Tineretul Romaniei, o generatie marginalizata


Nu mi-am inchipuit nici o data ca vom ajunge sa marturisim evenimente extrem de scoante si de neimaginat in comunitatea crestina. Tanara generatie este bulversata si disperata de singuratatea contextului post modern. Dinspre politica se tot aud vocile unor personaje care ne readuc aminte ca Romania secolului XXI inca este era mentalitatii comuniste. Putin sunt cei care nu au fost (inca) spalati pe creier de bastanii facultatii de spionaj politic. In fata lupilor flamanzi, oile respectate nu vor face fata. Totusi, dincolo de granitele claselor politice se afla o gradina pastoreasca (sau mai bine spus, biserica locala) care, prin actiunile locuitorilor ei, demonstreaza ca este rupta de tanara generatie. Rezultatul unei astfel de desprinderi ne arata ca in preajma bisericii locale si a conducatorilor ei au loc dezastre naturale.

1. Pastorii Romaniei, predicatori si nu pastori.

Sinuciderea lui Lucian Bartos ne readuce in discutie lipsa de consiliere pastorala in randul tinerii generatii. In circumstante dificile, ca si ceea mentionata mai sus, pastorul (sau pastorul de tineret) este chemat sa se ingrijeasca de nevoile emotionale si spirituale ale persoanelor care se confrunta cu diferite aspecte dificile. Deranjant este faptul ca lucrarea pastorala a fost inlocuita cu predicare, astfel incat ingrijirea si ucenicizarea (dezvoltarea spirituala a crestinului) membrilor a fost subminata si ignorata de multe biserici si pastori. Este extrem de jenant sa observam ca o persoana care se confrunta cu o situatie atat de depresanta (si fara parinti alaturi) a fost lasata sa se lupte cu experientele proprii si provocarile unui viitor sumbru si inconjurat de atata suferinta. Nu voi incerca sa invinovatesc pe cineva pentru sinuciderea lui Lucian Bartos, insa as vrea sa trag un semn de alarma, sperand sa intelegem, ca biserica crestina este vinovata de faptul ca nu s-a ingrijit de un frate care a fost atat de doborat de moartea mamei sale, astfel incat saptamana trecuta a ales sa se sinucida. Astfel de incidente tragice ne readuc aminte ca Romania nu are nevoie de doar pastori care alearga dintr-o parte in alta predicand, insa nefiind in stare sa se ingrijeasca de membrii bisericii locale. Biserica lui Cristos are nevoie de pastori care sa se ingrijesca de nevoile fizice, emotionale si spirituale ale fiecarui individ.

2. Biserica lipsita de o comunitate autentica

Ar fi o mare ofensa daca nu as recunoaste ca o mare responsabilitate fata de modul in care tanara generatie este epuizata si lipsita de scop si speranta se datoreaza faptului ca biserica locala nu mai este o comunitate, ci doar un magazin alimentar. Suntem atat de egoisti si individualisti incat nu ne mai pasa de ceea ce se intampla in jurul nostru. Fiecare ne asumam o responsabilitate ce are de aface doar cu sinele nostru. Suntem paralizati atunci cand vine vorba sa oferim un ajutor pentru cei care trec prin suferinta. O cat de idioti suntem cand condamnam o persoana care s-a sinucis afirmand ca va merge in iad. Se cuvine sa ne intrebam (si asta doar daca ceea ce afirmam este adevarat) cine sunt initiatori acestui plan? Noi suntem vinovati de sinuciderea celor din jurul nostru. Noi, cei care nu ne-am interesat de tinerii (si nu numai) care sunt pe pragul disperarii, si care doresc sa fie ajutati. Dar de cine? De noi cei care dorim sa criticam si sa contribuim cat mai mult la generarea de suferinta si chaos in viata tinerilor turmentati? Fie ca recunoastem sau nu, biserica locala numai este considerata ca a fiind o comunitate prin care o grupare de frati si surori demonstreaza, cu claritate, pozitia acesteia inaintea lui Cristos si inaintea societatii tuluburate de strigatele disperarii.Tanara generatie este o generatie dezorientata si marginalizata.

3. Tineretul, o generatie marginalizata

Debusolarea generatiei tinere a inceput in momnetul in care biserica locala (caci societatea este deja seculara) s-a departat de proncipiile si valorile Cuvantului lui Dumnezeu. In ultimii 15 ani am marturist scriptura legalismului si a fundamentlismului omenesc. Aceasta scriptura omeneasca a contribuit la dezorientarea si marginalizarea generatiei tinere. Nu doar atat, insa atunci cand predicile predicate de la amvoanele bisericii locale nu ating aspectul aplicativ si contextual al tinerei generatii, nu ar trebui sa ne miram de ce tinerii sunt atat de dezinteresati de ceea ce Dumnezeu are de comunicat copiiilor Sai. Cu toate acestea, tinerii sunt infometati de trancendenta realitatii divine, insa pentru tanara generatie, care a devenit o generatie uitata si ignorata de intreaga societate, o interactiune cu Dumnezeul adevarat este singura cale spre un viitor ce ofera tinerei generatii speranta si un scop in viata.

4. Atentie! Actiunile dumneavoastra ucid tanara generatie!

Orice dezastru sau orice catastrofa nu se intampla fara sa avem un sir de situatii cu ajutorul carora putem observa ca o persoana debusolata comunica societatii disficultatiile si dezamagirile persoanale. Aceste evenimente trebuiesc sa fie urmarite cu maxima atentie atat de parinti cat si de pastori si comunitatea in care se regasete tanarul dezamagit si frustrat de nedreptatile pe care le experimenteaza. Atunci cand nu suntem alerti la aceeste situatii grafice, sa nu ne miram de ce un tanar sau o tanara a ales sa se sinucida. Mult mai mult, vinovatia unei neglijarii apartine celor care au ales sa treaca nepasatori de cei care sufera, atat mult, incat controlul psihic, emotional si spiritual este inlocuit cu disperare si dorinta de a gasi o solutie care sa finalizeze aceste dureri crunte. Pentru a ne asigura ca nu repetam greselile trecutului, mai jos doresc sa prezint anumiti pasi importanti pentru pastori, lideri de tineret, familii, si nu in ultimul rand, pentru comunitatea lui Cristos, adica dumneavoastra, cei care cititi acest articol.

1. Fii atent la cei din jurul tau… Incearca sa ii ajuti pe cei care au nevoie de ajutor. Printr-o actiune ca si aceasta demonstrezi ca esti alaturi de cei disperati.

2. Identifica persoanele ce se confrunta cu cazuri dificile si incearca sa le ajuti. Desigur, doar daca esti capabil si disponibil. Totusi, daca nu poti sa ajuti, cu siguranta vei putea sa indrumi aceste persoane catre cei care o vor putea face.

3. Daca observi ceva … informeaza pastorul sau persoana responsabila de departamentul de consilierea din biserica ta … ai mare grija ce faci – deoarece actiunile tale vor determina destinatia celor care au nevoie de ajutorul tau.

4. Pastreza confidentialitatea in acest proces … Orice s-ar intampla, nu alerga sa le spui tuturor. O astfel de actiune ii va indeprata de tineri nu doar de biserica locala, dar si de Dumnezeu!

5. Incearca sa vezi daca poti sa ajuti acea persoana cu ceva practic. Fiecare om are capabilitatea de a oferi ceva, si asta este valabil si in privinta ta. Identifica domeniile in care poti sa ajuti aceea persoana practic. Printr-o astfel de actiune vei demonstra ca esti alaturi de cei care sunt desprinsi de tine si de contextul comunitatii in care ati fost asezati.

6. Roaga-te ca Dumnezeu sa lucreze in viata celor care trec prin situatii sumbre. Nu alerga ca un nebun incercand sa rezolvi aceasta situatie cu propriile initiative. Aceasta dilema se lupta cu prioritatiile vietii si nu a mortii. Dumnezeu este dator de viata si nu tu. Incearca sa-L lasi pe Dumnezeu sa lucreze prin tot ceea ce faci. Ai mare grija sa nu inlocuiesti responsabilitatile lui Dumnezeu cu cele pe care le detii tu.

7, Fii un ascultator auntentic – ofera celor care doresc sa-ti cominice dilema acestora timpul si spatiul necesar. Deseori aceasta conjuctura rezolva cele mai complicate cazuri.

8. Fii alert si intelept … ai mare grija sa nu fi exploatat emotional de cei care doresc sa-ti distraga intreaga atentie.

9, Intelege ca cei care trec prin suferinta au nevoie de tine, dar nu uita ca si tu ai nevoie sa fi intarit si consolidat de Dumnezeu. Este important sa realizam ca noi nu suntem fiinte supra-naturale. Fiecare avem nevoie de ajutorul si prezenta lui Dumnezeu. Atunci cand ajuti pe cineva, trebuie sa te asiguri ca si tu esti ajutat de alticineva. In cazul de fata, asigurate ca este inradacinat in Cuvantul lui Dumnezeu. Lasa-l pe Dumnezeu sa lucreze in viata ta.

10. Incredinteaza orice persoana si situatie lui Dumnezeu, insa asiugrate ca vei continua sa sustii acea persoana pana cand Dumnezeu va schimba si transforma situatia acesteia.

11. Iubeste si ingrijeste-te de aceasta persoana ca si cum l-ai iubi pe Cristos. Dragostea adevarata acopera orice dezamagire experimentanta de tanara generatie.

Scris de Cosmin Pascu

4 thoughts on “Tineretul Romaniei, o generatie marginalizata

 1. INCURSIUNE ÎN VIITOR

  Am căutat în interiorul meu flacăra pasiunii eterne. Totul era încercuit de valurile spumoase ale mării, nelăsând să se întrevadă cercul luminii. Dorinţa pasiunii îmi ardea sufletul, mă căuta, îmi striga numele, dar se auzea doar ecoul. Sunetele iubirii îmi gâdilau buzele, muşcând din trupul celui dorit.
  Timid, el se apropie de tine şi, sărutându-ţi buzele, lacrimi mari şi fierbinţi îi curg pe obraz, iar locul unde îţi atinge pielea te arde. Duios, îţi atinge fiecare parte a trupului şi tresare ca o floare de cais în adierea vântului de primăvară. El te doreşte în sufletul lui. Dorinţa lui nu e meschină ca a altora, ci e una izvorâtă din străfunduri. Eşti ceea ce şi-a imaginat de atâta vreme. Cu un gest îl poţi face să atingă zenitul sau, dimpotrivă, amărăciunea să-l copleşească, atingând nadirul.
  Cu nervii încordaţi, cu muşchii crispaţi, i se pare un sacrilegiu atingând pielea ta diafană. Îndrăzneşte să zâmbească totuşi şi-ţi şopteşte mai mult tainic:
  – Frumoasa mea, nu ştiu decât atât: că te iubesc!
  Apoi, plecându-şi buzele asupra frunţii tale, se opreşte din sărutări dulci abia când ajunge la tălpi. Dorinţa lui e îndreptăţită sau păgână ? Şi totuşi, el zâmbeşte, uitând de astă dată să mai plângă. L-ai făcut să uite definitiv trecutul. Ce-i va hărăzi viitorul? Puterea ta va trece laolaltă cu a lui? Chiar de cuvintele lunii încercuiesc involuntar sufletul meu rătăcit, puterea dorinţei de a te ibi le izbeşte, transformându-le în versuri efemere, înzestrate cu picături de lumină.
  Sunt conştientă de această călătorie; spinii vor rămâne în urmă, numai petalele florilor sunt martorele iubirii către credinţă.. Sufletele noastre legate prin cuvânt se apără cu scutul luminii, ocupând cu încredere tronul din mijlocul cerului senin.
  Paşii sunt egali şi, cu puterea credinţei, vor triumfa, găsindu-şi pacea şi liniştea. Am încredere, îmi doresc prea mult, iar gândul eşecului s-a rătăcit, uitând că urmele paşilor egali sunt îngereşti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s