Marturia personala, o magie inventata sau o actiune Divina?


marturia personala

Marturia personala, care ar trebui sa scoata in evidenta lucrarea de rascumparare a lui Cristos, flutureaza promovarile personale. Cu cat mai dramatica, si fascinanta, este marturia unei persoana cu atat mai mult acea persoana devine speciala inaintea audientiei consumatoare de minuni. Totusi, la radacina acestor practici gasim o promovare a Eu-lui, adica o promovare a egocentrismului. Afirmatia acestei practici ne directioneaza spre eforturile umane (caci a impresiona pe cineva, cu anumite detalii, face parte din aceasi categorie), indepartandu-ne de Cristos.

Cu siguranta fiecare am fost (cel putin odata) la circ – unde am intalnit magicieni talentati si alti mai putin isctutiti in acest domeniu. Slujba unui magician este de a immpresiona intreaga audienta. Deseori trecem cu usurinta peste faptul ca orice magician trebuie sa se pregateasca serios pentru fiecare show, altfel show-ul nu va avea succesul planificat. Cred ca v-ati dat seama in ce directie doresc sa ajung cu ilustratia de mai sus.

Problema Crestinismului Evanghelic romanesc este ca marturia persoanala a devenit un show foarte bine trucat – incat audienta dobandeste ceea ce si-a planificat sa obtina. O astfel de situatie este extrem de penibila si de ne acceptat. Mai deranjant, si periculos, este ca exploatam Divinitatea (Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant) doar pentru a ne satisface placerile interioare (emotionale) ale inimii consumatoare.

Evanghelia lui Cristos nu promoveaza spectacole de impresariat, ci dimpotriva, Mesajul central al Evangheliei este un Dumnezeu Crucificat, care nu a putut sa fie incoltit de virusul mortii, ci a inviat a treia zi, conform Scripturilor. De cealalta parte a Scripturii se afla omul razvratitor, al carui agenda este de a se promova, neglijand in procesul acestuia, Dumnezeul Creator. Fiecare marturie personala trebuie sa aiba la temelia acesteia Persoana crucii, adica Domnul Isus Cristos. Crestinul Evanghelic, cu toate dorintele si asteptarile sale, nu este punctul central al acestui process de rascumparare, ci obiectul pentru care acest sacrificul a fost stabilit de Dumnezeu. In alte cuvinte, omul nu poate deveni un rascumparator sau un creator de ilustratii impresioante.

O marturie personala trebuie sa ne trimita spre contextul Scripturilor, acolo unde gasim o initiativa a Trinitatii de a rascumpara, prin Cristos, intreaga umanitate. Orice martuire care nu il promoveaza pe Cristos, sau care nu se focalizeaza asupra lucrarii de rascumparare a Mantruitorului, este o marturie magica (fabricata). O marturie personala trebuie sa ne directioneze intreaga atentie, si fiinta, spre actiunea lui Dumnezeu. Dumnezeu este Cel care ne-a rascumparat din groapa mortii, si nu experinetele noastre persoanale. Dramatrugia si actoria existenta in bisericiile noastre trebuie sa fie inlocuita cu Cristos si importanta lucrarii Sale. Marturia noastra, trebuie sa fie inradacinata in Cristos si in Cuvantul Sau Cel sfant si nu in povestile impresionante, sau inventate, ale crestinului monden.

Scris de Cosmin Pascu

2 thoughts on “Marturia personala, o magie inventata sau o actiune Divina?

  1. Mersi pentru comentariul tau. Articolul de mai sus este doar o introducerea unui articol – celelalte parti vor aparea pe site

    Cu stima si respect
    Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s