Star Trek – Logica sau experienta?


Daca ati urmarit marea productie a filmului Star Trek, cu siguranta veti fi de acord ca filmul nu i-a dezamagit pe fani. In ceea ce ma priveste, abia asteptam sa vad acest film, deoarce, inca imi aduc aminte ca la varsta de 14 – 15 ani, in fiecare duminica (nu sambata) seara, eram atintit inaintea micului ecran, fiind pasionat si atras de episoadele din Star Trek. O experienta de ne uitat ar spune unii, insa pentru mine a fost un serial exceptional. Totusi, cu toate ca acest film ne-a satisfacut toate asteptarile, (caci am asteptat aproape doi ani), Star Trek dezbate subiecte si aspecte extrem de interesante. Unul din aceste subiecte este captivat in titlul acestui articol.

Logica este sfera gandirii umane. Din aceasta perspectiva, totul trebuie sa se imbine si sa aibe un inteles filosofic si pshiologic. Cand ne referin la logica, nu ne referim la emotii sau experientele individuale, deoarece logica se ocupa de stiinta exacta a lucrurilor premergatoare. Totul trebuie se fie rumegat si tocilat. Experienta si emotionalismul uman nu apartin in catedra domeniului logic. Pe de alta parte, exsista un alt fenomen, in care logica este imbulzita sau chiar eliminata, iar aceasta extrema este concluzia finala a filmului Star Trek.

Emotiile si experientele interioare tind sa apara mult mai artagatoare , si asta darita faptului ca omul nu mai este chemat sa gandeasca, ci dimpotriva, el este fascinant de experientele persoanale. `Renunta la logica, si asculta de ceea ce iti spune inima`, par sa fie reteta societatii postmoderne. Si chiar asta observam si in etica acestui film. Fara gandire si rationalism omul este lasat sa ghiceasca care este perspectiva vietii sale. Jocul de-a ghicitul si ciripitul, intr-un infern absolut, nu par sa ofere prea multa speranta. Fie ca ne gandim sau nu la aspectele prezentate mai sus, fiecare suntem incardrati intr-una din aceste doua sfere. Fie suntem adeptii logicii umane, fie alegem sa promovam etica interioara a inimii inselataoare si ne disponibile unei investigatii exterioare. Aici se lovesc cap in cap ideile omul pamantean.

Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu, ne incurajeaza sa aducem inaintea vietii noastre o etica in care atat experientele umane cat si logica acesteia (gandirea) sunt aduse intr-un loc comun. Acestea nu pot fi separate. Isus Cristos, ne cheama pe toti sa il iubim pe Dumnezeu nu doar cu inima sau cu gandirea noastra, ci cu amble. Deci, asta inseamna ca Dumnezeu doreste sa avem o etica echilibrata. Atat gandirea noastra cat si experientele persoanale sunt importante inaintea lui Dumnezeu. Etica scriitorilor si a producatorului este gresita in acest film. Ideile de distortionare sau separare a acestui perimetru asezat de Dumnezeu, rezulta intr-o excludere permanenta a ceea ce trebuie sa facem si a ceea ce trebuie sa gandim. Mult mai mult, `a face ceea ce simtim ca este corect` este cu totul diferit fata de `a face ceea ce credem ca este corect`.  Pe ce ne bazam atunci cand depindem de emotiile si de experientele persoanale? De unde putem cunoaste ca inima unmana are un creier asezat in interiorul acesteia? Fara ingredientul important al minitii, al gandirii rationale, inima umana devine un obiect periculos.

In final, omul nu poate trai permanent in zona extremismului. Omul, oricare ar fi acesta, are nevoie de logica si experienta. El are nevoie atat de mintea sa cat si de inima acestuia. Ambele ne ajuta sa luam decizii corecte. Decizii care sa fie in concordanta cu ceea ce este revelat omului de catre Creator.

Scris de Cosmin Pascu

4 thoughts on “Star Trek – Logica sau experienta?

 1. Nu prea inteleg aceasta postare… Si mai ales de ce se afla pe un blog care se numeste bisericata. In primul rand, ca fan Star Trek, trebuie sa spun ca ea contine niste inadvertente. “Fenomenul” Star Trek este compus din mai multe seriale TV, incepind cu anii ’70, in care membrii echipajului erau mereu altii si, pe masura ce seialul TV se termina, se mutau pe marele ecran, la TV aparand noi serii. Cea mai de succes, care a rulat pentru prima data si la noi, ramane “The Next Generation”, in care capitanul Enterprise era Jean-Luc Picard, interpretat de Patrick Stewart. Se difuza duminica, nu sambata, iar filmele de lung metraj le mai da din cand in cand Prima TV. Revin la ceea ce spuneam la inceput. Nu vei intalni in niciun episod vreo referire la biserica, ci, sporadic la religie in general, care este prezentata ca un misticism usor de combatut prin ratiune. Este normal, serialul in sine este un produs care se adreseaza unui public rational, in mare parte ateu.

 2. Draga Emil,

  Mersi pentru comentariul tau si detaliile oferite. Nu stiu daca am mentionat ceva despre biserica sau religie in materialul de mai sus. Tot ce am dorit sa scot in evidenta este o idee promovata in filmul recent aparut pe marele ecrane. In ceea ce priveste ziua difuzarii poate ca am gresit, insa nu este prea important ziua difuzarii, ci serialul in sine.

  Cu stima si respect,
  Cosmin Pascu

 3. Cum zice si emil mai devreme, sa folosesti star trek ca si o referinta religioasa e o greseala.
  Ca sa nu zic ca nu am vazut nicaieri in cadrul filmului vreo problema cu folosirea ratiunii (ma rog, exceptand rationalitatea scenariului, dar e film sf nu e mare nevoie)
  Si emotiile erau si ele pe acolo… nu-i vorba ca nu inteleg ca tre’ sa-l bagi pe dumnezeu in orice post (e dreptul si motivatia ta) dar legatura intre star trek si zei este nula si nedorita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s