O ultima suflare!Fiecare om percepe modul de a trai cu ajutorul scopurilor pe care si le aranjeaza in cutia rotunda a crierului uman. Fiecare om are capabilitatea de a gandi si de a organiza modul in care viata urmeaza sa-si directioneze pasi. Fiecare suntem in cautarea sau dobandirea fericirii. In timp ce pasim spre ceea ce ne-am planificat, realizam, dintr-o clipa in alta, ca suntem inconjurati de experiente giantice care ne depasesc.

Unul din aspectele crude ale vietii, asupra caruia nu detinem controlul, este moartea sau intampinarea ultimelor clipe din viata unei persoane. In momentul in care suntem surprinsi de aceasta veste neplacuta, tot ceea ce ne inconjoara se opreste. Undeva in mintea si inima noastra suntem constienti ca trebuie sa ne gandim, in timp ce meditam, la ultima suflare a vietii noastre.

Cu toate ca suntem adeptii unei lumi ideale, traim si locuim intr-o lume in care omul este napastuit de mii de probleme, care isi gasesc existenta intr-un univers afectat si indomolit de pacat. Desigur, pacatul nu este doar un cuvant simplu, ci dimpotriva, pacatul reprezinta o atitudine devastatoare sau un sistem virusat. Fie ca suntem oratori sau faptuitori al unor fapte bune, natura noastra reprezinta lumea in care traim.

Moartea este acel virus ce nu poate fi controlat de om. Este o dezordine ce distruge mii de vietii si care lasa in urma acesteia familii impovarate cu un viitor sumbru. Moartea este cea mai documentata informatie existenta in arhivele lumii pre-postmoderne, insa in lumea post-moderna totul este ascuns sau ignorat. Oricare am fi, fie ca recunoastem sau nu, ultima suflare a unei vietii omenesti, intotdeauna, ne va atrage atentia asupra realitatii captivante, si anume, omul fara Dumnezeu este doar un abur si ca acesta, chiar daca doreste sa sau nu sa ignore realtitatea mortii, moartea este reala si prezenta in contextual in care ne regasim.

C. S. Lewis descoperise aceasta vulgaritate a mortii in procesul unei relatii intime cu Joy, ceea care pe patul suferintei devenise sotia autorului cunoscut. Lewis a realizat ca moartea reprezinta opusul unei relatii intime si adevarate. In alte cuvinte, moartea este o tornada ce distruge orice om care este in primejdia ei. Insa cum poate omul sa cunoasca cand acesta se afla intr-o zona interzisa? Cum poate omul sa previna aceasta epidemie? Raspunsul il veti gasi in cartea autorului C. S. Lewis, ‘Surprins de Bucurie’, tradusa si adaptata in romaneste de Emanuel Contac.

Va continua
Scris Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s