Papa Benedict denunta esecul capitalismului


Capitalismul modern a dat gres, este limitat si sufera de lipsa unor principii etice, a declarat Papa Benedict al XVI-lea, intr-un comunicat despre starea economica mondiala.

“Scena economica internationala din prezent, marcata de grave deviatii si esecuri, cere o intelegere aprofundata, schimbata, a afacerilor”, se arata in scrisoare, intitulata “Caritas in Veritate”.

Papa Benedict al XVI-lea a dezaprobat esecul capitalismului, expus de criza financiara, indemnand tarile bogate ale lumii sa infiinteze o “adevarata autoritate politica”, care sa supravegheze intoarcerea la valorile etice.

Suveranul Pontif a criticat pietele nereglementate, facand apel la o supraveghere mai atenta din partea guvernelor.

In scrisoarea sa, Papa vorbeste despre nevoia ca economia sa lucreze in beneficiul saracilor si sprijina globalizarea ca metoda de a elimina saracia.

“Biserica a sustinut intotdeauna ca actiunile economice nu ar trebui privite drept un lucru care se opune societatii. In sine, piata nu este si nu trebuie sa devina un loc in care cei puternici ii supun pe cei slabi”, se arata in scrisoare, citata de The Wall Street Journal.

“Piata poate deveni o forta negativa, nu prin natura sa, ci din cauza unor ideologii care o transforma. Trebuie sa ne amintim ca piata nu exista in stare pura. Ea este definita de configuratiile culturale. Economia si finantele, ca instrumente, pot fi folosite prost, cand cei aflati la conducere sunt motivati de scopuri pur egoiste”, adauga Papa.

Continua aici
Sursa, ziare.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s