Omul zilei!


Dupa 7 ani la compania de salubrizari din Timisoara, Ioan Gorcsi nu are vise deosebite. Tanarul de 24 de ani este multumit cu viata lui, desi – dupa cum spune Ioan – nu este usor: lucreaza din zori pana noapte, incercand sa-si stranga bani ca sa poata sa-si cumpere un apartament mai modest. Acum sta cu sotia intr-o camera inchiriata, dupa ce mama sa l-a dat afara din apartamentul ei. Ziua lui Ioan Gorcsi incepe de obicei la ora 3 noaptea. Imbracat intr-o salopeta, el strabate, pe o masina de gunoi, stradutele din Timisoara, ca pana cand oamenii se trezesc, pubelele lor pline de gunoi sa fie goale.

Tanarul rrom este mandru ca lucreaza pe unul dintre cele 3 camioane mari a firmei de salubrizari. Dar nici aceste masini nu sunt perfecte: uneori mai cade o pubela in container, iar el este nevoit sa se urce dupa ele.

Castiga aproape 1000 de lei pe luna, din care – dupa ce si-a platit chiria, intretinerea, curentul – ii mai ramane doar pentru mancare. Salariul lui, impreuna cu salariul sotiei sale, ii ajung doar pentru a trai. Nu-si permit sa se distreze, sa faca excursii. Singura lor distractie este ca in fiecare duminica sa mearga la un restaurant sau intr-o pizzerie. “Azi vom avea o zi grea: in aceasta zona adunam de obicei in jur de 30-40 de tone de gunoi” – spune Ioan, in timp ce goleste pubelele. In apartamentul unde stau ei, mai locuiesc doua familii, si impart aceeasi bucatarie cu inca doi copii si doi adulti – unul dintre acestia fiind sora lui Ioan, insarcinata in luna a noua. Ioan isi planuieste sa-si gaseasca cazare in alta parte, ca sa aiba liniste dupa ce o sa ii nasca sotia.

Tanarul petrece putin timp acasa: incearca sa-si mai gaseasca ceva de lucru. “Nu-mi place nici mirosul de aici: vecinul tine porci, cai, e greu de suportat mirosul” – spune Ioan, si pleaca de acasa. Dupa ce s-au casatorit, Ioan Gorcsi si nevasta sa nu au mai avut voie sa ramana in apartamentul parintilor din Piata Traian – aceeasi soarta au avut-o si fratii si surorile lui. Ioan si mama sa vorbesc rar, desi se intalnesc aproape in fiecare zi.

Maria, sotia lui Ioan, este insarcinata. Ea si-a dat demisia de la salubrizare recent, fiind nemultumita de salariul de 600 de lei. Ioan Gorcsi spune ca nu are vise. E fericit, este multumit de viata lui, desi ar dori sa castige mai multi bani. Nu vrea sa-si schimbe slujba. “La asta ma pricep. Asta fac de sapte ani, asta o sa fac pana-n veci” – marturiseste tanarul.

Cuvintele fara imagini sunt incomplete!
Vezi imaginile unei zi obisnuite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s