi. Observati ceea ce doresc sa scot in evidenta? Tot ceea ce suntem, tot ceea ce facem, si tot ceea ce vom face, trebuie sa fie canalizat nu prin emotii sau eforturi persoanale, ci prin puterea Celui care ne-a transformat. In orice martuire, fie inaintea bisericii locala sau inaintea unor colegi sau prieteni, responsabilitatea noastra este sa ne asiguram ca suntem strans legati de Cristos, de Cuvantul Sau si de Duhul Sau Cel Sfant. Un crestin autentic, atunci cand il marturiseste pe Cristos, realizeaza ca are nevoie de ajutorul Suprem. Fiecare, oricare am fi, suntem nevoiti sa aplicam acest adevar in tot ceea ce facem sau gandim. Mult mai important, cei care aleg sa se promoveze (prin propriile eforturi – inradacinati in experientele si emotiile proprii fiinte si indepartandu-se de Mantuitor si lucrarea Sa) vor descoperi, in viitor, ca o astfel de viata este dificila si lipsita de o valoare reala. Scopul mantuirii nu este de a ne promova pe noi insine, ci dimpotriva, temelia acestei transformari este Cristos. Poate ca o astfel de etica este prea dura si prea exclusiva, insa pentru cei care doresc sa fie urmasi (ucenici) ai lui Cristos, aceasta cale este calea Sa. Atunci cand Cristos este temelia de baza, o marturie persoanala va cladi viata oricarui ascultator. Nu doar atat, dar atunci cand Cristos este centrul oricarei marturii, fiecare om va experimenta cat de bun si cat de important este Domnul Isus Cristos in viata celui care il urmeaza pe Cristos. O marturie autentica este o marturie care il promoveaza pe Cristos.

Va continua …
Scris de Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s