De ce se sinucid tinerii?


upset girlOrice informatie cu privire la sinucidere este o veste tragica si extrem de dureroasa pentru orice om. Pe bisericata.com am scris despre acest subiect diferite articole, insa nu am scris nici o data articole despre tineri crestini care au ales sa se sinucida. In acest articol doresc sa scot in evidenta cateva din cauzele sinuciderii, sperand astfel sa minimalizam alte dezastre familiale.

1. Sinuciderea, rezultatul final

Pentru a intelege suferinta si cauzele sinuciderii tebuie sa pasim dincolo de rezulatatul final. Trebuie sa ne intrebam care au fost motivele pentru care o persoana a ales sa-si determine finalitatea proprie. Este incorect sa afirmam ca Dumnezeu este Cel care initiaza sau accepta astfel de fenomene. Dumnezeu nu este un terorist sau un macelar. Dumnezeu nu este de acord cu sinuciderea, astfel, El nu este cauza pentru care sute de tineri aleg sa se sinucida.

In acelasi timp, idea ca Dumnezeu incearca o familie cu atatea necazuri este doar o fabula. Desigur, veti argumenta cu cartea Iov, insa daca nu intelegeti contextul cartii, aceasi idee este repetata si in cazul lui Iov. In astfel de circumstante trebuie sa realizam ca Dumnezeu este un Dumnezeu creator si iubitor. Mult mai mult, Dumnezeu este socat atunci cand cineva alege sa isi ia propria viat, si asta datorita faptului ca viata trebuie traita si nu distrusa. Desigur, trebuie sa fim extrem de atenti la cauzele si motivele care au condus o persoana spre un act atat de desfigurant. Deseori aceste motive sau cauze se indreapta spre oameni si nu Dumnezeu. Problema majora este ca omul nu este gata sa-si rescunoasca vinovatia.

2. Presiunile familiale, cauza primara a sinuciderii

Pana in prezent una dintre cele mai ridicate cauze al sinuciderii este familia si contextul familial. Anturajul si socializarea familiala inadegvata (deseori) este una dintre cele mai fatale rezultate nedorite. Pentru o persoana tanara care realizeaza ca viata este atat de frageda, in orice circumstanta s-ar afla, se va asigura ca este atenta la acest aspect extrem de important. Totusi, intr-o lume disperata si distortionata, parintii sunt respinsabili de educatia pe care o ofera copiilor despre pericolele exsistente inaintea acestora. Cu toate ca familia ar trebui sa fi contextul in care suntem protejati de orice fenomen periculoas, chiar in cadru acesteia pornesc razboaiele arugementelor ucigatoare. Aceste razboaie nu au ne-aparat tangente fizice, insa, fara sa esuam, trebuie sa recunoastem ca luptele emotionale sunt cele mai periculoase. In aceste batalii emotionale cuvintele devin sageti sau gloante ucigatoare. Subminarea identitatii, oricarei persoane, va rezulta in decizii fatale. Anturajul familial contribuie la extinderea sau la stoparea acestui fenomen in familiile noastre.

3. Societatea, un guru a excluderii sociale

Nu este surprinzator cand observam in Evanghelii ca primul aspect criticat de Cristos a fost asupra societatii, si asta pentru ca nu aveau grija de nevoile fizice si emotionale ale oamenilor existenti in contextul acesteia. Desigur, atunci cand ne referim la societate, ne referim la cadrul educational, cadrul spiritual (biserica), cadrul juridic si asa mai departe.

Intr-un context in care o persoana tanara descopera ca nu are nici un scop sau o sansa de a supravietuii, tendinta oricarei persoane este de a aplea la ceea ce ofera o alinare temporara sau chiar finala.

A doua cauza pentru care sinuciderea este in continua crestere se datoreaza faptului ca tinerii sunt consitenti ca nimeni nu ii asculta. Daca nimeni nu-i asculta, asta inseamna ca tinerii sunt marginalizati si chiar supra dozati. Societatea, care este atat de vulgara fata de tineri, nu este de acord cu fenomenul normalitatii. Traim intr-o societate in care daca nu esti un erou, sau mai bine spus ‘cineva’, esti o persoana neimportanata. Tot `ceea ce esti` sau `ceea ce faci` nu este o contributie pentru comunitatea post moderna. Rezultatul unei astfel de disperari scoate la suprfata o identitate inferioara si fara de valoare. Cauza sau consectina unei astfel de idei rezula in sinucidere. In acest plot extraordinar ne aflam fiecare, deoarece am dezvoltat in caracterul si gandirea noastra, ca pentru noi ca si crestini, cei mai importanti sunt cei pe care dorim sa-i catalogam ca si persoane importante. Observam din aceasta instanta ca nu Dumnezeu este de vina, ci noi, cei care facem parte din aceasta societate dezorientata, si in care nu doar noi, dar si biserica locala este manjita de bolile societatii disperate.

Unul din motivele pentru care se sinucid tinerii atat in Romania cat si in alte tari, este cauzat de presinunile aruncate asupa celor tineri. Daca dorim sa stopam acest fenomen neplacut, trebuie sa acceptam ca a sosit vremea sa ne intoarcem spre o normalitate in societatea in care am fost asezati. In acelasi timp trebuie se fim capabil sa controlam sinele nostru. In final, trebuie sa aratam ca fiecare tanar are un scop si un tel in viata. Biserica locala si pastorii acesteia trebuie sa asculte cu mare atentie la semnalele emotionale si spirituale cu care tanara generatie se confrunta. A sosit timpul ca pastori si liderii de tineret sa paseasca dincolo de superficialitate si celebritism. Ingrijiti-va de oamenii si tinerii care sunt pusi sub conducerea dumneavoastra.

4. Prioritati schimbate

Ultima parte a acestui articol se va ocupa de cel care comite aceasta ofensa ininatea lui Dumnezeu si inaintea familiei sale. Motivul unei astfel de consecinte este schimbarea prioritatilor sau neintelegerea acestora. Pentru orice copil al lui Dumnezeu identitatea personala trebuie sa fie in Cristos si nu in lucruri materiale sau emotionale. Atunci cand pierdem aceasta dimensiunea spirituala, care afecteaza dimensiunea fizica, astfel de evenimente vor fi tragice pentru orice persoana.

Pentru a recapata o imagine biblica asupra vietii te incurajam sa citesti urmatoarele articole:

1. Când suferin?a te distruge…
2. Sinucidere sau supravie?uire?
3. Sinuciderea, o ultim? suflare!

Scris de Cosmin Pascu

13 thoughts on “De ce se sinucid tinerii?

 1. In fiecare om, diavolul sadeste acest gand al sinuciderii. Unii il resping, altii trec la actiune crezand ca asta este o solutie eficienta.

 2. Nu cred ca e neaparat se fii “mic si prost”..:) ca sa te gandesti la asa ceva.
  In general, cei care recurg la ultima solutie ( in conceptia lor ) sunt cei care nu mai gasesc nici un sens si nici o implinire in viata….cei care au fost dezamagiti total de altii si chiar de ei insisi.

 3. Ma tot gandesc cat de responsabili suntem chemati sa fim fata de cei din jurul nostru. Doamne da-ne intelepciune si sa o punem in practica.

 4. Nu prea inteleg ce anume ai dorit sa comunici cu acest articol, dat fiind contextul…Sa inteleg ca a fost un atac la adresa anumitei persoane (sau familii)?

 5. Dumnezeu inca inainte de intemeierea lumii a avut un plan cu fiecare dintre noi si stiu ca El NICIODATA nu ar dori ca cineva sa hotarasca in locul Lui cat timp sa traiasca pe acest pamant.
  Viata e o BINECUVANTARE!Deci sa o traim!

 6. E un raspuns destul de vag…Sper in orice caz sa fi fost intentii bune, si nu lipsa de respect…dat fiind contextul. Si nu uita ca exista sinucideri care au cauze ce tin de psihopatologie…

 7. Salut Petru,

  Imi cer scuze daca acel mesaj a fost necorespunzator pentru tine. Totusi, am raspuns mai sus dificulatatile si responsabilitatile fata de subiectul de mai sus. Cred ca ne putem uita la responsabilitatea parintilor, a bisericii si sa nu uitam, responsabilitatea noastra fata de cei care trec prin momente critice in viata de zi cu zi.

  In privinta catre cine sau despre cine este acest articol pot spune ca nu este directionat spre familie sau copilul acestora.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 8. Lidia D.

  Pai daca un crestin nu poate gasi ajutor langa cei care ar trebui sa fie aproape, care este speranta celor care nu sunt crestin?

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 9. Sunt unii (crestini sau nu) destul de introvertiti care se inchid in “carapacea” lor si nu permit nimanui sa le tulbure linistea, daca as putea s-o numesc asa…si ati dat si un caz elocvent in acest sens pe site, acel tanar…nu vreau sa intru in detalii…
  Cred ca aceasta tine si de temperamentul si personalitatea fiecaruia..pentru ca am vazut destule cazuri de crestini dezamagiti de orice si de necrestini care trec peste toate cu capul sus….

 10. Lidia D,

  Mersi foarte mult pentru punctele prezentate mai sus. Prin aceste exemple observam ca nu este usor sa critcam un act fara a examina toate punctele de vedere. Totusi, aici nu discutam daca sinuciedrea este un pacat sau nu, ci motivele pentru care tinerii aleg sa se sinucida.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s