Apocalipsa pe intelesul tuturor 3


Studiul nostru continua cu o introducere din versetele 4 la 6. In acest articol doresc, ca impreuna, sa privim asupra acestor versete ce ne ajuta sa intelegem, mult mai eficient, contextul acestei scrisori sau carti. In aceasta investigatie as dori sa examinam persoana Domnului Isus Cristos si existenta Sa in trei dimensiuni.

1. Isus Cristos, Cel care este

Ioan, autorul acestei scrisori nu intarzie sa ne introduca spre persoana care este. Insa, pentru o societate, care din ce in ce mai mult ignora prezenta lucrurilor exsistente, o afirmatie ca si aceasta ar fi considerata ca si o insulta. Cum isi permite acest autor sa ne introduca spre o persoana care este? La ce se refera Ioan cand afirma ca Isus Cristos este Cel care este? Ei bine, pentru cei caraora aceasta scrisoare a fost scrisa, ar fi recunoscut (imediat) intentia autorului de a il prezenta pe Cristos ca si Cel care a existat inainte de toate lucrurile. Desigur, Evanghelia lui Ioan si aceasta scrisoare, ne trimit inapoi spre Cristos, Cel care a fost prezent inaintea intemeierii acestui univers. Dar mult mai interesant este faptul ca Ioan ne introduce un personaj, care pe parcursul acestei scrisori, este prezent in activitatea divina si in lucrarea celor sapte Biserici, si nu numai. Scopul lui Ioan este de a ne introduce persoana Dmnului Isus Cristos ca si Cel care este, deoarece Cristos este viu si nu mort. Asta inseamna, ca Cristos este glorificat si inaltat in pozitia Sa de Domn. Versetul 5 din primul capitol al acestei scrisori ne invita sa Il cunoastem pe Cel care este martorul credincios, Cel care este intai nascut din morti, si mai presus de toate, Cel care este Domnul imparatilor pamantului. Cu aceasta imagine, ar trebui, sa citim aceasta scrisoare.

2. Isus Cristos, Cel care era

Un alt aspect al acestui Domn este ca El era, insa ce era El? El era Domn si Dumnezeu. El era inaintea noastra prezent in toate lucrurile, si pasajul din Ioan 1:1-14 – este o marturie vie al acestei realitati. El era, iar noi (sau alte concepte nu existau) nu existam. Deci, daca Cristos era, pe parcursul acestei scrisori, cand intampinam persoane sau imparatii ce doresc sa-L reduca pe Cristos unui singur context sau unei singure perioade din istorie, cred ca este imporatant sa ne aducem aminte ca Cristos era, inainte de toate, Domn. Totodata, Cristos, dupa cum observam in versetul cinci (a doua parte), a fost Cel care ne-a iubit si care ne-a spalat pacatele noastre in sangele Sau. Aceasta lucrare de rascumparare va continua sa fie prezenta pe parcursul acestei scrisori. Mult mai mult, deoarece acest Cristos era, El a facut din noi o imparatie si preoti pentru Dumnezeu, Tatal Sau. Asta denota faptul ca Cel care era, si inca are si avea autoritatea de a transforma vieti. Cel care era este si Cel care este va reveni.

3. Isus Cristos, Cel care vine

Aspectele prezentate mai sus ne indreapta atentia asupra unui punct extrem de important: Cristos este Cel care vine. Asta inseamna ca El este viu si real. El este, in acelasi timp, imparat si judecator asupra tuturor lucrurilor. Deci, atunci cand citim cartea Apocalipsa, trebuie sa citim aceasta scrisoare din perspectiva faptului ca Cristos este judecator, iar atunci cand se va intoarce, El va judeca orice om. In acelasi timp, Cristos este deja judecator. Observam, cu maxima atentie, ca Cristos este Cel care examina cele sapte biserici din Asia Mica. Cel care vine este deja un observator al lucrurilor ce se afla sub autoritatea Sa . Totodata, Cristos este Cel care examina sitemele imperiului Roman, despre care aceasta scrisoare ne scrie (si altele). Dar despre aceste lucruri vom discuta cand vom ajunge la acest context biblic.

In concluzie, aceasta scrisoare ne prezinta un Domn care a fost, un Domn care este si un Domn care va reveni. Toate lucrurile, care i-au fost supuse sunt asezate sub autoritatea Sa. Pentru cel care este ascultator si implinitor al Cuvantului lui Dumnezeu, acest Domn este o binecuvantare si o speranta vie, insa pentru cel care este un distrugator si neimplinitor al Cuvantului lui Dumnezeu, ar trebui sa sa pregateasca pentru a fi judecat de Cel care este cunoscut ca si un judecator drept. Pentru acestia binecuvantarea nu este binecuvantare, ci blestem, si asta datorita faptului ca au ales sa respinga autoritatea si lucrarea Domnului Isus Cristos. Despre acest lucru ne va scrie Ioan in scrisoarea adresata celor sapte biserici din Asia Mica si pentru cei cei care cred in marturia Domnul Isus Cristos. Asta denota ca vor fi altii care nu vor crede in aceasta marturie.

Aceasta scrisoare nu se ocupa de un pasaport biometric sau niste chipuri biometrice. Aceasta scrisoare nu doreste sa ne distraga atentia dinspre Cristos spre un numar ca si cel 666. Scopul acestei scrisori este de a scoate in evidenta doua imparatii diferite. In imparatia lui Cristos, dupa cum am vazut, exista un Dumnezeu care este real, un Dumnezeu care este viu si care este lucrator in tot ceea ce exista in universul Sau. In imparatia lui Satan, exista un dumnezeu care nu este real, care nu este viu si care nu este lucrator, ci dimpotriva un imparat care doreste sa distruga orice speranta de incredere intr-un Dumnezeu Creator, care doreste sa infricoseze pe cei subordonati lui, si care, prin caracterul acestuia, doreste ca orice om sa piara sau sa fie departe de Dumnezeul dragostei si de Dumnezeul care doreste ca orice om sa aiba o relatie personala cu Fiul Sau. Atunci cand ne departam de Cristos, prin interpretarea pe care o alegem, slujim lui Satan. Cartea Apocalipsa nu este o carte despre obiecte umane, ci despre un Dumnezeu care este cunoscut sub numele de Isus Cristos si urmasii Sai.

Scris de Cosmin Pascu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s