Marturia personala 2 – O magie inventata sau o actiune Divina?


marturia personala 2

In prima parte a articolului, deja prezentat, am scos la suprafata cateva din perceptile si practicile ne-adegvate in ceea ce priveste marturia personala. In acest articol doresc sa ne ocupam de continutul unei marturi autentice.

1. Marturia personala, intotdeauna, trebuie sa fie despre Cristos

Activitatea de rascumparare a omului, care este creat de Dumnezeu (si care a ales sa se departeze de El), ii apartine lui Dumnezeu. In toata aceasta ecuatie omul nu contribuie cu aboslut nici un beneficiu sau merit. Un crestin autentic este motivat, in loc de a se promova pe el insusi, sa scoata in evidenta ca mantuirea sa ii apartine lui Cristos, si datorita rascumpararii nemeritate, Cristos este Evanghelia sa. In marturia sa personala, care este impartasita unor audiente crestine sau ne-crestine, scopul principal este ca Cristos sa fie cat mai vizibil audientei, deoarece Cristos este punctul culminant al Mantuirii. Daca privim, cu maxima atentie, spre Scripturii vom observa ca atat ucenicii cat si apostoli au avun un mesaj comun si foarte intesiv pentru societatea in care au fost chemati sa slujeasca. Mesajul acestora nu a fost experientele personale (desi mantuirea are un component experimental), ci Personajul rascumpararii, Isus Cristos. Toate Evangheliile, cat si Epistolele scrise de apostoli, il prezinta pe Cristos ca singura fiinta capabila de a trasnforma vietiile celor afectati de pacat. Provocarea fiecarui crestin atuentic este de a pastra acest echilibru. Persona care, cu adevarat, poate transforma vieti, trebuie sa ocupe centrul culminant al marturiei personale.

2. Marturia trebuie sa scoata la suprafata pacatul omului – adica rebeliunea acestuia impotriva Creatorului

Atunci cand o marturia personala inlocuie pacatul cu fascinatii sau minuni prefabricate, acea marturie devine o povestioara, cu ajutorul careia, urechiile audientei consumatoare sunt gadilate. Scopul marturiei personale nu este de a explica cate nenorociri am facut (deoarece acestea nu ne vor mantuii). Din potriva, marturia personala trebuie sa prezinte pacatul omului – adica despartirea totala a omului de Dumnezeul Creator. Pavel, in interventiile sale, ne introduce spre actitivatea Divina, si anume, activitatea lui Dumnezeu. Dumnezeu descopera tuturor oamenilor lucrurile ascunse – din adancul fiecarei inimi. Omul, oricare ar fi acesta, este condamnat la moarte pentru pacatul savarsit impotriva lui Dumnezeu. Pavel astfel, inainte de a ne oferi o veste buna, ne ofera o informatie tragica. Aceasta veste tragica este ca pacatul si consecintele acestuia, in viata fiecarui om, scot in evidenta cat de departe este omul de Dumnezeu Mult mai mult, moartea reprezinta rebeliunea omului impotriva Divinitatii, si dorinta acestuia de a traii singur departe de Dumnezeu. Orice marturie personala trebuie sa aiba la temelia acesteia nu doar vestea buna, dar si vestea tragica. Fara Dumnezeu, omul nu poate iesi din impasul razvratirii sale (vezi Epistola lui Pavel catre Romani). Omul are nevoie de un Dumnezeu rascumparator, care in Scripturii este prezentat ca fiind cunoscut sub personajul Domnului Isus Cristos.

3. Marturia trebuie sa aiba la temelia acesteia jertfa unica a lui Cristos.

O marturie persoanala, trebuie sa prezinta jertfa unica a Domnului Isus Cristos. Omul nu este rascumparat pentru ca acesta a trecut prin anumite experiente emotionale. Acesta nu este mantuit pentru intelectualismul pe care-l detine. Orice crestin este salvat, sau mai bine supus, rascumparat pentru ca Cristos Si-a dat propria viata pentru ca omul sa traisca o viata deplina in Cristos (vezi Tit 3). Toate efectele mantuirii au de a face cu Cristos si dragostea Sa pentru toti oamenii. Daca nu ar fi murit Cristos, omul nu ar fi putut sa aiba o relatie persoanala cu Creatorul, care este Tatal celor care cred si care traisc in Cristos Isus. Un crestin adevarat, atunci cand este chemat sa-si prezinte marturia personala, se va asigura ca jerfta unica a lui Cristos este punctul central al marturiei sale. Fara acest scarificiu Divin, nu exista nici o alta cale spre Dumnezeu.

4. Marturia personala trebuie sa ne introduca inaintea unui Dumnezeu Sfant si drept.

Marturia persoanala trebuie sa ne ajute sa descoperim un adevar esential, si de folos, fiecarui crestin. Acest adevar, care nu se schimba, scoate in evidenta faptul ca Dumnezeu este sfant si drept. El este un Dumnezeu sfant, si cei care il urmeaza pe El, trebuie sa se relateze acestui Dumnezeu prin a se subordona acestui proces de sfintire. Rascumpararea (sau mantuirea) nu se intampla instantaneu, desi suntem rascumparati de Cristos si nu de eforturile noastre, ci conform Scripturii, mantuirea prezinta un process de tranformare a mintii si inimii umane, de a se conforma Rascumpartorului. In alte cuvinte, o persoana rascumparata, va trai intreaga viata conform acestei transformari Divine. Un crestin adevarat nu se intoarece dinspre Dumnezeu spre lume, alegand sa profite de dragostea si darul lui Dumnezeu, iar mai apoi continuand sa traisca in pacat. O martuie autentica, indeamna orice om sa se supuna Celui care este Sfant si drept. Asta inseamna, ca audienta este invitata sa traiasca o viata care sa fie conduse de scopuri Ceresti, printr-o fereastra care nu negocieaza sfintenia lui Dumnezeu cu legalismul sau experientele omului modern. Daca Dumnezeu este drept, crestinul autentic, prin trairea sa, trebuie sa reflecte acest adevar in tot ceea ce face, si in tot ceea ce gandeste.

Va continua
Scris de Cosmin Pascu

Iata un material pregatit de Adi Stirb

2 thoughts on “Marturia personala 2 – O magie inventata sau o actiune Divina?

  1. Din nefericire mulţi dintre cei ce îşi prezintă mărturia personală pun în mod greşit accentul pe ceea ce au fost ei înainte de a se întâlni cu harul lui Dumnezeu adesea lăsând impresia că se chiar laudă cu păcatul în care au trăit. Or, cred că în mărturia personală accentul ar trebui să fie pus pe ceea ce a făcut Cristos şi pe transformarea adusă de Dumnezeu prin har. Aş spune că o mărturie eficientă prezintă în structura ei cam 15% modul de viaţă de dinainte, fără Dumnezeu, apoi cam 60% lucrarea de schimbare pe care a făcut-o Duhul Sfânt şi cam 25% viaţa cea nouă în Cristos. Mulţi mărturisitori pe care i-am auzit prin biserici schimbă aceste proporţii vorbind mult despre păcatul lor de care ar trebui de fapt să le fie ruşine să vorbească şi, vai, prea puţin despre schimbarea adusă de Cristos în viaţa lor. Recomand mărturia personală a apostolului Pavel care este foarte grăitoare şi ar trebui să fie un bun exemplu.

  2. salut,
    multumesc pentru linkul la blogul meu. Se pare ca s-a strecurat o greseala pe undeva numele meu este Adi Stirbu nu Stirb, stiu mi s-a mai intamplat pana acum de nenumarate ori. te rog daca poti sa faci corectura adecvata. O zi faina si plina de binecuvantari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s