Magazinul Proverbelor – intelepciune pentru tine…Uimit si captivat de titlu de mai sus, am decis sa ma reintorc spre o carte din Cuvantul lui Dumnezeu, si anume, cartea Proverbelor. Aceasta carte nu este disponibila celor ingamfati de superstitie. Din potriva, aceasta scrisoare este directionata catre cei care doresc sa traiasca intreaga viata alaturi de Cristos, fiind calauziti de Duhul lui Dumnezeu si Cuvantul Sau. In cele ce urmeaza, doresc sa intram in magazinul cartii Provebelor (Proverbe 1:2-4), si asta pentru a privii la spre un subiect nefascinant pentru lumea post moderna.

1. De unde iti obtii intelepciunea adevarata? v. 2a

Intelepciunea nu poate fi cumparata, ci dobandita sau castigata prin efortul depus de a o obtine. Totusi, intrebarea de mai sus doreste sa scoate in evidenta contextul din care omul isi procura intelepciunea. Intr-o lume in care intelepciunea este aruncata pe fereastra si inlocuita cu imoralitate si dispretuire, Solomon scrie fiului sau implorandu-l sa nu neglijeze invatatura primita. Desigur, observam (in acest context) ca fiul nu este fortat sa acapareze aceasta inavatatura. Fiul este invitat sa isi cladeasca intreaga viata in perimetru intelepciunii lui Dumnezeu. Astfel ca, daca ar trebui sa obtina aceasta intelepciune, el o poate gasi doar in magazinul lui Dumnezeu. In acest magazin al Sau, omul nu poate cumpara aceasta intelepciune bazanduse pe situatia financiara. Omul este invitat sa intre in posesia acestei intelepciunii in contextul unei relatii cu Cel care este Intelepciunea tuturor lucrurilor (Cristos). Intelepciunea adevarata se gaseste doar on Cristos, deoarece prin El au fost create toate lucrurile vazute si nevazute.

2. Disciplina inteleapta este cea mai pretioasa … v. 2b

Un lucru sau obiect pretios ne descrie ceva deosebit si extrem de important. Astfel se poate spune despre omul care alege disciplina inteleapta. Disciplina inteleapta nu are de aface cu intimidiare sau frica, cu dictatura sau control. In contextul biblic din cartea Proverbelor, descoprim o disciplina prin care – cei implicati – cresc impreuna pentru a deosebi lucrurile bune de cele rele. Astfel dar, dragostea adevarata este ceea care intoarce un om dinspre pierzare spre Cristos, spre viata. Mesajul lui Solomon (catre fiul sau) este ca el sa urmeze disciplina inteleapta, deoarece aceasta ii va proteja (si salva) intreaga viata. Disciplina inteleapta nu este asociata cu un par sau cu un pumn, ci cu o dragoste si cu o mangaiere care are un impact asupra (cu afectiune si ingrijire) persoanelor implicate intr-o relatie familiala sau de prietenie. De aceea, este important sa privim spre aceasta intelepciune si contextul acesteia in viata de zi cu zii.

3. Cunostinta (intelepciunea) la ea acasa … V. 3a

Solomon ne invita sa intram pe usile stramte ale intelepciunii, unde suntem chemati sa ne adancim in cunoasterea suprema a Celui care ofera intelepciune celor ce o cauta. Insa, inaintea de a primii intelepciune, trebuie sa o cautam, trebuie sa ne supunem invataturilor ei, trebuie sa intriam in camera interioara a vietii noastre, iar de acolo, trebuie sa aruncam afara egoismul si smecherismul omenesc. Din camaruta inimii noastre, trebuie sa eliminam mandria si nostalgia. Intelepciunea lui Dumnezeu este disponobila oameni obisnuiti, insa pentru a fi inteleasa, pentru a intra in casa noastra, trebuie sa intram in casa ei. Intelepciunea (la ea acasa) va avea un scop primondial, acesta fiind sa ne transforme intreaga viata, si asta incepand cu lucrurile pe care le ascundem (atat de bine). Intelepciune (la ea acasa) va deosebi omul intelept de cel neintelept, va deosebi gandirea biblica fata de moralitatea omeneasca. Intelpciunea (la ea acasa) ne va invita sa ne departam de traditii si legislatii, chemandu-ne sa il urmam pe Cristos pe tot parcursul vietii noastre.

4. Pretul final, intelepciunea dincolo de casa… V. 3-4

Intelepciunea lui Dumnezeu este practica, vizibila si pretioasa. Dupa ce am intrat in casa intelepciunii, vom fi motivati sa traim aceasta intelepciune in societate, familie, biserica, etc. Cu siguranta nu vom fi incurajati sa fim egoisti, nu vom fi incurajati sa tanjim dupa vedetism, nu vom fi incurajati sa il trisam pe Dumnezeu. Intelepciunea lui Dumnezeu ne chema sa traim intreaga viata inaintea lui Dumnezeu si intaintea celor care au nevoie de El. Tot odata, suntem chemati sa fim deosebiti in societatea in care am fost asezati de Dumnezeu: la scoala, la facultate, la biserica, acasa, la locul de munca, etc.Daca urmam intelepciunea lui Dumnezeu, ascultand de Dumnezeu si de Cuvantul Sau, atunci cei din jur ar trebui sa-L vada pe Cristos prin tot ceea ce facem pentru cei care fac parte din aceasi comunitate din care si noi facem parte. Daca aceasta intelepciune nu este vizibila, atunci tot ceea ce credem si tot ceea ce facem este ipocrizie si minciuna.

Scris de Cosmin Pascu

2 thoughts on “Magazinul Proverbelor – intelepciune pentru tine…

  1. Eclesiastul 2:13: ” Şi am văzut, că înţelepciunea este cu atât mai de folos decât nebunia, cu cât este mai de folos lumina decât întunericul;”

  2. “Intelepciunea nu poate fi cumparata” scrie in articol; si totusi, tot Solomon zice: “Cumpara adevarul, si nu-l vinde, intelepciunea, invatatura si priceperea”. Prov 23:23.
    Sa intelegem ca face referire la a dobandi sau chiar a lupta sa dobandesti intelepciune?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s