Romania – o tara de hoti


Discutam cu un prieten chiar azi si ne-am amintit unul altuia de toate hotiile din scumpa noastra tara… au inceput (din cate stim astazi) sa ne fure romanii. Si, dupa ce au furat toate cele pana n-au mai putut – ca a venit vremea sa decada si imperiul lor – astazi ne considera tot ei, italienii, drept hoti. Trebuie sa nu mai cumparam nimic din tot ce vor ei sa ne vanda (inclusiv minciunile) si sa nu le mai vindem nimic – in special fetele noastre! Au trecut si turcii si tatarii peste tara noastra si au venit habsburgii – ungurii si austriecii – s-a auzit si la ei ca avem aur pe gratis si necajiti care sa suporte tot ce au ei ei chef. Si, dupa ce au furat pana n-am mai putut noi indura, i-am trimis acasa. Insa nu le-au prea placut manusile pe care le-am folosit (erau de box) ca nici azi ne au la inima. Macar un multumesc in fiecare an pentru tot ce au furat de pe noi s-ar cuveni! Precum stim prea bine, deoarece inca mai resimtim socul recent – au venit si rusii, care… ne tot tin de jumatate de secol tezaurul nostru (aproximativ 80 de vagoane pline cu piese vechi si valoroase din aur)… e vremea sa ni se dea si tezaurul si Moldova inapoi! Puteau fi linistit puse ca si conditii la intrarea in UE – insa erau cu gura prea plina hotii din parlament si din guvern ca de 20 de ani mananca tara asta tot ei, comunistii si puii lor.

Un caz interesant este Marea Britanie. Recent au fost descoperiti cativa parlamentari care, mai cu perdea, au furat cateva mii de lire – cate £10000, cate £13000; nu sume cu sase sau sapte zerouri ca si la noi. Vazand aceasta, toata tara e in prostest, cerand ca banii sa le fie returnati, iar acesti parlamentari sa-si depuna demisia. E doar un caz. Noi insa, auzim ca ne fura politicienii nostri cu milioanele de euro si tot ce facem e… inca o gluma buna. Am ajuns de-a dreptul ridicoli! Culmea, acesti ultimi hoti, recent au vandut pretolul tarii la jumatatea pretului per baril – si noi am tacut; politicienii nostri, de fata cu noi, au vandut minele de aur – si noi am tacut; au vandut padurile noastre care ne dau si aer proaspat, si ploaie, si lemn de foc si de mobila – si noi inca mai tacem; au vandut si combinate si fabrici – si noi inca tacem; ba chiar am ajuns sa fim noi insine datori vanduti, obligati sa platim banii de la UE pe care politicienii nostri ii “imprumuta” in contrurile firmelor facute pe numele membrilor familiilor lor – si noi… tot mai tacem?

Oare de ce?

Chiar asa de vinovati sa ne simtim pentru painea, oale, laptele, carnea si toate cele pe care le-am furat din propriile fabrici, produse la noi in tara pentru “import” via Rusia? Chiar asa de vinovati sa ne simtim incat sa nu mai indraznim sa spunem “destul! Pana aici! Dati totul inapoi si cu voi la puscarie!” Incredibil deci, dar adevarat: Romania este o tara de hoti. Insa acum a venit vremea in care nu mai suntem sub jugul rusesc. Sistemul s-a schimbat. Poti fi cinstit si sa traiesti!

Problema este ca dupa zeci de ani in care ai fost obisnuit doar sa furi e greu sa te mai opresti. Iar cei din conducere – nu doar politica ci in orice domeniu – au vazut oportunitatea de a fura toata tara si nu s-au mai oprit. Ei cu mult noi cu putin (nu chiar toti dar nici departe – exceptiile…). Acum ne-am trezit intr-un cosmar in care Romania e “privatizata” in propriile buzunare, vanduta la austrieci, canadieni, etc. Socant?

Avem o singura solutie. Care este aceasta?
Inainte de a-mi da eu cu parerea astept sa vad ce cred romanii care vor ca sa lasam o tara mai buna urmasilor nostri.

Scris de Cristian Ile

4 thoughts on “Romania – o tara de hoti

 1. Unui muncitor obisnuit i se retine aproximativ 30% din salariul lunar(impozite,cias,sanatate,somaj,pensie),dar pentru tot ce cumpara mai plateste un impozit de 19%(TVA) plus impozit pe toate bunurile pe care le-a cumparat de-a lungul anilor cum a putut(abtineri de la unele,rate peste rate).Daca se trage linie se poate observa usor ca mai mult de 6 luni din an munceste pentru bunastarea altora,care sunt de cele mai multe ori aroganti,incapabili si dezinteresati de fisa postului ocupat.Si uite asa dupa mult trambitata lege a pensiilor un om ajunge sa munceasca 24 ani din viata si scoate bani din buzunar ca sa fie umilit….deh,nimic nu este gratis.As vrea sa vad ziua cand un politician sau functionar(oricare ar fi institutia) prins cu mata in sac sa-si dea macar demisia si sa se tot duca.
  Oare care este diferenta dintre democratie si feudalism?

 2. Pai asta depinde de modul in care doresti tu sa definesti aceste termene?

  Feudalismul este o formaţiune economico-socială, corespunzând Evului Mediu, caracterizată prin preponderenţa economiei naturale (închise), prin înzestrarea producătorului direct cu mijloace de producţie, în general şi cu pământ, în special, prin autoritatea cu caracter personal a stăpânului domeniului (boier, nobil) asupra producătorului direct, în virtutea căreia cel dintâi exercită asupra celui din urmă o constrângere extraeconomică, şi prin nivelul scăzut al tehnicii. (Wikipedia)

  Democratia: Este un regim in care sunt respectate drepturile cetatenesti, de asemenea existenta pluripartidismului, a constitutiei si dreptul la vot.
  În ziua de astăzi, termenul este de cele mai multe ori folosit cu sensul de democraţie liberală, dar există multe alte varietăţi iar metodele de a guverna pot diferi. Cu toate că termenul democraţie este utilizat de obicei în contextul unui stat politic, principiile sale sunt aplicabile şi altor organisme sau entităţi, cum ar fi universităţile, sindicatele, companiile publice sau organizaţiile civice. Pe plan politic, democraţia se defineşte ca regimul politic fundamentat pe principiul suveranităţii naţionale (naţiunea conduce statul prin reprezentanţii săi aleşi, pe principiul separării puterilor în stat, pe principiul egalităţii tuturor în faţa legii. Democraţia este inseparabilă de respectarea drepturilor omului şi ale cetăţeanului. Democraţia modernă are la bază trei modele istorice din sec. XVII-XVIII (englez, american, francez)
  Un element important al democraţiei este constituţia. Acest document, votat de către popor prin referendum organizat în mod liber, reglementează drepturile şi libertăţile individului într-un stat şi defineşte limitele puterii a conducătorilor aflaţi în diferite funcţii din stat şi din guvern, defineşte politicile fundamentale şi stabileşte structura, datoria şi puterea guvernului. (Wikipedia) …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s