Hai sa rupem cu plictiseala in casatorie si in familie. (Parte 1)„O fata cand se casatoreste crede intotdeauna ca a castigat un iubit, dar de cele mai multe ori isi da seama ca l-a pierdut.” ( Jerome K. Jerome )

„Singura bucurie a oamenilor casatoriti este sa participe la casatoria altora… o bucurie diabolica.” ( Ramon Gomez de la Serna )

„Dorinta unei femei e sa se marite cat mai curand cu putinta, iar a unui barbat sa stea neinsurat cat mai mult posibil.” ( Geoge Bernand Shaw )

„Mediu in care minimum de placere, cu minimum de jena, fac menaj impreuna.” ( Paul Valery )

Aceasta este parerea multora deoarece aceasta este experienta multora, chiar si a celor care nu indraznesc sa spuna in public dar totusi ar dori sa spuna cuiva. Este trist sa ne dam seama cate persoane traiesc fara sa se bucure in casatorie si in familie. Multi nu au crezut ca dragostea se poate raci atat dupa casatorie, s-au gandit, cum a scris cineva, ca a te casatori este o „absolvire dupa care te poti relaxa si sa nu mai faci nimic”, doar sa vii acasa si sa stai in fata televizorului, sa mananci, sa te culci, sa mai faci si un sex. Cand de fapt, casatoria este doar inscrierea in scoala vietii fericite, absolvirea este, daca o sa fie, pana la batranete.

Sunt multi cei ce intra in casatorie increzuti sau naivi, cu gandul ca le stiu pe toate si dupa aceea le este rusine sa mai intrebe si sa ceara ajutor. Numarul de divorturi cresc mult, chiar si in cadrele confesiunilor religioase cele mai traditionaliste si conservatoare, unde cu siguranta, o data se va ajunge sa se rupa cu frica si cu prejudecata si se va mari numarul lor. Afirm aceasta deoarece sunt o gramada care mai stau impreuna constransi de a evita condamnarea si excluderea din cadrele religioase, dar traiesc deja despartiti emotional si unii chiar si fizic, resemnati mai multi la o viata de inselaciune si nefericire. Cei nonconformisti si curajosi, care indraznesc sa divorteze, vor sa reia viata, insa daca au picat o data, oare nu o sa pice inc-o data? Se stie ca numarul de divorturi este mai mare in cea de-a doua casatorie decat in prima. De exemplu, in Statele Unite numarul de divorturi au ajuns la 50%, una din doua casatorii termina in divort.

„Casatoria este triumful imaginatiei asupra inteligentei. A doua casatorie este triumful sperantei asupra experientei. ”( Oscar Wilde )

Ne pregatim la scoala si la facultate pentru a avea un serviciu, o afacere, o profesie, pentru ca vrem sa reusim in viata, ca si cum viata ar insemna afaceri, bogatii sau profesie, dar nu ne pregatim pentru adevarata viata, mai putin pentru casatorie si familie. Imi aduc aminte cand am venit in Romania si am inceput sa lucrez in cadrul unei biserici baptiste din Brasov, am fost primul care a facut consiliere prematrimoniala. Pe vremea aceea orice lucrare noua era criticata de oamenii mai in varsta care credeau ca ei au inventat teologia si ca sfintenia au dovedit-o ei prin a fi trait si suferit intr-o dictatura comunista. Orice invatatura noua era privita ca venita de la americani, prin antonomaza era o erezie. Erau chiar asa de naivi incat credeau ca din porumb doar mamaliga se poate face, pana acum nu cred ca s-au schimbat mult aceste cadre religioase, multi au ales ignoranta ca si credinta lor, de aceea gandesc si traiesc ca in Evul Mediu. Spun acest lucru si in legatura cu casatoria, unde se aplica exact cuvintele lui Isus: „Lasati-i: sunt niste calauze oarbe; si cand un orb calauzeste pe un alt orb, vor cadea amandoi in groapa.”(Matei 15:14) Asa este ca multi tineri au ajuns sa traiasca in casatoriile lor la fel sau mai rau decat parintii lor, nenorociti de prejudecati religioase, de niste invataturi legaliste si manipulatoare care au constrans constiinta si inlatura orice libertate si placere din viata de cuplu si de familia. Totusi, de vina sunt tot cei ce se lasa condusi, din frica, din lasitate sau din lenevie intr-o viata de legalism religios si de prejudecati, fara sa aiba curajul sa se intrebe daca camva nu ar trebui sa fie altfel ca sa nu mai traiasca intr-un fel de inchisoare condamanti pe viata la insatisfactie si nefericire.

„Casatoria este precum moartea: putini ajung la ea pregatiti.” ( N. Tomaseo )

De aceea sunt multi care nu vor sa se casatoreasca, nu stiu daca vor reusi sau daca se pot bucura. Divorturile vor mai fi si poate atunci ne vom trezi la realitate ca sa ne intrebam ce putem face pentru a evita despartirile si sa evitam ca tinerii sa plece din caminele lor, sa nu mai considere familia ca un iad nenorocit, preferand sa cada in dependente de droguri, bauturi, pornografie, sex si in activitati delictive.

Casatoria a fost conceputa de Dumnezeu pentru binele si fericirea noastra.

O sa continuam…

Sursa, mentor4you.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s