Slujirea, dincolo de stupiditate 2


Daca am fi sa premiem slujitorii bisericii loacale putini ar fi fost considerati pentru o initiativa de recunoastere a seriozitatii si a efortului depus in lucrarea la care au fost chemati diferiti slujitori. Desigur, daca privim cu atentie la rezultatul de mai sus, putem afirma ca unii slujitori nu sunt slujitorii lui Cristos. In ce cele ce urmeaza, doresc sa privim asupra unor incrediente care ne vor ajuta sa scoatem in evidenta caracterul unui slujitor care nu este usuratic sau stupid.

1. Responsabilitate si nu lasitate

Un ingredient important de distingere a unui slujitor responsabil este caracterul acestuia fata de lucrarea la care a fost chemat. Un slujitor adevarat nu va alege sa traiasca o viata constransa de lasitate. Un slujitor responsabil se va asigura ca relatia sa cu Dumnezeu este vizibila in relatia pe care o are cu cei peste care a fost pozitionat sa fie responsabil inaintea lui Cristos. Termenul intitulat ‘lasitate’ pare a fi un cuvant prea dur, insa aceasta identitate reprezinta caracterul acelor pastori sau diaconi care nici acum nu si-au vizitat membri din adunare. In ultimii zece ani, sute de persoane au marturisit ca nu au fost vizitati de pastorii sau diaconii lor. Mai mult, acestia nu au fost invatati sa cunoasca care ar trebui sa fie responsabilitatea unui pastor sau a unui slujitor al lui Dumnezeu. In a treia parte (articolul va urma) a acestui subiect vom scoate in evidenta principiile biblice ale unui slujitor adevarat. Intre timp, trebuie sa intelegem ca un slujitor adevarat nu este un lider las, ci un slujitor responsabil in tot ceea ce face.

2. Smerenie si nu aroganta

In Romania aroganta si dictatura au fost (si inca sunt) elementele de recunoastere a unui lider ideal, insa aceasta modalitate de slujire nu este promovata in Cuvantul lui Dumnezeu. Aroganta este asociata cu un act animalic si distrugator, pe cand smerenia esta structura unei slujiri Biblice. Un slujitor biblic, care este chemat sa slujeasca Biserica lui Cristos, trebuie sa aiba acelasi caracter pe care Cristos la avut atat inaintea Tatalui Sau cat si inaintea audientei Sale. Aroganta existenta in adunarile evanghelice trebuie sa fie incoluita cu smerenia promovata de Cristos in Cuvantul Sau. Aroganta este ingredientul imparatiei omenesti, iar atunci cand implicatiile noastre scot in evidenta aceasta noanta distrugatoare, Evanghelia lui Cristos este distortionata. Atunci cand Evanghelia lui Cristos este supsa unei conduceri imorale, trebuie sa ne departam de cei care nu doresc sa renunte la modul de gandire a slujitorilor aroganti, care spun prin actiunile proprii ca sunt dumnezei.

3. Intelepciune si nu anormalie

In ultimii cincisprazece ani am ramas uimit (si cu siguranta si dumneavoastra) la etica invataturilor prezentate in mesajele celor care predica alarmant de la amvoanele Bisericii lui Cristos. Intelepciunea celor care ar trebui sa fie intelepti, deseori inventeaza cele mai incredibile anormalii, si asta o fac atunci cand predica sau cand conduc Biserica lui Cristos. Un slujitor intelept se va asigura ca tot ceea ce face sau afirma prezinta si promoveaza Evanghelia lui Cristos. Nu doar atat, un slujitor, care nu accepta anormaliile existente in randurile celor inchuiati si desprinsi de realitate, se va asigura ca invataturile Cuvantului lui Dumnezeu sunt directionate spre cei care trebuiesc sa fie transformati in chipul si asemanarea lui Cristos. Un slujitor intelept realizeaza ca pentru a echipa membrii Bisericii lui Cristos, este necesar ca acesta sa identifice persoanele capabile pentru o astfel de lucrare. Astfel, observam ca avem nevoie de intelepciune si nu de prostologie. Un slujitor intelept face lucruri intelepte.

4. Slujitor si nu profitor

Lasitatea, lenevia si aroganta sunt produsul unui caracter profitor, care ignora atat Persoana Crucii (Cristos) cat si Cuvantul divin. Un sjulitor a lui Dumnezeu slujeste. Traim intr-un context in care cei care sunt slujitori sunt slujitori doar pentru interesele personale sau a gruparile favorite. O astfel de actiune nu este doar imorala, dar ea este o practica ce se impotriveste invataturilor biblice. Un slujitor adevarat este un slujitor care slujeste inaintea lui Cristos si inaintea Bisericii Sale. Bisericata.com va continua sa promoveze, prin articolele viitoare, etica biblica a unui slujitor biblic. Totusi, pana atunci, trebuie sa ne asiguram ca daca suntem asezati in pozitii de slujire, slujirea noastra nu este directinata spre interese personale, ci spre Biserica lui Cristos. Cristos nu are nevoie de profitori, ci de slujitori. Un profitor este un slujitor care se impotriveste lui Dumnezeu, fiind constient ca actiunile sale sunt actiunile celui rau, adica Satan.

Scris de Cosmin Pascu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s