Ce este adevarul?


Sarcasmul si ironia unui roman, care nici atunci cand detinea puterea disponibila, nu a fost in stare sa reflecte adevarata semnificatie fata de asa numitului inculpat ciudat, `Adevarul`. Unii teologi au inteles gresit punctul de vedere prezentat de Evanghelistul Ioan (cap.18), pana acolo incat Pilat a ajuns sa fie cunoscut ca fiind un personaj favorit datorita investigatiei sale inaintea Celui care marturisise ca nu este doar un imparat, dar si Dumnezeu.

1. Sarcasamul lui Pilat

Nu trebuie sa mergem prea departe pentru a identifica problema lui Pilat. Intr-o lume in care adevarul era manipulat si in alte circumstante, inventat – nu este de mirare ca atunci cand Crisots vorbeste despre adevar, Pilat considera acest adevar ca a fiind asemanator cu adevarul promovat de Imperiul Roman. Pluralismul si inclusivionismul religios, dupa cate stim, erau imbibate in sistemul Imperiului Roman. A manifesta si a sustine ca in aceasta lume este un singur adevar ar aduce celui care sustine o astfel de gandire, jigniri sau chiar diferite moduri de executii legislative. De fapt asta se intampla in pasajul de mai sus. Motivul pentru care Cristos este judecat se delimiteaza la afirmatile prezentate in Ioan 18: 35-36, unde observam ca Isus spune ca este Imparat si ca imparatia Lui nu este cea a Imperiului Roman, nici a unui grup religios. Cristos este Adevarul si pentru aceasta este interogat si pedepsit.

Sarcasmul si ideologia lui Pilat, prin decizile implementate (sau prin ignoranta acestora), scot in evidenta nesiguranta acestui guvernator Roman. Pilat era cuprins de teama ca isi va pierde pozitia sa de conducator daca nu va administra aceasta situatie dupa placul multimilor. Astfel Pilat nu este condus de adevar, ci de o ideologie populista. De aceea, cand el a adresat intrebarea din titlu, Ioan ne arata ca Pilat nu era interesat sa cunoasca adevarul, ci mai degraba, dorinta acestuia de a nu fi de acord ca exsista un adevar absolut.

2. Neputinta unei natiuni

Versetele 28-31 scot la suprafata hainele murdare ale unui popor manjit atat de mult de pacat, incat acestia nu mai sunt in stare sa inteleaga ca Isus este nevinovat. Observam in aceste versete insistenta unui cârmuitor care, din investigatia sa, dovedeste ca Cristos este nevinovat. Totusi, problema acestui imparat este ca el este interesat, nu de ceea ce este corect, ci de strigatele persistente ale unei natiuni pierdute. Acestia doresc ca Cristos sa fie crucificat, iar aceasta dorinta se implineste inaintea ochilor lor.

3. Negarea unei imparatii

Sub acasta afirmatie gasim trei aspecte importante, si anume:

a) Pilat neaga imparatia lui Cristos

Pilat a inteles foarte bine despre ce fel de imparatie vorbea Isus, insa cu toate acestea, el continua sa isi atribuie un rol de suprematie fata de Cristos. In imparatia lui Cristos, nu Cezarul dicteaza cine este imparat, ci Dumnezeu. Mult mai mult, prin aceasta aroganta, Pilat nu realizeaza ca Dumnezeu Si-a ales un imparat, si acesta nu este Pilat, ci Isus Cristos.

b) Poporul ignora Imparatul adevarat

Actiunea poporului este atat de clara incat nici Pilat nu are cum sa gaseasca o solutie de a-l elibera pe Cristos. Multimea conduce pe guvernator. Totusi, stim ca un procurator Roman avea toata autoritatea necesara de a pune in libertate un om nevinovat, insa Pilat nu este capabil sa lupte pentru adevar. Minciuna castiga destul de considerabil in aceasta batalie. Adevarul este crucificat, iar cu acest Adevar, o imparatie divina este respinsa in schimbul unei conduceri si etici marsave.

c) Cristos nu este imparatul acestei imparatii

Rezultatul final este ca Alesul lui Dumnezeu, Cristos, este respins nu doar de multime (care reprezinta intreaga umanitate), dar si de cel care nu a gasit nici o vina in Cristos. Ce fel de imparatie este aceasta? Ce fel de etica promoveaza aceasta imparatie umana? Care este rezultatul unei etici defecte? Aceasta imparatie nu apartine lui Dumnezeu. Motiv pentru care Isus respinge aceasta imparatie. El este Imparatul unei Imparatii in care adevarul afecteaza fiecare aspect al vietii.

4. Promovarea unei imparatii divine

Daca aceasta conversatie are loc intre doi conducatori, atunci valorile si principiile acestora trebuiesc sa fie guvernate de adevarul absolut si suprem. Surpriza acestei discutii este diferenta extraordinara dintre cei doi. Am observat mai sus ca Pilat nu era constient de semnificatia adevarata a cuvantului ‘adevar’. Pe de alta parte, Cristos deosebeste acest adevar ca fiind un sistem corespunzator conducatorului. In alte cuvinte, daca Cristos este Adevarul, atunci Imparatia Sa este guvernata de principiile si valoriile acestui adevar. Adevarul ne prezinta caracterul si etica unui imparat adevarat. Asa arata Imparatia lui Crisos. Imparatul este un lider eficient si capabil de a judeca orice caz conform legislatiei divine. Cristos promoveaza nu doar o imparatie, dar si un Imparat divin. El este acest Imparat divin. Cristos este imparatul lui Dummnezeu, deoarece El este Cel despre care intreaga Scriptura ne vorbeste neincetat. Totusi vom observa ca acest Imparat va fi pana la urma crucificat.

Scris de Cosmin Pascu

2 thoughts on “Ce este adevarul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s