Smecher sau crestin?


16_1239195087Anul trecut trecusem printr-un oras renumit din Romania. Orasul era insorit, iar cand soarele isi face aparitia pe strazile stramte vei observa ca cetatenii orcarui oras vor fi prezenti in comunitate. Supriza cea mai mare este prezenta smecherilor care se grabesc, fiind infometati de vedetism, sa ne impresioneze cu smecheria lor. Smecher sau cool sunt sloganele acestora, iar daca nu intelegi ceea ce vor sa-ti comunice, nu te ingrijora prea mult, deoarece jobul lor este de a se asigura ca vei intelege mesajul lor. Totusi, a fi smecher nu inseamna a fi prost, dar din nefericire multi sunt.

1. Crestinul, un smecher talentat sau …?

Cu siguranta fiecare suntem familiarizati cu subiectul ales in acest articol. Fiecare am fost impresionati sau dezinteresati de actorii sau smecherii talentati. Undeva in sinele nostru, fiecare dorim sa fim un smecher finut (si de success) insa este oare corect sa fim un crestin si in acelasi timp un smecher talentat? Biblic vorbind, Scriptura nu ne prezinta o astfel de mentalitate. Nu gasim in Cuvantul lui Dumnezeu promovarea unei imaginii persoanale, ci mai degraba, Dumnezeu ne chema sa fim alaturi de cei care au nevoie de ajutorul nostru. A fi smecher inseamna a pretinde ca toata lumea sa priveasca doar spre noi, insa o astfel de maxima atentie ne readuce aminte de conotatia cuvantului idolatrie. Nu doar atat, a alege sa pretindem ca toata lumea trebuie sa priveasca spre tine, este un aspect extrem de costisitor. Pentru ai impresiona pe oameni, mai intai, trebuie sa scoti la suprafata o imagine deosebita si uluitoare, astfel incat lumea chiar sa fie atrasa spre tine. O astfel de imagine nu poate fi realizata cu usurinta, iar pentru o persoana care doreste sa tinda spre aceasta tinta, ar trebui sa inteleaga pericolele emotionale si financiare. Asemenea, limbajul si atitudinea unei astfel de persoane va impresiona o persoana in mod negativ. Oare va readuceti aminte de astfel de incidente neplacute?

2. Nu te mai promova!

Pentru a fi smecher, asa cum am observat mai sus, inseamna a ne promova pe noi insine, iar o astfel de metoda ne directioneaza dinspre Dumnezeu spre noi insine. Desigur, asta este idolatrie, iar idolatria este periculoasa si daunatoare vietii tale. Costul idolatriei este despartirea de Dumnezeu si despartirea de oameni. Pentru a intelege mai bine despre ceea ce discutam, va invit sa calatoriti in cartea Proverbelor, deoarece in aceasta carte smecherul este considerat ca a fiind un nebun. Aceasta caracterizare este foarte aspra insa este foarte adevarata deoarece nebunul, in nebunia lui, afirma ca nu exista Dumnezeu, ci doar el insusi. Iata, ca in aceasta etica, promovarea nebunului este mult mai importanta decat ceea a creatorului sau. Daca sunteti de acord cu imaginea de mai sus, atunci este corect sa luam o atitudine asupra acestei etici prin a ne oprii din aceasta nebunie. Trebuie sa incetinim din a cotinua sa ii impresionam pe oameni cu ceea ce avem sau ceea ce nu avem. Trebuie sa ne oprim din a veni la biserica cu mercedesul doar pentru a atrage atentia tinerei generatii. In practica, vorbim despre o mentalitate si un caracter ca nu va incerca sau continua sa promoveze imaginea noastra.

Un om intelept nu isi va arunca averile sau intelepciunea la orice colt de strada, ci dimpotriva, va incerca sa imparta ceea ce are cu cei care au nevoie sau care sunt in cautarea acesteia. Astfel, ca si crestini, noi suntem indemnati sa nu ne promovam pe noi insine, ci pe Cristos, deoarece El este Cel care ne-a rascumparat din nebunia in care am crescut si in care ne-am inradacinat atat de comfortabil.

3. Vrei sa fi un crestin autentic? Ajuta-ti aproapele!

Vreiti sa va dati mareoi inaintea prietenilor dumneavoastra? Promovati-L pe Cristos (si ceea ce El a facut pentru tine). In acelasi timp, este crucial sa intelegem ca tot ceea ce avem ne-a fost dat cu un scop, de ai ajuta pe cei care au nevoie de o parte din ceea ce avem. Noi nu am primit doar pentru a pastra (fiind egoisti), ci am primit pentru a darui. Un smecher nu daruieste, ci iroseste!

Ce ar fi daca -in loc sa ne infatisam inaintea prietenilor cu anumite obiecte (de ultima generatie sau ragnet) – am alege sa-i ajutam pe cei care nu au nici o sansa de a se ingriji de nevoile personale sau emotionale. O astfel de actiune ne va ajuta sa intelegem cat de importanta este imaginea unui crestin intr-o societate sumbra si nemiloasa. Nu doar atat, dar atunci cand ajutam aproapele nostru, noi reflectam un adevar suprem, si anume, Dumnezeu este Cel care ne-a ajutat (si continua sa ne ajute) in tot ceea ce am facut. Fara Dumnezeu noi nu am experimenta nevoia de a ajuta sau de a fi un mijloc de binecuvantare pentru cei din jur. Vrei sa fi un crestin autentic? Ajuta-ti aproapele … iar mai apoi vei deveni un crestin autentic.

4. Fii un crestin intelept si nu un smecher (idiot)

Credeti-ma ca m-am saturat de acei crestini care vor sa fie smecheri pe seama altora. M-am saturat de cei care vin la biserica (cu toate fitusagurile) doar pentru a se ridica mai presus de altii, sau care prin imaginea pe care o promoveaza, aleg sa distruga credinta celor slabi. M-am saturat de prostia existenta intre cei care pretind ca sunt cineva … de cei care se lauda ca sunt cineva datorita eforturilor depuse de alte persoane … m-am saturat de cei care ies in fata bisericii pentru a canta sau a predica, iar mai apoi, nici nu sunt in stare sa se ingrijeasca de cei care sunt in nevoi. Nu m-am gandit ca Biserica lui Cristos este napastuita de idioti care doresc sa distruga imaginea lui Cristos si a Evangheliei Sale. A sosit vremea in care trebuie sa afirmam cu tarie, ca astfel de lucruri sunt de proasta calitate si trebuiesc inlocuite cu cele care au calitate si modestitate. Insa pentru a rectifica aceasta imagine, este necesar sa ne intoarcem nu spre biserica, ci spre Cristos. Trebuie sa venim inaintea Acestuia de a ne marturisii pacatele. Trebuie sa ne departam de idolatria personala spre Cristos.

Vrei sa fi un smecher, aruncati atitudinea de nubun si idiot in focurile iadului, si mai apoi, arunca-te la picioarele Celui care a biruit moarte si care este intelepciunea lui Dumnezeu. Vrei sa fi smecher, aseazate in Cristos, si acolo vei descoperi ca smecheria nu face parte din Imparatia lui Dumnezeu. Acolo vei descoprei ca Dumnezeu uraste nebunia si idiotismul omului necurat.

Vrei sa fii smecher? Distruge smecheria!

Scris de Cosmin Pascu

8 thoughts on “Smecher sau crestin?

 1. Inteleptul Solomon spune in Proverbe 27,v2: ” Sa te laude altul, nu gura ta, un strain, nu buzele tale”… asadar nu trebuie, sub nici o forma, sa te promovezi singur…..
  dar nici “sa te dai mare in fata altora” (dupa cum scrie in articol), ca sa fii apreciat, ci sa lucrezi pentru Domnul si sa fii credincios si in lucrurile mici ca si in cele mari pentru a primi o rasplata de la Domnul si nu pentru a fi vazut si “rasplatit”de oameni….
  S-ar putea ca azi sa fii aplaudat iar maine, aceleasi maini care te-au aplaudat sa te palmuiasca…pentru ca acesta e omul…schimbator…..

 2. Bravo Cosmine, prea tare articolul! Recunosc, cu rusine, ca de multe ori am fost si io smecher, dar lucrul asta trebuie scos de tot din biserica. Cocaitii (cocalarii pocaiti) tre’ sa invete ca nu “e” ei buricu pamantului, ci Iisus.
  Dai bataie in continuare ca zici bine :D. GB

 3. Multumesc Domnului ca mai sunt oameni care gandesc la fel ca mine, asa vad ca nu toti sunt nebuni!
  Mai mult, acesti Crestini wanna-be, sunt prezenti si in adunare, si fac si parada modei, si exact cum spune si articolul:”Isi promoveaza imaginea lor.”. Va spun ca din pricina acestor ‘pocaiti’, care de fapt sunt pocaiti, dar nu Crestini ( pentru ca, consider ca este o mare diferenta intre termenul ‘pocait’ si ‘Crestin’ ), din pricina lor am incetat sa mai frecventez adunarea… desigur, am schimbat-o, peste un timp. Desi peste tot dau de acesti indivizi.
  Anyway, daca vine vorba de smecherii de prin orase, atunci e jale… si jale mare. :]
  Si imi pare rau de acei oameni simpli, care-L cauta pe Domnul cu o inima sincera si curata prin aceste adunari, pentru ca simplitatea lor e atacata de nebunia lor… si atunci acel om simplu ori se simte foarte retras, si inceteaza in a mai frecventa mersul la templu, ori devine si el un astfel de Crestin… mai nou, pocait, ca acum e la moda sa te numesti pocait, ci nu Crestin….. Da,
  sper, totusi sa observe lumea diferenta intre un ‘pocait’ si un’crestin’.

 4. Dragos,

  ai mare dreptate in ceea ce ai scris in comentariul tau. Sper ca in viitor ne vom asigura ca atat in biserica cat si in societate aceasta mentalitate va fi combatuta de tineri care sunt devotati fata de Cristos si de cei care fac parte a comunitatii crestine. Totodata, oricat de mult am fi raniti de cei de langa noi, suntem chemati sa continuam sa facem parte din Biserica lui Cristos.
  Asa cum este aceasta Biserica, Ea ii apartine lui Cristos, iar pentru noi exista speranta si mangaiere in Cristos si in dragostea pe care o avem fata de frati.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 5. Nu e bine sa ne “impiedicam” in tot felul de indivizi ( dupa cum scria si Dragos ), si nici sa ne comparam cu ei. Fiecare isi va primi rasplata de la Domnul, si, slava Domnului ca e asa…ca daca ar fi sa o primim de la oameni, uneori cred ca rasplata ar fi constat in muuuuulte pietre….
  Si Biblia spune sa nu parasim adunarea, pentru a nu ne secatui de puteri…de unul singur nu poti sa cresti spiritual….mai sunt si destui credinciosi adevarati in biserica, doar ca, poate, uneori nu-i vedem pentru ca suntem ocupati sa-i vanam pe altii….
  Domnul sa ne dea intelepciune!!!

 6. ce minuna sa poti lucra pentru Dmz,sai ajuti pe alti.Mir pace mult sa plec si eu intro misiune unde sa pot da si eu o mina de ajutor.

 7. F.adevarat ce-ai scris! Eu am simtit asta pe propia piele.Sunt un crestin sarac,pensionar de boala,si am un copil bolnav de Adhd,si Orfan de mama..Am solicitat ajutor si nu,numai ca nu am primit,dar am vazut ca multi asa zisi frati,nu cunosc Cuvåntul Domnului ! Daca cineva de aici doreste sa ma ajute material,0749583358..e nr.meu.Cristi..1.ioan.3:16.la.19.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s